На Закарпатті не проходить дня, щоб когось не "бомбанули"

Триває літня пора відпусток. Господарі квартир та будинків подалися на відпочинок: хто на море, хто в гори чи у село. Їхньою відсутністю поспішають скористатися злодії, для яких пора відпусток - непочатий край роботи. Практично не минає й доби, аби в області щось не "бомбанули". Обкрадають квартири, будинки, офіси тощо. Як зарадити цьому, надійно вберегтись від злодія? - розповів виконуючий обов'язки начальника Ужгородського міжрайонного відділу Державної служби охорони Валентин Сарана.

На Закарпатті не проходить дня, щоб когось не "бомбанули"

- Справді, кількість крадіжок  збільшується в період відпусток, коли об’єкти залишаються  без нагляду господарів. Оперативні зведення свідчать: в області ледь не щодня  щось крадуть. У зв’язку з фінансовою кризою почастішали також крадіжки продуктів, інших товарів із торговельних  закладів  усіх форм власності. Серед найзухваліших я б назвав нещодавнє викрадення картин відомих закарпатських художників  із будинку на вул. Ракоці в Ужгороді. Невідомі, скористалися тривалою відсутністю господарів квартири, які перебувають на заробітках в Угорщині, виламали вхідні двері й винесли з помешкання  десять  дорогоцінних полотен. Найцікавіше те, що пограбована квартира знаходиться у знаменитій Рафанді -  навпроти обласного управління міліції... Це  свідчить про зухвалість та високу кваліфікацію сучасних “домушників”, які ні перед чим не зупиняються.

Не менш курйозний випадок стався  і в будинку на вул. Грушевського в Ужгороді. Тут під покровом ночі злодій-“верхолаз” спустився з даху п’ятиповерхівки на балкон квартири на четвертому поверсі, вирвав зі стіни масивний  90-кілограмовий  сейф  з чималою  сумою грошей і золотих виробів та скинув його на землю. Господаря у помешканні теж не було.  До слова, сусіди потерпілого не могли не чути грюкоту від падіння важкого сейфа на землю, проте ніхто навіть не зателефонував у міліцію...

І таких  випадків чимало. Перед кваліфікованим злодієм не встоїть жоден замок, жодні, навіть наймасивніші двері. Вихід один - надійна служба охорони. Нині на Закарпатті  близько  54 приватних структур, що надають охоронні послуги. Відразу зауважу, що ми не вважаємо їх своїми конкурентами. Адже Державна служба охорони при МВС України – єдина  структура, яка здійснює  озброєну охорону і має  законне право застосовувати щодо порушників зброю та спецзасоби. А те, що приватники стоять на об’єкті з пневматичними пістолетами, які стріляють кульками,  не гарантує  захист майна та життя працівників.

За 57 років своєї діяльності ДСО віднайшла найбільш оптимальні форми та методи роботи із замовниками та створила безпрецедентну за масштабом мережу професійної охорони. 51 тисяча працівників ДСО забезпечує надійний захист 160 тисяч об’єктів  на  всій території України. І жодної крадіжки з наших об’єктів не допущено, хоча спроби трапляються доволі часто.

НЕ ЕКОНОМТЕ НА ЗАХИСТІ СВОЄЇ ОСЕЛІ

- Водночас самі громадяни доволі безпечно ставляться до охорони власного майна. Якось  у пресі фігурувала цифра, що на весь Ужгород під міліцейською охороною перебуває  лише сотня з  гаком   квартир і будинків...

- На сьогодні ця цифра  становить  351, а загалом в Ужгороді під нашою охороною перебувають 570 об’єктів. Звісно, це дуже мало. Люди, навіть доволі заможні,  економлять на захисті власних осель, офісів та магазинів, забуваючи відоме прислів’я, що скупий платить двічі. А в разі біди всі лише кивають на міліцію: мовляв, знайдіть злодія і поверніть мені мої гроші! Запобігти злочину завжди легше, ніж його розкривати. До слова, у двох описаних вище випадках з крадіжками картин та сейфу  власники  осель врешті-решт таки уклали з нами договір про охорону власних помешкань.

- Рахуючи кожну копійку, люди часто воліють йти до приватних охоронників, послуги яких дешевші за ваші...

- Дешевше ще не означає надійніше.  Статистика свідчить:  з об’єктів, які перебувають під охороною приватних фірм, стається багато крадіжок. Серед найрезонансніших  я б назвав крадіжку хутрових шуб і  шкіряних курток з магазину на вулиці Мукачівській в Ужгороді. Тоді зловмисники розбили вночі скло на вітрині магазину, проникли всередину й викрали товар на суму близько 250 тисяч гривень. Коли на місце пригоди прибули працівники міліції, з’ясувалося, що магазин був обладнаний несертифікованою захисною апаратурою, яку встановила на об’єкті приватна охоронна фірма. З усіх датчиків там працював лише один, який не давав можливості запобігти злочинним посяганням.  Загалом на приватників надходить чимало скарг від власників об’єктів, адже ті, як правило,  не дотримуються нормативних вимог стосовно охорони об’єкта.

Коли кілька років тому в Ужгороді серед білого дня сталося збройне пограбування одного з банків, то охоронники з приватної фірми прибули на об’єкт лише через дві години. Та навіть, якби прибули вчасно, то чим вони змогли б протистояти озброєним  зловмисникам з вогнепальною зброєю, які розпочали  стрілянину, поранивши двох працівників банку?!

Тепер щодо цін на охоронні послуги. Наші розцінки не можуть бути дешевшими,  як у приватників,  уже  тому, що ДСО - це потужна структура, яка має чималий штат працівників, яким необхідно  виплачувати  зарплати, сплачує великі суми податків, постійно закуповувати найсучасніші види зброї, засоби фізичного та технічного захисту тощо. При цьому вартість наших послуг не набагато  відрізняється від розцінок  приватних охоронних фірм. Тепер діє літня акція, й наші ціни знижені на 20 відсотків.

- І все ж, скільки  нині коштуватиме "задоволення" обладнати квартиру, будинок чи магазин   засобами міліцейської охорони?

- Усе залежить від площі об’єкта, кількості у ньому дверей та вікон. А ще,  яку апаратуру слід встановити, аби гарантувати повний захист від стороннього проникнення. Скажімо, стандартна двокімнатна квартира обійдеться на  суму 1500 гривень за встановлення апаратури плюс абонплата 50 грн./міс. Апаратуру ми можемо дати замовнику в кредит. Найдешевше коштує встановлення датчика на проникнення через вхідні двері - близько 800 гривень. Найдорожче коштує встановлення датчиків на рух у кімнатах, на всі вікна-двері тощо. Будинок середніх розмірів обійдеться замовнику в три  або  три  з половиною тисячі гривень, плюс абонплата  до 200 гривень на місяць.

Година фізичної охорони  об’єкта нашою структурою   коштує 19,55 грн., а приватники беруть 14-16 гривень. На об’єкти - банки, ломбарди, магазини, офіси фірм  можна також встановити так звані тривожні кнопки. Під час проникнення  сторонніх осіб працівник непомітно натискає кнопку виклику, й упродовж 3-5 хвилин на місце пригоди прибуває озброєний наряд зі службовим собакою. Одна година охорони магазину з тривожною кнопкою коштує 60 копійок, плюс 55 гривень за одноразовий реальний виклик наряду ДСО, коли справді щось стається. У місяць власнику магазину треба сплатити   450 гривень.  До речі, нерідко трапляються курйози, коли продавець чи власник крамниці випадково натискають на тривожну кнопку (забавляється хтось  або батарейку міняють). На місце негайно виїжджає група захоплення... Нещодавно таке трапилося на одній з автозаправок. За такі хибні виклики ми штрафуємо.      

СТО ТРИВОЖНИХ ВИКЛИКІВ НА  ДОБУ

- Скільки в Ужгороді  патрулює щодоби нарядів ДСО і скільки трапляється виїздів?

- Маємо три основні наряди  плюс резервна група. А щодо спрацювань, то по-різному буває.  Під час грози сигналізація на об’єктах спрацьовує від грому, тоді може бути й  сто виїздів за добу. Апаратура на вікнах чутлива й спрацьовує від найменших коливань. Однак все одно  наші працівники в разі спрацювання прибувають на об’єкт і обстежують його  щодо  можливого проникнення.  Цьогоріч наші працівники розкрили 18 злочинів та брали участь у розкритті ще 253-х злочинів.  Ми обслуговуємо  обласний центр, Ужгородський  район, Чоп, Великоберезнянський та Перечинський райони. 

- Ваша апаратура базується в основному на телефонних лініях. А що робити, коли в квартирі немає телефону  або зв’язок неякісний?

- Ми встановлюємо  також  охорону, що діє через мобільний зв’язок. Так що не обов’язково мати в квартирі телефонну лінію.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
18 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, квартири, захист, сигналізація, ДСО, міліція, служба охорони

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 10
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини