Закарпаття - справжня перлина України

Це край, у якому в різні епохи химерно переплелись національні культури різних народів і народностей.

Закарпаття - справжня перлина України

Земля за Карпатами здавна славилася своєю чарівною природою, унікальним кліматом, багатою і давньою історією. Але у всі часи його основним скарбом були люди - які протягом століть невтомною працею перетворювали свій край у "зелений орден на грудях Землі". Історичне і культурне коріння ще з глибини віків має практично кожне закарпатське село. Їхні жителі знають і цінують свою минувшину, що є невід'ємною частиною історичного минулого України. Так заведено, що патріотизм, любов до Батьківщини та свого народу формуються у людини поступово. І, звичайно ж, не на порожньому місці. Добра традиція зустрічатись землякам з усіх усюд підтримується Днями села. Люди з'їжджаються з різних куточків щоб згадати дитинство, юність, поділитись думками, розповісти про себе.

Ці почуття починаються з відданості своїй "малій батьківщині" - подвір'ю, вулиці, де ти виріс, рідному селу, селищу, місту. Кожен займається своєю справою і дорожить тим клаптиком землі де народився, звідки пішов в далеку дорогу, куди часто не сам так подумки повертається в часи тривог і радості. Бо рідне село, родина є той причал, куди повертаємось ми, щоб знайти затишок, спокій, розраду.

Минулої неділі на празник пророка Іллі у Ратівцях на Ужгородщині відбулася приємна подія - село святкувало 725-ти річчя. З того часу почалася історія цього села.

Минали роки. Ратівці росли і розвивались, поступово набуваючи властивого для Закарпаття багатонаціонального колориту, бо переважна більшість його населення угорці. Незважаючи на різні негаразди, селяни не журилися. І зараз, у досить непрості для українського села часи, впевнено і з оптимізмом дивляться в майбутнє.

Розпочалися урочистості на стадіоні у центрі села, куди прибули ратівчани, гості, запрошені, а також заступник голови райради Степан Мацко, голова Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша, депутати різних рівнів, представники сусідніх сільських громад. Гостей зустрічала голова села Тетяна Андрусь.

Вона звернулася до присутніх з вітальним словом побажала усім здоров'я, добробуту, натхнення, гарного настрою і хороших здобутків, щастя, миру і добра. Пан Мацко у своєму виступі зазначив, що ратівчани завжди славилися гарними традиціями і здобутками, побажав і надалі примножувати славу нашого краю, а Олег Лукша наголосив, що жителі цього села свого часу зробили мудрий вибір, бо Тетяна Михайлівна Андрусь проявила себе як здібний керівник і організатор, за що її обрали головою Ужгородської районної секції Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України.

Атмосфера панувала святкова та по-родинному тепла. Свято тривало. Виступи та привітання перепліталися концертними номерами місцевих аматорів та учасників художньої самодіяльності. Глядачі також помилувалися танцями - українськими, угорськими, циганськими, що переросли у запальне дійство. А все завдяки підтримці добрих людей, яким громада села висловлює щиру вдячність. Зокрема, Федору Лукіті, начальнику Закарпатського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів; Василю Кураху, директору ЗАТ "Будавтодор"; Олександру Анталу, депутату облради; Василю Ковачу, директору ВАТ "Закарпаттяобленерго"; Ігорю Матюку, депутату Ужгородської районної ради; депутатам сіль-ської ради, місцевим підприємцям, активістам села Олександру Буковчику, Марії Шквара, Тиберію Ковачу, Юрію Лошкай, Марії Прислупській.

Під вечір присутні взяли участь у святковій безпрограшній лотереї, село гуло до пізньої ночі, а на завершення вибухнув святковий феєрверк.

.Дорогою додому, думки знову і знову повертали нас на свято. Бо наші закарпатські традиції дають нам змогу пити з народного джерела, черпати сили для подолання щоденних труднощів. І сподівання на світле майбутнє.

"Трибуна"
07 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, Ратівці, День села, історія села, феєрверк

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини