Закарпаття: У Мукачівському міському центрі зайнятості відбувся День відкритих дверей

Завдання державної служби зайнятості - забезпечення умов для реалізації права громадян на працю, сприяння зайнятості населення та запобігання масовому безробіттю, здійснення соціального захисту тимчасово непрацюючого населення та підтримка неконкурентоспроможних на ринку праці громадян.

Закарпаття: У Мукачівському міському центрі зайнятості відбувся День відкритих дверей

Інвалідність не позбавляє громадян України права на працю. Люди з обмеженими фізичними можливостями потребують соціального захисту та гідних умов життя. Мукачівський міський центр зайнятості в своїй роботі приділяє велику увагу працевлаштуванню людей з фізичними обмеженими фізичними можливостями, пошуку для них підходящої роботи відповідно до рекомендацій МСЕК, наявних знань і навичок, ураховуючи побажання кожної людини.

Відповідно до Законів України “Про зайнятість населення” та “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, інших нормативних  актів державна служба зайнятості сприяє працевлаштуванню інвалідів, які звертаються до неї по допомогу, на створені та пристосовані для них робочі місця на підприємствах, в установах та організаціях, з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії.

14 серпня у Мукачівському міському центрі зайнятості був проведений День відкритих дверей центру зайнятості, у межах якого було проведено ярмарок вакансій для осіб з обмеженими фізичними можливостями та засідання круглого столу на тему: "Про працевлаштування безробітних громадян з  вадами здоров’я", презентація професії "в’язальник схемних джгутів", день відкритих дверей центру зайнятості для випускників міста.

Спеціалісти відділу активної підтримки безробітних надавали випускникам міста над Латорицею профорієнтаційні послуги. У заході взяли участь 214 випускників шкіл. Мета заходу - надання інформації про ринок праці міста, актуальність робітничих професій, реальний попит роботодавців на робітників, важливість вибору першої професії, особливості працевлаштування у сучасних умовах, можливість безкоштовного навчання за сприянням служби зайнятості та навчання на короткострокових курсах за модульною системою.

Для учасників заходу були створені оптимальні умови для отримання інформації про можливість працевлаштування за допомогою служби зайнятості, перегляду барометру професій, відеофільмів, буклетів, періодичних видань з пропозиціями працедавців. 12 випускників шкіл, які виявили бажання визначитися з майбутньою професією, пройшли діагностування.

На ярмарку вакансій для осіб з обмеженими фізичними можливостями були присутні представники провідних підприємств: ТОВ "Базис", ТОВ "Закарпатський завод МАФ", ТОВ "Гарт", ТзОВ "Сталь Транспорт", ТОВ "Закарпат-авто", Дистанція колії (ПЧ-14), відокремлений підрозділ локомотивне депо “Мукачево”, "Мукачівський загін воєнізованої охорони", приватний підприємець О.В.Шульга.

За давньою традицією захід відкрила директор центру зайнятості Оксана Пехньо, окресливши ситуацію, що склалася на ринку праці міста. Вона запевнила присутніх, що вільні робочі місця для інвалідів на підприємствах міста є. Того літнього дня працедавців заявили близько 40 вакансій.

Від органів виконавчої влади на ярмарку виступили: начальник управління праці та соціального захисту населення  Михайло Петричко, начальник відділу економіки Світлана Васильцюн, представники відділу статистики. Вони  відповіли на запитання роботодавців та осіб з обмеженою працездатністю.

Спектр робочих місць для них невеликий: інструктор із протипожежної профілактики, провідник службових собак, пічник, прибиральник службових приміщень, двірник, підсобний робітник. Більш детально про ці вакансії розповіли фахівці відділів кадрів  підприємств. Вони також запросили бажаючих ознайомитися з умовами праці безпосередньо на підприємствах.

Ярмарок вакансій відвідали 19 інвалідів, п’ятеро з них виявили бажання детальніше ознайомитися з умовами праці та характером робіт на підприємствах. Робота у напрямку їх працевлаштування триває.

Ураховуючи зміни в діючому законодавстві про соціальний захист інвалідів та заслухавши й обговоривши виступи з питань надання соціальних послуг особам з обмеженими фізичними можливостями, учасники “круглого” столу визнали складність вирішення питання працевлаштування інвалідів. Більшість інвалідів хоча й мають базову вищу, вищу або професійно-технічну освіту, звертаються за сприянням у працевлаштуванні до служби зайнятості, перебуваючи на інвалідності понад один рік. Іншою перешкодою у працевлаштуванні інвалідів є невідповідність між професійно-кваліфікаційним складом вакансій, які пропонують роботодавці для інвалідів та медичними показниками і станом здоров’я шукачів роботи. Крім того, задовольнити потребу роботодавців іноді неможливо у зв’язку з тим, що значна частина інвалідів чекає пропозиції надомної праці.

Практика роботи свідчить, що підвищити ефективність соціального захисту інвалідів та рівень їх зайнятості можливо за умови тісної співпраці всіх зацікавлених сторін, а саме: роботодавців, управління праці та соціального захисту населення, служби зайнятості, Фонду соціального захисту інвалідів та центру медико-соціальної експертизи.

Основою самореалізації інваліда як особистості є професійно-трудова діяльність. Тому важливо забезпечити інваліду вибір професії, спеціальності відповідно до його стану здоров’я, потенційних можливостей, інтересів, бажань. Ці завдання можуть розв’язуватися через систему психологічної підтримки та професійної орієнтації, котра сприяє вибору професії із урахуванням виду захворювання, групи інвалідності, можливостей, інтересів, бажань інваліда, а потім і відповідної професійної підготовки.

Цього року на обліку у центрі зайнятості перебувало 40 осіб з обмеженими фізичними можливостями. Усі отримали профорієнтаційні послуги з метою визначення  їх професійних нахилів, здібностей та вмінь, склали резюме.

У центрі зайнятості створені умови для вільного доступу та оформлені інформаційні куточки для осіб з обмеженими фізичними можливостями – це описи професій, відео- і аудіоматеріали, буклети, листівки, переліки рекомендованих навчальних закладів та професій із зазначенням медичних протипоказань, до деяких з них, паспорти підприємств, організацій тощо. Вони мають можливість ознайомитись з переліком послуг, які надаються службою зайнятості, отримати необхідну консультацію щодо працевлаштування на робочі місця для інвалідів.

Учасники "круглого" столу вважають, що для подальшої реалізації активної політики зайнятості та вирішення проблем працевлаштування інвалідів необхідно:

- удосконалити законодавчу та нормативну бази з питань праці та зайнятості інвалідів;

- активізувати державну підтримку підприємств різних форм власності, що мають вільні робочі місця та необхідність працевлаштування інвалідів;

- запровадити механізм економічного стимулювання роботодавців щодо працевлаштування інвалідів.

Основними факторами впливу на існуючий стан ринку праці є:

- невідповідність між професійно-кваліфікаційним складом вакансій, які пропонують роботодавці для інвалідів та медичними показниками і станом здоров’я шукачів роботи;

- підвищені вимоги роботодавця до виконання робіт інвалідами;

- наявність заборгованості по заробітній платі на підприємствах та її низький рівень.


З метою підвищення результативності  надання соціальних послуг особам з обмеженими фізичними можливостями учасники "круглого" столу рекомендують:

- активізувати роботу щодо співпраці з міською владою, соціальними партнерами, зокрема, в проведенні зустрічей, семінарів, нарад, "круглих" столів;

- надавати практичну допомогу інвалідам шляхом проведення семінарів, організації професійного навчання за професіями, що користуються попитом на ринку праці, проведення ярмарок вакансій;

- оновлювати куточки для інвалідів в управлінні праці та соціального захисту населення;

- підприємствам, установам та організаціям, які мають вільні робочі місця більш детально описувати характеристику роботи, яка пропонується та які пільги надаються інвалідам у процесі роботи;

- центру зайнятості допомагати інвалідам у розробленні та складанні резюме.


День відкритих дверей центру зайнятості видався цікавим. Учасники заходів задоволені, а спеціалісти центру зайнятості мають надію, що захід принесе позитивні результати.

Валентина Гісем,
начальник відділу взаємодії з роботодавцями
Мукачівського міського центру зайнятості

20 серпня 2009р.

Теги: Мукачево, центр зайнятості, День відкритих дверей, інваліди, люди з фізичними вадами

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини