Чиновники та законодавці влаштували дітям голодомор через одне слово

З прилавків магазинів зникло харчування для малюків. Немовлята верещать, батьки розпачливо намагаються знайти, чим би замінити звичні суміші, а чиновники розводять руками: помилка очевидна, її обов'язково виправлять, а поки . треба дотримуватись закону! Ото якби наша влада так дотримувалась законодавства в усьому іншому!

Чиновники та законодавці влаштували дітям голодомор через одне слово

Наприкінці червня київська прокуратура раптом згадала, що у прийнятому ще в 2006 році (почав діяти з 1 січня 2007-го) законі про дитяче харчування, у ст.9 міститься заборона на "використання   у   виробництві   продуктів дитячого харчування м'яса механічного обвалювання, шкури свинячої, крохмалю харчового,  борошна пшеничного, гідратованих продуктів із сої та її похідних,  а також сумішей спецій та прянощів, до складу яких входять незареєстровані харчові добавки".

Вчепилися правоохоронці (так, ніби усі інші правові і кримінальні проблеми у державі вже вирішені) у крохмаль і пшеничне борошно. Хоча і Мінздоров’я уже визнало, що сталася помилка -- замість заборони використовувати ці складові під час виготовлення лише м’ясних продуктів, заборонили їх під час виробництва дитячого харчування взагалі. 2 червня цього року у Верховній Раді навіть зареєстровано законопроект, який має виправити помилку, проте 26 червня столична прокуратура опротестувала сертифікати відповідності на дитяче харчування, яке містить крохмал та пшеничне борошно  виробників Humana та Hipp, видані ДП "Укрметртестстандарт". Відтак дію сертифікатів призупинено, а виробники відкликали свою продукцію з магазинів.

    17 липня на прес-конференції у Києві представники п’яти провідних виробників продуктів дитячого харчування (HiPP, Nestle, Humana, Semper та Hame) спільно з провідними експертами Міністерства охорони здоров’я пояснили, що під загрозою заборони може опинитись до 60% асортименту дитячого харчування українських та міжнародних виробників. Збитки галузі становитимуть десятки мільйонів гривень, а державний бюджет лише від вилучення продукції компанії HiPP, ринкова частка якої становить 11%, недоотримуватиме податків на 500 тисяч гривень щомісяця.

 Законодавче непорозуміння може призвести до вилучення до 60% асортименту дитячих продуктів, якщо у їхньому складі зазначені необхідні для повноцінного раціону малюка харчовий крохмаль та пшеничне борошно. У нашій країні понад 40% немовлят знаходяться на штучному вигодовуванні і майже 80% дітей віком від 6 місяців до трьох років споживають продукти дитячого харчування як основний раціон, а це понад 1 мільйон малюків.

 За орієнтовними підрахунками фахівців, об'єм всього ринку дитячого харчування України в 2009 році становитиме 800 млн. грн., а його ємність - 1,4 млн т. 75% дитячого харчування становить імпортна продукція, і лише 25% - продукція вітчизняних виробників.

Компанії – виробники дитячого харчування наголосили, що це призведе до трьох проблем: суспільної – батьки не зможуть придбати харчі для дітей, галузевої -- зменшення кількості робочих місць і міжнародної – конфлікту із законодавством ЄС – такої заборони немає ніде у світі.

Зрештою, це взагалі абсурдно, бо закон про дитяче харчування стосується дітей до трьох років. Отож, за логікою, їм не можна давати ані хліба, ані картоплі і супів, які містять картоплю.

Неабияк зачепила ця проблема і Закарпаття – саме в нашій області, в селі Кібляри, знаходиться завод "Хіпп-Ужгород". Безробіттям його працівникам черговий "маразм" від чиновників не загрожує, бо тут виготовляють трав’яні чаї для малят, проте фірма є також дистриб’ютором дитячого харчування марки "Хіпп" на всю Україну, тому зараз терпить значні фінансові збитки.

Менеджер Наталія Панкова розповіла "СЗ "Паланку", що у них просто "розривається" телефон – мами, які залишились без звичних сумішей, у розпачі чим годувати дітей. А буде ж іще гірше, якщо руки чиновників дійдуть і до вилучення сертифікатів на реалізацію дитячих консерв,  печива.

Кожна мама добре знає, як важко підібрати будь-яке харчування для маленької крихітки. Новий продукт слід вводити в раціон по краплині чи по ложці, уважно слідкуючи, якою буде реакція дитячого організму. Деякі діти навідріз відмовляються від якоїсь їжі тільки тому, що вона їм не смакує. Та найчастіше виникають розлади кошково-шлункового тракту, висипання на тілі. При тому, що у малят дуже важко визначити  -- чому вони плачуть і чи саме їжа викликала ту чи іншу реакцію.

Скажімо, ужгородка Наталя, каже, що тільки-но почула по телебаченню новини про дитячі харчі, одразу кинулася в магазини, аби "запастися" поки ще було що купувати. Хоча суміші далеко не дешеві і купувати їх "про запас", як колись у дев’яності і дорого, і ми вже давно відвикли.

Інша мама, котра не встигла придбати штучно створений дефіцит, просто не добирає слів – довго підбирала суміш, яка дитині підходить найбільше, а тепер плаче, так само як її немовля: звичайні каші на коров’ячому молоці дитині варити ще зарано, їжа вітчизняних виробників викликає у малюка запори; дитина хоче їсти, а не чекати, поки мама, давши трішечки нового харчу чекає, якою буде реакція.

Найпарадоксальніше що…, як свідчить давня приказка, дорога до пекла вимощена благими намірами – усе зроблено ніби задля захисту дітей, а по суті, калічить їхнє здоров’я.

 "Не для преси" знаючі люди розповідають, що, можливо закон приймався "не просто так" -- у продукції вітчизняних виробників присутні ті ж компоненти, але вони інакше називаються – не крохмаль, а картопляна мука або якимось мудрим словом, похідним від хімічного складу; не пшеничне борошно, а манні крупи. І нікому не важливо, що це те ж саме – написано інакше, отже можна, користуючись формальною зачіпкою, посунути з ринку імпортних конкурентів заради власних бізнес-інтересів.

Що ж до того, що чому раптом, прокуратура, та ще й столична, через майже два з половиною роки "прокинулася" і це дало наслідки для всієї держави, пояснення ще… цинічніше. Ходять чутки, що до керівників представництв цих іноземних компаній навідались "добрі люди", які нагадали, що в державі вибори і криза, тому треба допомогти. Діставши ж одкоша, дали команду "фас". В наших реаліях це більш ніж імовірно. Цим можна пояснити і те, що ніхто з вищих чинів держави не зупинив ретивих правоохоронців, бодай "підвісивши" ситуацію якимось тимчасовим розумним компромісним рішенням, поки абсурд не виправлять народні депутати. А вони, як відомо, навіть збираючись на позачергову сесію наприкінці липня, з 2 червня не знайшли часу проголосувати поправку, яка б… буквально нагодувала дітей усієї країни. Навряд, чи і в новому політичному сезоні у передвиборчій гарячці "народні обранці" швидко виправлять ситуацію.

До чого це призведе? Насамперед до чергового спалаху палкої "любові" до влади сотень тисяч українських мам і тат, а заодно і всіх їхніх родичів та знайомих. А ще до різкого посилення "прагнення" іноземних партнерів працювати з Україною, де думають, що світові виробники будуть підлагоджувати своє масове конвеєрне виробництво під абсурдні українські закони. Наприкінці березня 2005-го вітчизняна влада вже дала провідним світовим виробникам ляпаса, за одну ніч скасувавши закони про спеціальні економічні зони та території пріоритетного розвитку, відтак глумилася "помаленьку і трішки", зате перманентно.

Ну а діти… попит породжує пропозицію. І принаймні закарпатці вже подалися по дитячі харчі у сусідні країни ЄС. Дитяче харчування знайдеться на наших численних ринках, "з- під поли". Таким чином підніматимемо економіку інших держав і ризикуватимемо власними дітьми. А ще – вкотре з гіркотою переконаємося: куди не ступи, обов’язково опинишся в …

Лариса Подоляк, "Старий Замок "Паланок"
30 липня 2009р.

Теги: дитяче харчування, крохмаль, пшеничне борошно, закон, "Хіпп-Ужгород"

НОВИНИ: Кримінал

18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
» Всі новини