Закарпатська міліція стверджує, що під час інциденту в Драгові діяла законно

Червневі події в селі Драгово Хустського району, де працівники ДАІ затримали іномарку на "лівих" номерах, а потім розгнівані мешканці села перекинули міліцейський автомобіль, викликали неоднозначну реакцію.

Закарпатська міліція стверджує, що під час інциденту в Драгові діяла законно

Самі драгівці звинуватили через пресу міліціонерів у хабарництві. Водночас позиція керівництва закарпатської міліції була чіткою: працівники ДАІ діяли відповідно до вимог закону, мали повне право застосувати в даному інциденті табельну зброю, однак утрималися від цього. Однак позаяк драгівський інцидент набув всеукраїнського розголосу, було вирішено провести об”єктивне службове розслідування, яке не виявило порушень закону з боку працівників міліції.

НА ХУСТЩИНІ--БІДА З ДТП

Передовсім слід зауважити, що ситуація з дорожньо-транспортними пригодами у Хустському районі доволі напружена. За статистикою УДАІ ГУ МВС, якщо в області з початку року спостерігається зменшення на 33% кількості ДТП, в яких травмувалися люди, то на Хустщині таких побільшало на 9,5%. Загалом по області спостерігається зниження аварійності на 35 відсотків, а в Хустському районі--лише на два відсотки. Тому було прийнято рішення про посилене відпрацювання Хустського району задля зниження аварійності.
Одне з таких відпрацювань відбувалося 11 червня і в селі Драгово Хустського району. Це село відоме тим, що тут чимало мешканців--сезонних заробітчан їздять на автомобілях, куплених за кордоном, переважно в Чехії. Машини ці часто не розмитнені в передбаченому законом порядку, їхні власники чіпляють на них або “ліві” номерні знаки, або взагалі їздять без номерів. Нерідко  скоюючи при цьому дорожньо-транспортні пригоди. Так, 2 роки тому житель Драгова збив двох пішоходів  на автомобілі ВАЗ-2108, котрий їздив без номерних знаків. Того ж року у Драгові стався інцидент, коли місцевий 34-річний мешканець  завдав тілесних ушкоджень інспекторові ДАІ й розбив скло на службовому автомобілі. Торік житель Драгова скоїв ДТП на автомобілі на чеських номерних знаках, з”їхавши в кювет й отримавши тілесні ушкодження. Того ж 2008 року в селі Драгово місцевий житель, вчинивши непокору працівникам міліції, здійснив 7 пострілів із газового пістолета по службовому автомобілю слідчого міліції, котрий приїхав його затримувати за підозрою в скоєнні тяжкого злочину--завданні ножових поранень потерпілому. Вже в цьому році в Драгові з незрозумілих причин згорів автомобіль “Ауді” на чеських номерних знаках, а в самому селі сталося ДТП, в якій водій, керуючи автомобілем на чеських номерних знаках, скоїв наїзд на пішохода. Тобто не всі місцеві жителі, на жаль, можуть похвалитися законослухняністю. Кажуть,  дехто з них взагалі висловлювався на адресу міліціонерів “радикально”: мовляв, навіщо ви їздите по нашому селу? Патрулюйте собі на трасі! Ми що, не можемо собі на свята трохи випити й їздити в селі на машині?!

“БМВ” НА “ЛІВИХ” НОМЕРАХ

Міліціонерам про всі ці “вибрики” драгівців чудово відомо, тож до цього села в працівників ДАІ увага посилена. Того фатального вечора 11 червня в селі патрулював  наряд ДПС у складі командира Хустського окремого взводу УДАІ ГУМВС капітана міліції В.Лазаря та старшого лейтенанта М.Подвича. Близько 18-ї   години “даішники” зупинили для перевірки автомобіль “БМВ”-525 сірого кольору на львівських номерах серії “ТВ”. Машина привернула увагу тим, що кілька разів проїхала повз міліцейський автомобіль, немов чогось вичікуючи.  На вимогу працівників міліції пред”явити документи водій іномарки категорично відмовився, закрив машину й почав знімати з неї номери. Коли “БМВ” “пробили” через базу даних  УДАІ, то з”ясувалося, що номерні знаки, які були на машині,  зареєстровані за іншим автомобілем--марки “Рено”. Затримане “БМВ” було вирішено доправити на штрафмайданчик для зясування обставин справи. Для цього в Драгово було викликано евакуатор і додатковий наряд ДПС на автомобілі ВАЗ-21099 у складі прапорщика міліції М.Стільника та ст. сержанта В.Плиски. Проте несподівано події почали розвиватися в небезпечному руслі...

Водій “БМВ” зібрав по мобільному телефону “групу підтримки” в складі близько півсотні агресивно налаштованих молодиків, чимало з яких перебували в нетверезому стані. Вони поводилися агресивно, нецензурно висловлювалися, погрожували працівникам міліції розправою. Далі натовп перейшов від погроз до діла. Нетверезі молодики перекинули на дах міліцейську “99-ку” з екіпажем у складі М.Стільника та В.Плиски, а також намагалися зробити це саме з іншим службовим автомобілеми--“Тойотою”. Цікаво, що сам процес нівечення міліцейської машини хулігани... знімкували на відео своїх мобільних телефонів. Мабуть, для “приколу”, але це відео опісля стало свідченням проти них самих...   
Внаслідок інциденту працівники  міліції М.Стільник та В.Плиска отримали тілесні ушкодження й були доставлені на лікування в Хустську ЦРЛ. За скоєння злочину було затримано з десяток громадян села Драгово. Наступного після інциденту дня прокуратурою Хустського району було порушено кримінальну справу за фактом втручання в діяльність працівника правоохоронного органу з метою перешкоджання виконанню ним службових обов”язків та пошкодження службового автомобіля.

ШУКАЙ ДУРНЯ В ДЗЕРКАЛІ...

У подальшому інспекцією з особового складу УКЗ ГУ МВС було проведено службове розстеження за фактом драгівського інциденту. Порушень закону та неправильних дій з боку працівників міліції не виявлено. Прокуратура продовжує розслідувати порушену кримінальну справу. Особу водія злощасного “БМВ” (він продовжує переховуватися від слідства) та інших учасників інциденту встановлено. До слова, серед них є й доволі “колоритні” особи. Так, один із них свого часу був засуджений Хустським судом за збут вибухівки. Уже цьогоріч на цього ж драгівця було складено адмінпротокол за керування в стані алкогольного спяніння незареєстрованим транспортним засобом. Інший був заарештований за скоєння шахрайських дій. Ще одному із затриманих в ізоляторі тимчасового утримання стало зле, бо... дуже хотів похмелитися, а не дали. Нарколог, якого викликали оглянути пацієнта, зробив висновок, що той-- хронічний алкоголік і потребує спецлікування у Вільшанах... Тож чи варто вірити “свідченням” подібних типів, що їх незаконно затримали, били та знущалися? Натомість десять учасників інциденту були визнані рішенням Хустського міськрайонного суду винними у вчинення дрібного хуліганства та злісній непокорі працівникам міліції й засуджені на строк 7-10 діб адмінарешту.

Звісно, вони та їхні родичі продовжують скаржитися, що їх били, вимагали хабарі тощо. Щодо хабарництва, то жодної офіційної заяви з боку самих учасників драгівського інциденту та їхніх родичів про вимагання хабарів за ці два місяці, що минуло з часу НП у Драгові, так і не надійшло ані на анонімний “телефон довіри” міліції, ні в прокуратуру чи СБУ. Щодо “грубих дій” працівників “Беркута”, які буцімто заламували руки невинним селянам, то лише завдяки вчасному прибуттю в Драгово трьох заступників начальника закарпатської міліції, посиленої слідчо-оперативної групи Хустського МВ ГУ МВС та озброєних бійців “Беркута” вдалося втихомирити розбурханий некерований натовп і вгамувати нетверезих селян. А якщо хтось отримав синяка, коли його скручували “беркути”, то винна в цьому не міліція, а неадекватна поведінка п”яної людини.

Нині драгівська історія вийшла вже на рівень Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України. Міліцію знову звинувачують у всіх гріхах. Однак сказавши “я”, не варто забувати й про “а”. Так, було затримання й подальше засудження учасників інциденту з перекиданням міліцейської машини. Прокуратура продовжує розслідувати кримінальну справу, фігурантам якої “світить” серйозний термін ув”язнення. Однак це все стало лише наслідком неадекватної, зухвалої поведінки самих громадян. Зважаючи на наведені вище приклади явного нехтування нормами закону з боку окремих мешканців села Драгово, конфлікт, який стався в цьому селі 11 червня, був неминучим. Хірурги знають, що якщо гнійний нарив вчасно не вскрити, він загрожує зараженням всього організму й летальним наслідком. У даному випадку міліціонери якраз і виступили в ролі лікаря, котрий бореться з наслідками біди й лікує організм від ще більшої біди. Для блага самого ж хворого...

Читайте про це також:

Омбудсман України Ніна Карпачова здійснює провадження за зверненнями мешканців села Драгова щодо свавілля міліції

Нардеп-"нашоукраїнець" занепокоєний конфліктом у закарпатському Драгово

Драгівський бунт: відлуння і продовження

На Закарпатті ДАІ судитиметься з селянами, що перевернули патрульне авто. За образу честі

Начальник закарпатської міліції за перевернутий автомобіль ДАІ погрожує закарпатцям силою та зброєю

На Закарпатті селяни перевернули автомобіль ДАІ за вимагання хабаря. 30 чоловік заарештували (ВІДЕО)

ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
05 серпня 2009р.

Теги: Драгово, Омбудсман, Хустський, МВС, міліція

Коментарі

Rusyn 2009-08-19 / 17:27:00
Нам треба порядок!



Люди,не давайте нокому нич!



Ми не раби!



Ми дома!



Най з нас не ро`блять "дурнiх"!



Як говорять:" Помож сi i Бог ти поможе."

1 2009-08-06 / 09:52:00
Оскільки міліція-законна держустанова, то хабарництво стало у нас теж цілком законним заробітком!!! І ВСЯ ЦЯ СИСТЕМА, РАЗОМ ІЗ КОНОНЕНКОМ ЗАХИЩАЄ ХАБАРНИЦТВО!!!

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини