Лікар Кінь

На Закарпатті практикують терапевтичну їзду верхи і запроваджують гіпотерапію.

Лікар Кінь

Лікування кіньми. Таку експериментальну для України, але популярну у світі методику застосовують в одному із закарпатських санаторіїв, а саме - у "Квітці полонини", на чиїй базі діє Закарпатський племконецентр, котрий опікується гуцульською породою коней. Саме гуцулики - найкращі "лікарі", переконують фахівці, завдяки своїм фізичним властивостям і - психологічним якостям, найперше - через властиву цим коням відданість людині. "Оце - Маня, чистокровна кобила гуцульської породи - наш гіпотерапевт", - погладжуючи невеличку гніду коняку, Мирослава Головач, фахівець з терапевтичної їзди верхи, знайомить з "підкованим лікарем".

Гіпотерапія, себто, лікування за допомоги коней – методика не так нова, як нині модна. Коли люди більше мали діла до коней, очевидно, були здоровіші, - наголошує Мирослава. Благородна тварина – не тільки природний тренажер, але й своєрідний акумулятор для людини, що ділиться своєю енергією, - тлумачать фахівці з терапевтичної їзди верхи.

Головні місцеві гіпотерапевти – гніда Маня та її колега каракової масті Зорька – таки добре підковані лікарі. Із певним досвідом і – неабияким лікарським талантом. "Хист у них – природний. Це талант, який, певно, віддавна. Відколи приручили коня, відтоді почали їздити, і їздили і діти, і старі, і, очевидно, мали більше здоров’я, ніж зараз… Кінь приручився у тісному контакті з людиною, і у ньому збереглося те, що він старається віддати людині все, що має добре - всю свою позитивну енергію", - розповідає Мирослава.
Восьмирічна Марія проходить третій сеанс лікування кіньми. Страх подолано, вправи майже вивчено. Олексій привіз хвору доньку (дівчинка сліпа, і має певні вади розвитку) на Закарпаття зі столиці – із сподіванням на підкованих лікарів та їх людей-асистентів. Батько говорить: "Це наш перший приїзд сюди, вирішили ознайомитися із цим методом, досі не стикалися з таким. І дійсно дівчинка після перших сеансів - та навіть вже після першого дня їзди - почала і спинку краще тримати, і всі групи м’язів почали більш вправно працювати. Тому ми обов’язково цією справою будемо займатися і сподіваємося: коні допоможуть нам стати міцними, здоровими, впевненими, сміливими…"

Сподівання цілком можуть виправдатися. Адже кінь діє дуже м’яко, але ефективно. Підкований лікар допомагає нервовій системі людини, а ще позитивно впливає на опорно-руховий апарат. От і Марія уже легше рухається, каже Мирослава, а ще ж неоціненний – емоційний вплив: дівчинка позитивно вражена спілкуванням з сильною і доброю істотою – таким незвичним і приємним лікарем.

Те, що люди при спілкуванні з кіньми отримують й неабияке емоційне задоволення – додатковий, "побічний", ефект гіпотерапії. Важливо й що, на відміну від традиційної медицини, скажімо, медикаментозної терапії, пацієнта не слід переконувати: мовляв, лікування буде успішним – злізаючи з коня вже навіть після першого сеансу, хворий сам відчуває результат.

Власне, психо-емоційна функція – одна з перших, наголошує Мирослава. "Навіть діти з психологічними проблемами, коли підходять до коня, стають менш агресивними. Взагалі ж, діти біля тварин вчаться піклуватися. А коли йдеться про коня – це вже відповідальність. Дитина вчиться керувати конем, і – виробляється характер. І діти, які до нас приходять на їзду верхи, змінюються на очах", - каже і сама добра наїзниця, і досвідчений вчитель верхової їзди Мирослава Головач.

"Бувало, що позитивні зрушення бачили вже й після першого разу, приміром, один хворий хлопчик після сеансу нарешті почав розмовляти. Було, що й одній лікарці зняли проблему – пані мала защемлення у шийному відділі хребта, і головному болю не зараджували жодні ліки. Щоправда, жінці після сеансу верхи крутилося в голові, але защемлення подолали. Стали у пригоді і дівчинці з дуже складним викривленням хребта – для того, аби допомогти дитині потроху вирівнювати спину і розробити м’язи, я навіть дала їй вуздечку до рук, і дівчинка почала вчитися й їзді верхи",  - розповідає панна Мирослава, наголошуючи – увесь терапевтичний процес слід ретельно контролювати. Щодо ж дії на опорно-руховий апарат людини, то фахівець тлумачить механізм: "Хребет людини (а гіпотерапію ми проводимо винятково на спеціальному сідлі) має бути перпендикулярний до хребта коня. Ми постійно слідкуємо, аби під час верхової їзди спина була рівна. Тоді, коли кінь починає рухатися – він рухається вперед і трохи в боки, на чотирьох ж бо ногах, – тривимірні імпульси передаються через три точки опори на хребет людини і розходяться по всьому тілу… Можна сказати, що ці імпульси переходять на людину, себто, кінь своїм рухом впливає взагалі на весь організм - на опорну систему, на м’язову, на серцево-судинну…". Тут допомога, на відміну від, скажімо, масажу – активна: м’яко, але ефективно розробляється усе тіло.

Мирослава – гіполог, дипломований зоотехнік і ветеринар, закохана в свою справу людина – зізнається: так, дещо бракує медичних знань, адже гіпотерапія – непроста наука на перетині гіпології, медицини, психології і педагогіки. До того ж, фахівці не завжди радо діляться секретами свого діла: будучи на курсах, методику проведення вправ вивчила, а щодо нюансів – доводилося самій до всього доходити. Мирослава весь час невтомно навчається, цікавиться новими дослідженнями й сполучає знання з різних галузей для потреб гіпнотерапії - свого і захоплення, і наукового інтересу. Втім, уже від початку обережних практик розумний підхід і природність методу запобігає помилкам – гіпотерапія не може завдати шкоди. Єдине протипоказання проведення такого лікування — це важке загострення хвороби, гострий запальний процес і, звісно, не бажано садити на коня дитину до шістьох років, адже тіло ще не міцне, не сформоване. Найліпші ж результати метод дає при захворюваннях хребта у дітей. Основний напрямок - лікування дитячого церебрального паралічу. Безцінною є допомога підкованих лікарів нервовій системі. Благородна тварина ділиться своєю силою та наснажує людину. Втім, фахівці наголошують: не кожен кінь здатен допомагати. Цей лікар, як і той, що в білому халаті — з власним характером та режимом роботи.
-    Це має бути спокійний кінь віком від 6 років. Чому від 6? Бо до трьох років він росте, він іще неврівноважений – як молода людина, а до шести літ він набуває усіх належних навиків, тренер вчить його отих рухів. Кінь має бути абсолютно спокійний, при хворих дітях він не має робити жодних різких рухів. Він має знати, що він проводить гіпотерапію з дітьми, він має бути сумирний і - добре виїжджений. І неодмінно - емоційно здоровий. Саме тому кінь повинен і добре відпочивати, аби мати наснагу лікувати дітей. - стоячи пліч-о-пліч з Манею-гіпотерапевтом, тлумачить Мирослава якості її та "колег".

Одна з основних переваг гіпотерапії – її абсолютна природність. Побічні ефекти відсутні, зате є добрий настрій. У підсумку результати - дивують. "Якщо постійно є контакт з конем, то дійсно дитина міняється буквально на очах. Якщо ще вона задоволена, якщо батьки помагають у цьому всьому, тоді дійсно ефект можна побачити навіть після першого сеансу. І якщо підтримувати цю терапію, підтримувати її, якщо її проводити систематично, то дійсно ефект буде більш ніж сподіваним, скажімо так. Більш ніж сподівалися батьки чи навіть сама дитина. Вона з радістю виконує ті вправи, дякує коневі і буде пам’ятати його постійно", - готуючись садовити на Маню нового пацієнта, оповідає Мирослава.

Коней на допомогу людям тут, на Свалявщині, почали застосовувати з 2001 року. Терапевтична їзда верхи – широкий термін, ціла наука, її частиною і є гіпотерапія як метод, що його застосовують у комплексному лікуванні різних недуг. Власне гіпотерапія полягає у виконанні спеціальних вправ під час їзди верхи. Перші сеанси тривають декілька хвилин, поступово навантаження збільшують до півгодини. Гіпотерапію радять проводити курсами у 24 дні, скажімо, навесні і восени, а відтак час від часу приїздити на підтримуючі сеанси, - тоді результат буде максимальним. Нині закарпатські фахівці, що практикують на базі "Квітки Полонини", розробляють рекомендації щодо застосування коней у лікуванні складних проблем здоров’я. Наразі експериментальну для України методику воліють називати терапевтичною їздою верхи.

Накопичують знання та протоколи про результати. І вже незабаром Закарпаття може стати першим регіоном, де офіційно запровадять гіпотерапію – приємну оздоровчу методику, де людям допомагають справді добре підковані лікарі.

Алла Хаятова, "Закарпатська правда"
19 серпня 2009р.

Теги: лікар, кінь, Свалява, гіпотерапія

Коментарі

циганин 2009-08-22 / 19:30:00
Кінь кажуть і на Міжгірщини, і на Воловеччини, і на Березнянщині, і на Рахівщині. Зрештою, так кажуть і в Ужгороді.



А на Прящівшині тамтешні русини зробили це літературною нормою -- "кінь", "мій", "міст". Усе на "і". Як і в українській літературній мові.



Так що сам ти -- "кунь"!





:) 2009-08-22 / 19:09:00
Русин -- ти дебіл!

Rusyn 2009-08-19 / 23:01:00
Лiчити коньми або ко`нями!



Лiкують на волинi!

Rusyn 2009-08-19 / 22:59:00
Дохтор Кунь!



По нашому,по русинськи!



Цi не гий?



Е-нйе,е-йнйе!!!

* 2009-08-19 / 14:38:00
мабуть, перше речення має виглядати так: "Лікування... кіньми"

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини