Хто такий Мікулаш Неврлі: чому його назвали "чехом з українським серцем"?

Академік Микола Ярославович Неврлі (у працях чеських, словацьких, мадярських і німецьких Mikulas NEVRLY, нар. 15.ХІ.1916 р. в Ростові-на-Дону) — український, але й чеський і словацький літературознавець-славіст, — більшість своїх праць присвятив дослідженню української літератури та її зв'язків з іншими слов'янськими літературами, зокрема з чеською і словацькою. 1933 р. разом із батьком, чехом за походженням, реемігрував з України до ЧСР, де його батько під час мовної боротьби на Закарпатті видав 1937 р. першу українську фонетичну Граматику української мови.

Хто такий Мікулаш Неврлі: чому його назвали "чехом з українським серцем"?1940 р. — склав гімназіяльну матуру. 1940–1945 рр. студіював одночасно на УВУ (українську мову й літературу в Ол. Колесси, Л. Білецького й І. Панькевича, філософію в Ів. Мірчука й Д. Чижевського) і в Німецькому Карловому університеті (славістику в Ґерґгардта Ґеземана й Освальда Бурґгардта-Клена і Яр. Рудницького; докторська дисертація Die huzulische Thematik in der ukrainischen Literatur). 1943–1945 рр. склав два професорські іспити (з правом викладати у всіх класах гімназії) в УВУ, 1945 р. пробувався на доктора філософії в Німецькому Карловому університеті. З огляду на те, що нім. докторат тоді в ЧСР не був визнаний, склав другий докторат філософії (дисертація: Ivan Franko — zivot a dilo) в Масариковому університеті в Брно (Морава) у відомого чеського компаратиста Франка Вольмана. 1963–1970 рр. був науковим працівником Літературознавчого інституту Словацької Академії Наук у Братиславі. 1970–1971 рр. відійшов на пенсію, але й далі працював у своїй ділянці. 1994 р. на запрошення НТШ (й особисто М. Антоновича) і університету в Ілліной-Урбана мав виклади про модерну українську літературу та кілька спогадів про Олега Ольжича, який його спрямував до так званих похідних трійок на Україну. В 1968, 1991 рр. і дальших роках бував в Україні, де гостинно викладав в Університеті Т. Шевченка й у Києво-Могилянській академії. На пропозицію академіка Гр. Вервеса, якого підтримали акад. І. Дзюба і акад. М. Жулинський, на основі своїх праць був іменований закордонним академіком НАН України. У Києві вийшло шість його книжок. 1997 р. одержав від Президента України відзначення «За заслуги», III ступеня.

Бібліографія праць Миколи Неврлі, що її видала Державна бібліотека у Словаччині 2001 р., охоплює майже 900 позицій більших і менших праць кількома мовами. Доповнення до неї має дальших майже сто позицій.

М. Неврлі був ініціятором меморіяльної дошки І. Франкові у Празі (1956), пам'ятника Т. Шевченкові й меморіяльної дошки Г. С. Сковороді у Братиславі. М. Неврлі присвятили вірші: О. Олесь, В. Сосюра, М. Ситник, П. Мах, І. Мацинський, Гр. Булах і Ол. Ющенко.

М. Неврлі співпрацював з чеською й словацькою енциклопедіями, де публікував гасла про українську літературу, з УРЕ, до якої його ангажував акад. М. Бажан, з Енциклопедією Сучасної України, яку і сьогодні постачає гаслами про чеську й словацьку літературу. Після Другої світової війни дописував також до Енциклопедії Українознавства (Сарсель), куди його ангажував Аркадій Жуковський.

Хвилі Першої світової війни занесли його батька в Україну, де він початком 20-х років викладав у Харкові на курсах чужоземних мов німецьку й польську мови (факультативно — чеську). Там його слухачем був Ол. Довженко. Довший час ці мови викладав Ярослав Неврлі також у Полтавському ІНО.

Варто згадати і те, що закінчити гімназію допоміг батькові Ів. Франко (докл. про це — у зб. РУКОПИС 1, Київ, 2004, у спогадах «Прожите й пережите»). Звідти —любов і пошана Миколи Неврлі до І. Франка, про якого у нього — 68 друкованих праць різними мовами.

На ФОТО: Академік НАН України, доктор Мікулаш НЕВРЛІ з дружиною Лібушею НЕВРЛІ — перекладачем десятків книжок українських письменників на словацьку та чеську мови
"Українське слово"
14 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
» Всі новини