Закарпаття: Яким був ринок праці Мукачівщини у першому півріччі?

Незважаючи на загальнодержавні економічні негаразди, на ринку праці району намітилися позитивні тенденції. Відбувається поступове зростання зайнятості населення, зменшується кількість зареєстрованих у службі зайнятості безробітних скорочення тривалості перебування їх у цьому статусі. Чисельність незайнятих громадян, які перебували на обліку в районному центрі зайнятості станом на 1 липня 2009р., зменшилась, порівняно з 1 січнем 2009 р., на 369 осіб.

Закарпаття: Яким був ринок праці Мукачівщини у першому півріччі?

Як повідомили "Закарпаття online" у Мукачівському районному центрі зайнятості, всього протягом першого півріччя послугами районного центру зайнятості скористалися 2328 громадян району, з них 70,8% - жінки, 41,8% складає молодь віком до 35 років. Змінився склад безробітних за професіями, побільшало громадян із спеціальностями службовців та робітничими професіями і становить 80,7%.

З метою пошуку роботи до центру зайнятості звертаються жителі району, в основному - громадяни, звільнені з підприємств міст Мукачева, Ужгорода та Чопа. На ринку праці району триває процес вивільнення працівників з підприємств згідно п.1 ст. 40 КЗпП України. Протягом першого півріччя вивільнено 98 чол. на 9 підприємствах району, що на 90 чол. більше, аніж у відповідному періоді минулого року.

На виконання Програми зайнятості населення Мукачівського району на 2008-2009 роки, районний центр зайнятості, спільно з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, роботодавцями вживали заходи щодо зниження соціальної напруженості, зокрема з розв'язання завдань з працевлаштування безробітних громадян і створення умов для самостійного вирішення ними цієї проблеми. Так, протягом першого півріччя працевлаштовано 654 особи, у т. ч. 568 жителів сільської місцевості. Рівень працевлаштування становить 28,1%.

Одним із чинників є активізація співпраці з роботодавцями щодо створення більш повного банку вакансій. Середньомісячний показник у 2009 році становив 136 вакантних місць. Навантаження на одне вакантне місце протягом січня - червня зменшилося із 47 до 10 осіб. Середня тривалість укомплектування вакансій становила 11 календарних днів.

Збільшенню працевлаштування сприяло і проведення з незайнятими громадянами 126 семінарів з загальних питань зайнятості населення та стану ринку праці регіону, роз'яснення законодавства про зайнятість, в яких взяло участь 1036 осіб, з них працевлаштовано 294 особи, направлено на навчання 55, брали участь в громадських роботах 53 чоловік проведено 32 семінари з техніки пошуку роботи, до участі в яких залучено 436 осіб.

Щоб не допустити масових звільнень кваліфікованих кадрів, на деяких підприємствах району працівників переведено на режим роботи неповного робочого тижня. Тому таке поняття як неповна зайнятість населення (адміністративні відпустки, зайнятість у режимі неповного робочого дня або тижня) відсте-жується на 14 підприємствах району з чисельністю 1159 чол. До підприємств з сезонним характером роботи додались підприємства: виробничої сфери (ВАТ "Факторімпекс", ЗАТ Мукачівський лісокомбінат, ТОВ "Визниця -сервіс", ТОВ Корадо Каннінг Інкорпорейтед, ДГІ "Мукачівське лісове господарство", ПП "Крок"); будівництва (ТОВ "Промсервіс", ТОВ "Промсервіс - Л"; будівництва та обслуговування доріг - Мукачівська філія ВАТ "Ужгородське ШБУ-58").

Для забезпечення тимчасової зайнятості безробітних у районі проводяться громадські та сезонні роботи.
Щоб організувати оплачувані громадські роботи, центр зайнятості уклав 30 договорів з підприємствами, направлено 124 безробітних, які відпрацювали 1389 людино-днів, із них 165 днів у гірських населених пунктах, використано коштів на загальну суму 63,3 тис. грн. Безробітні працювали на впорядкуванні, санітарній очистці та озелененні територій населених пунктів району, кладовищ, придорожніх смуг, кюветів, парків, впорядкуванні місць поховань.

Для проведення сезонних робіт укладено З договори з підприємствами району та області. За сприяння центру зайнятості на сезонні роботи працевлаштовано 103 безробітних громадян, зокрема на ДП "Загатянське лісове господарство", у ТОВ "Латориця".

З урахуванням місцевого ринку праці, побажань роботодавців, розвитку підприємства, протягом 1 півріччя центр зайнятості провів професійну підготовку, перепідготовку 118 безробітних, із них 112 осіб (94,9 %) - на замовлення роботодавців.

Навчання проводилось за 17 спеціальностями: кухар, водій, пекар, овочівник, глазурю-вальник, оператор лінії, укладальник-пакуваль-ник, контролер якості, технік-технолог, слюсар-ремонтник, різальник металу на ножицях і пресах, слюсар-складальник радіоелектронної апаратури, котельник...

Протягом 1 півріччя надано 5255 профорієнтаційних послуг, охоплено 2244 особи.

Працевлаштування слабозахищених категорій населення на заброньовані робочі місця є дещо проблемним. На 2009 р. для цієї категорії безробітних заброньовано 40 робочих місць на 19 підприємствах району, фактично протягом півріччя на обліку перебувало 322 особи цієї категорії, із них працевлаштовано 81 чол., у т. ч. на заброньовані робочі місця - 10 чол.

Станом на початок липня на обліку в районному центрі зайнятості перебувало 925 громадян району, з них 658 осіб (або 71,1 %) отримують допомогу по безробіттю. З цими громадянами спеціалісти центру зайнятості проводять відповідну роботу (сприяють в пошуку роботи, надають можливість підвищити кваліфікацію чи освоїти нову спеціальність), кінцевим результатом якої є працевлаштування.

Служба зайнятості вишукує нові форми роботи з мінімізації негативного впливу економічної кризи на сферу зайнятості. Насамперед, це відбувається через розширення інформаційного простору служби. Мукачівський районний центр зайнятості систематично подає інформацію на веб-сайт обласного центру зайнятості. Також на веб-сайті Закарпатського обласного центру зайнятості, який щоденно відвідує понад 100 осіб, запроваджено рубрику "Консультаційний центр", де відвідувачі сайту розміщують свої особисті запитання, на які надають відповіді спеціалісти обласного центру зайнятості. У районному центрі зайнятості постійно діє "гаряча" телефонна лінія.

Тісна співпраця з структурними підрозділами Мукачівської райдержадміністрації, районної та місцевих рад дала можливість спрямувати зусилля працівників центру зайнятості на підвищення якості обслуговування безробітних і роботодавців, скорочення тривалості безробіття, зменшення терміну укомплектування наявних вакансій та новостворених робочих місць, на забезпечення соціального захисту осіб, які є неконкурентоспроможними на ринку праці.

03 серпня 2009р.

Теги: Мукачево, ринок праці, центр зайнятості, населення, безробіття, робота, криза

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини