Ігор Кріль: "Вето Президента України на проект Державного бюджету є виваженим і потрібним для суспільства кроком"

Останнім часом в суспільстві жваво обговорюється Проект закону про Державний бюджет України на 2007 рік в цілому та накладення на нього вето Президентом України. Ми попоросили висловити свою думку щодо цього нашого земляка, народного депутата України від Блоку «Наша Україна», який працює у Бюджетному комітеті парламенту Ігоря Кріля.

Ігор Кріль: "Вето Президента України на проект Державного бюджету є виваженим і потрібним для суспільства кроком"На жаль, слід об’єктивно визнати, що бюджет не виправдав надій та очікувань в першу чергу пересічного громадянина, орієнтуючись в основному на великий бізнес та повністю нехтуючи соціальною складовою. Президент України, як гарант Конституції виконуючи свій обов’язок перед країною не міг не звернути увагу уряду Януковича на цілу низку принципових позицій в сфері соціального забезпечення населення. Мова йде в першу чергу про розмір прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Якщо торкнутись конкретно показників, які закладені в тексті проекту закону та додатках, то навіть неспеціалісту видно перекоси, які намагається протягти «кризова» чи «антикризова» коаліція. Так, статтею 62 Закону пропонується затвердити на 2007 рік прожитковий мінімум з 1 січня 2007 року – 380 гривень, з 1 жовтня 2007 року – 395 гривень.

Але ж згідно розрахунків розмір прожиткового мінімуму у поточному році станом на 1 листопада становив майже 391 гривню, а прогнозний показник на 1 січня 2007 року становить 406,6 гривні.
Чому бюджет в цій частині викликає заперечення Президента України? Та тому, що з наступного року запропонований урядом бюджет призведе до недоодержання кожним пенсіонером, якому призначено мінімальну пенсію, щомісячно 26,6 гривні, з чим Президент України та наша фракція погодитись не можуть. Більше того, від зазначеного показника залежить не тільки пенсія 12 млн. пенсіонерів, а й розмір державної соціальної допомоги по догляду за дитиною, допомога одиноким матерям, допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, допомога на поховання тощо.

Тільки крайньою формою зневаги до свого народу можна назвати норму, що містить стаття 97 Закону, якою пропонується з 1 січня 2007 року залишити максимальний розмір пенсії народного депутата без обмеження, на відміну від усіх інших пенсіонерів-недепутатів, яким чітко визначені межі: «від і до».
Щодо показника мінімальної заробітної плати, який закладено в проекті закону. Віктор Федорович та коаліція планували встановити мінімальну зарплату на рівні 400 гривень на місяць, через пів-року збільшити на 20 грн., і через рік (у грудні 2007 року) зафіксувати на рівні 450 гривень.

Таким чином, якщо в 2005 році зростання розміру мінімальної заробітної плати становило 40 відсотків, у 2006 році – 20 відсотків, то в 2007 році воно заплановано лише на рівні 12,5 відсотка.
Зрозуміло, що таке різке уповільнення темпів зростання розміру мінімальної заробітної плати дуже негативно позначиться на умовах оплати працівників абсолютної більшості підприємств в Україні, оскільки тарифні ставки їх працівників згідно з галузевими угодами та колективними договорами встановлюються залежно від розміру мінімальної заробітної плати.

Те ж саме можна сказати і про розмір інфляції (близько 11%). Така інфляція, а також зростання податкового навантаження на доходи фізичних осіб, в Україні вперше за останні роки призведуть до реального падіння розміру мінімальної заробітної плати, який є базою для обрахування заробітної плати близько 10 млн. працюючих громадян, зокрема працівників бюджетної сфери – лікарів, вчителів, науковців, працівників культури.

Віктор Янукович обурено стверджує, що в державну казну з неба покласти 10 мільярдів гривень неможливо. Звичайно, що з неба гроші в бюджеті не з’являться, просто необхідно більш ретельно проаналізувати видаткову частину і зменшити ті витрати, які спрямовані на надання необґрунтованих преференцій переважно донецьким підприємствам та корпораціям.

Вважаю, що сьогодні єдиним правильним виходом з даної ситуації була б спільна консолідована робота направлена на прийняття бюджету, що дійсно відповідав би інтересам народу, а не політична спекуляція заснована на реваншистських настроях.
"Мукачево нет"
15 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини