Протягом 2008 року вождь "русинських" сепаратистів Димитрій Сидор тричі виїздив до Росії і одного разу - в Ізраїль

Кожен, хто хоча б раз бував на Закарпатті, підтвердить: це особливий регіон. Варто переїхати через перевал, як одразу все змінюється: погода, архітектура, зовнішність людей, їхня мова і характер. У кращий чи гірший бік - це вже питання смаку і світогляду. Як люблять жартувати самі закарпатці, "це для решти України ми Закарпаття, для нас усе навпаки: ми - перед Карпатами, а ви - за".

Протягом 2008 року вождь "русинських" сепаратистів Димитрій Сидор тричі виїздив до Росії і одного разу - в Ізраїль

Тема закарпатського сепаратизму виникла з початку 90-х років. Можливо, це був один із тих відцентрових процесів, який врешті розвалив СРСР. Можливо, навпаки, так зване "русинське питання" закинули у благодатний ґрунт згори - як спробу здетонувати національне питання в поліетнічному регіоні. У будь-якому разі ще в 90-му році на референдумі більшість закарпатців проголосували за автономію своєї області. З того часу сепаратні настрої то посилюються, то згасають.

До історії "русинського питання"

Останній пік активності припав на кінець минулого року. Саме тоді у Мукачевому відбулося сумнівне зібрання під гучною назвою "2-й Європейський конгрес підкарпатських русинів". Серед інших документів було проголошено утворення в межах Закарпатської області нової держави - Подкарпатської Руси. Після сумновідомого з'їзду у Сєверодонецьку, де намагалися утворити так званий ПіСУАР - Південно-Східну Українську автономну республіку, це був другий прояв сепаратизму в новітній українській історії. Вітчизняні засоби масової інформації майже повністю оминули увагою неординарну подію на Закарпатті. Можливо, вважали рішення представників громадських організацій несерйозним, а можливо, діяло якесь неписане табу. Натомість телебачення і преса сусідньої Росії дуже активно обговорювали тему можливого роздроблення України.

Щось зрозуміти у русинському питанні за допомогою Інтернету фактично неможливо. Тут взагалі, як кажуть, без 100 грамів не розібратися - словом, треба їхати на Закарпаття. Дорога через Яблуницю не найкраща за якістю, зате дуже характерна. Тут тобі і циганські брудні села, де замурзані смагляві циганчуки пісяють просто з балкона, тут і знамениті румунські села - Біла Церква та Апша де Жос (Нижня Апша). Величезні недобудовані палаци на 90 чи навіть 100 кімнат пустують. За ними маленькі халупки, в яких тісняться власники усіх цих хоромів. Невидимий кордон, який проходить через Тису. Нарешті, уже практично європейські ошатні села угорців з двома (синьо-жовтим і червоно-біло-зеленим) прапорами на сільраді. Про русинське питання до самого Ужгорода нагадує хіба трохи специфічна говірка і назва одного села - Руське.

Борці за статус

Першим, з ким я спілкувався на тему русинства, був Євген Жупан, керівник Народної ради русинів, депутат Закарпатської обласної ради від "Нашої України". Лікар, серйозний чоловік у костюмі, який, перш ніж сказати слово, довго його обдумує. "Дві основні мети практично в більшості організацій - це визнання русинів на території України, і друге - це поновлення статусу автономії самоврядності нашої території, статусу, який було забрано...", - каже Жупан.

Що таке статус "автономії самоврядності", уточнити ніхто не може. Згодом, однак, з'ясовується, що Народна рада русинів - не єдиний русинський орган на Закарпатті. Всього організацій налічується кілька десятків. Втім, вагомих, головних - дві. Власне Народна рада і Сойм Подкарпатських русинов. Народна рада, очолена Жупаном, представляє, так би мовити, помірковану, майже офіційну течію. Сойм Подкарпатських русинов - радикальнішу гілку русинства - очолює настоятель храму Христа Спаса в Ужгороді (УПЦ Московський патріархат) отець Сидор.

Отець Сидор - особа колоритна. Високий опасистий бородань у сутані з приємним густим баритоном. Живе поруч із найбільшою в Ужгороді церквою. В довколацерковних приміщеннях влаштував щось на зразок дискотеки - там і мікрофон, і режисерський пульт, і іоніка. Коли я зустрічався з ним - а це було якраз по Різдві - разом із донькою виконував русинських (а як мені здалося, українських) колядок. Дуже припрошував випити - сам уже почервонів. Скаржився на СБУ, яке перед тим проводило в церкві обшук.

Граматика сепаратизму

Від інтерв'ю - після наполегливих вмовлянь дружини, матушки Ганни, - відмовився. Лише подарував книжку - граматику русинського язика, із підписом "Слава Україні і матері єя Подкарпатськой Руси".

Граматики, які регулярно видає отець Сидор і його компаньйони по русинству, важко назвати науковими виданнями. Але вони, очевидно, дуже важливі для авторів - адже таким чином вони намагаються легалізувати русинську мову. Офіційно так звана русинська мова - набір закарпатських діалектів української мови. Русини ж - точніше група їхніх провідників - уперто вважають, що вони окремий народ з власною історією державності і мовою. Особливо активно цю теорію розвивають місцеві письменники - Юрій Чорі та Іван Петровцій. "Наша історія дуже давня, намного давніша, ніж історія українська. У 4 столітті захопив Рим і 5 років керував там русин", - каже, наприклад, пенсіонер Чорі. Русинами ці люди вважають і лемків, і навіть галичанина Івана Франка.

Закарпатський історик, професор Сергій Федака навіть не вважає за потрібне серйозно опонувати цим висловлюванням. "Свобода слова передбачає, що кожна людина може нести яку завгодно нісенітницю, і активісти русинського руху цим, звичайно, користуються. Це їхнє право, але так само право нормальних людей не дослухатися до всієї цієї маячні..."

Трохи біографії

За кілька днів, проведених мною на Закарпатті, жоден із активістів русинського руху не спромігся показати жодної візуальної пам'ятки русинської культури. У відповідь на ці прохання лише обурено розмахували руками навколо і казали, що це все - русинське. Найдобродушніший з русинів отець Федор, перепрошую, Сидор, до речі, має цікаву біографію. Народився у сім'ї священика на Закарпатті. Після служби в армії працював на заводі, який постачав обладнання на атомні підводні човни. Син священика у радянські часи відвідував закриті військові об'єкти! Далі була Московська (!) духовна академія і робота священиком у рідному Закарпатті. Всі ці факти наштовхують на роздуми щодо можливої співпраці Димитрія Сидора з певними органами.

За часів незалежності України пан отець активно займався політикою, співпрацюючи почергово з СДПУо, Партією регіонів, з Соцпартією, Прогресивними соціалістами і навіть з "Нашою Україною".

До речі, протягом 2008 року отець Сидор тричі виїздив до Росії і одного разу в Ізраїль.

Всі ці факти, зібрані докупи, наводять на думку, що загострення русинського питання могло бути спровоковане з сусідньої, "братньої" держави. До всього, єдності між русинськими організаціями немає. Народна рада русинів після "профілактичної роботи" СБУ відхрестилася від "Акту проголошення відновлення русинської держави", начебто проголосованого на конгресі наприкінці минулого року. Жупан, до речі, прямо натякнув, що його організація не має зв'язків із закордоном, а от інші - так.

Кримінального переслідування за сепаратизм зазнав - та й то в легкій формі - лише отець Сидор і ще одна особа - так званий прем'єр-міністр русинів. Інших - "своїх" русинів - СБУ не чіпало. Варто нагадати, що події відбувалися у час, коли керівником Секретаріату Президента був уродженець Закарпаття, "кращий русин", як багато хто називав його на малій батьківщині, Віктор Іванович Балога.

Після як завжди в'ялої роботи СБУ русинське питання учергове затихло. Важко сказати, наскільки сепаратні настрої популярні на самому Закарпатті. Серед людей, з якими доводилося спілкуватися автору цього матеріалу, прихильників автономії майже не було. Однак майже всі говорили одне - ми трохи інакші. Просто почуйте нас, зверніть увагу, і все буде гаразд.

Олег Криштопа, "Галицький кореспондент"
12 серпня 2009р.

Теги: русини, Сидор, СБУ, сепаратизм

Коментарі

Віталій 2009-09-11 / 16:40:00
Сидор до того забрехався, що вже й Господь йому знамення дає

http://aminazin.com/index.php?newsid=335

Князь Коротович 2009-08-26 / 00:46:00
Мені тільки одне цікавить про батішку Сидора: яким він користається із русинських діалектів? гуцульським; лемківським;

бойківським; долинянським; югославським; канадєйським; верховинським; словацьким?? Коли слухаю иого розмови по інтернеті, то бігме його розмова мені звучить скорше всього як російський діалект? Але може я милюся. Ясно щоби всіх русинських діалектів правільно зрозуміти то треба довго вивчатися у фіологічних наук.

Ужгородка 2009-08-20 / 09:03:00
Свуй, а якого бiса, такi як ти iздять в Израiль i кажуть, що вони паломники???? Чи ви вси забули, або не пам"ятаете, бо немае у вас пам"яти, що е Великi Православнi свята и кожна нормальна людина (якщо вона дiйсно нормальна) хоче в такi дни бути бiля Гроба Господня (а це на ваш превеликий жаль знаходиться в Iзраiлi, та ще й охороняеться, щоб, не дай Боже, не знайшлося нiякого ненормального i небуло провокацiй) I саме прикре, що ви забуваете, що Вiн не був нi украинцем нi росiянином, а його народила еврейська матiр... I взагалi, до славнозвiсного приеднання Пiдкарпатськои Руси до рiдноi матiнки Украiни, всi були русинами и нiхто цього не соромився, а зараз титульна нация.... Смiшно и дуже смутно стае.....

свуй 2009-08-16 / 22:45:00
Ці шпіони готують для Підкарпаття криваве майбутнє під російським протекторатом, по прикладу Абхазії, Південної Осетії і Подністров'я, про що скажені криваві Гецки і Джугани роблять щоденні заяви:

"Состоялось очередное заседание правительства Республики Подкарпатская Русь, на котором прошла кадровая ротация. Новый министр иностранных дел Республики Подкарпатская Русь-Джуган Василий Михайлович. На заседании было принято решение о признании государственности Абхазии, Осетии, Нагорного Карабаха и Приднестровья."



Кремлівські байстрюки інетного простору Гегальчии, Гецки, Джугани, Сидори та ін., постійно наводять паралелі між невизнаними кавказькими територіями окупованими Росією і Закарпаттям:

"Почему 1 млн.260 тыс человек проживающих ныне в Подкарпатской Руси, 215 тыс. проживающих в Абхазии, 72 тыс.чел в Южной Осетии, 137 тыс.чел. в Нагорном Карабахе, 547 тысяч человек в Приднестровье должны страдать от международного непризнания. В сумме 2 млн. 223 тыс чел."



Їх мета - перетворити Закарпаття на аналог випаленої Чечні без чеченців:

свуй 2009-08-16 / 22:43:00
Ці шпіони готують для Підкарпаття криваве майбутнє під російським протекторатом, по прикладу Абхазії, Південної Осетії і Подністров'я, про що скажені криваві Гецки і Джугани роблять щоденні заяви:

"Состоялось очередное заседание правительства Республики Подкарпатская Русь, на котором прошла кадровая ротация. Новый министр иностранных дел Республики Подкарпатская Русь-Джуган Василий Михайлович. На заседании было принято решение о признании государственности Абхазии, Осетии, Нагорного Карабаха и Приднестровья."



Кремлівські байстрюки інетного простору Гегальчии, Гецки, Джугани, Сидори та ін., постійно наводять паралелі між невизнаними кавказькими територіями окупованими Росією і Закарпаттям:

"Почему 1 млн.260 тыс человек проживающих ныне в Подкарпатской Руси, 215 тыс. проживающих в Абхазии, 72 тыс.чел в Южной Осетии, 137 тыс.чел. в Нагорном Карабахе, 547 тысяч человек в Приднестровье должны страдать от международного непризнания. В сумме 2 млн. 223 тыс чел."



Їх мета - перетворити Закарпаття на аналог випаленої Чечні без чеченців:

ember 2009-08-14 / 10:22:00
Ja za poslednij god jezdil v Vengriju, Serbiju, Egipet.

No ostalsja grazhdaninom Ukrajiny i protestantom!

P.S.: Mechta ogromnaja popastj v Izraelj, khotja by na pol dnja!

Микола Староста (Жалива) 2009-08-12 / 23:57:00
Це, про що написав автор і їхати не було за доцільним.. . стаття появляться через півроку "поїздки" ... сон , щось приснилося. Не було проголошення незалежності на другому конгресі, і СБУ "премера", не чіпало... в зв'язку з його дружньої співпраці.

свуй 2009-08-12 / 22:30:00
(с)"Протягом 2008 року вождь "русинських" сепаратистів Димитрій Сидор тричі виїздив до Росії і одного разу - в Ізраїль".



Ось так просто православний батюшка продався з потрохами юдеям.

І активно став будувати на Підкарпатті нову Палестину.



Не даремно на допомогу брехливому русину відразу прибули єврейські штурмовики з одеської "Родіни".



Хороші підв'язки у батюшки в Єрусалимі.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини