Василь Тарчинець, ректор МаЛіЖ: "Фестиваль завершився, але роботи стало більше"

Напевно, кожен Міжнародний фестиваль "Рекітське сузір'я" є своєрідним рубіконом, який слід досягнути і подолати. Не був винятком і цьогорічний. Але нарешті на базі Міжгірського професійного ліцею завдяки спільним зусиллям керівництва МАЛіЖ та дирекції цього закладу вдалося відкрити літературно-мистецький центр нашої академії. Його очолює справжній педагог, закоханий у дитячу творчість, - директор Міжгірського профліцею Василь Маринець, він же і проректор МАЛіЖ.

Фото з фестивалю "Рекітське сузір'я-2008"
Фото з фестивалю "Рекітське сузір'я-2008"

А ще тішить, що наш фестиваль не був черговим розважальним заходом. Він став чудовою творчою майстернею для юних. Незважаючи на всі економічні негаразди, нам все-таки вдалося організувати роботу аж трьох майстер-класів, у яких фотомитці, худож-. ники й журналісти мали нагоду почерпнути багато корисного від наставників - заступника головного редактора журналу "Сучасність" Павла Вольвача, знаного закарпатського художника Василя Вовчка, а також міжгірського фотохудожника і відеорежисера Романа Костюка.

На жаль, у нашому фестивалі у призовому фонді не було ноутбука, диктофона, цифрової фотокамери, фотоапарата або навіть найпростішого велосипеда, який би знадобився діткам, особливо у гірській місцевості, адже вони й досі долають чимало кілометрів із села Рекіт до Лісківця, добираючись щоранку до школи. Та й маршрутний автобус із райцентру до цих сіл їде лише один раз на день, а в суботу і неділю залишається одне - йти пішки.

Насправді завершальні три тижні підготовки до фестивалю були для мене справжнім театром бойових дій. Спочатку ми планували провести фестиваль у селищному Будинку культури, але, як потім з'ясувалося, ця будівля виявилася непридатною для цього. Відтак, фестиваль довелося проводити у двох місцях - сесійній залі Міжгірської райради і ліцеї. Важкий фестивальний тягар у прямому значенні слова винесли на собі керівники цього дійства, зокрема, керівники влади Міжгірського району Іван Роман та Іван Ярема, керівник Закарпатського відділення МАЛІЖ Ірина Гармасій, керівники обласних та міських відділень МАЛіЖ Олександра Приставська, Ангеліна Оборіна, Наталія Войцович, Марія Войтик, Тетяна Балагура, Людмила Райчук, Ярослава Осміловська, матушка Назарія та багато інших.

1-2 серпня на батьківщині МАЛІЖ у день села Рекіт буде посвячено і внесено до Рекітської православної церкви хоругву Малої академії літератури і журналістики, відкрито бібліотеку нашої академії, а також повну експозицію Дитячого музею літератури і журналістики. Відбудеться посвячення Хреста на тому місці, де у XVI ст. стояла Рекітська Церква Св.Миколая, поряд з ним буде встановлено "Чашу пам'яті", до якої повсякчас будуть покладатися живі квіти зі згадкою про дггей, які зникли або загинули за різних ситуацій. А на "Коваликовому полі" - місці проведення п'ятьох фестивалів "Рекітське сузір'я" - встановлено топографічний знак.

Зараз, як ніколи раніше, нашому Центру необхідний автобус класу "Богдан", на якому мапіжани, що будуть проходити навчання у студіях, змогли б доїжджати із залізничної станції Волівця до Міжгір'я, а також до місць проведення пленерів, відео- та фотозйомок у сільській місцевості. Всі, до кого із цією проблемою ми звертались раніше, відмовляють, посилаючись на брак коштів, спричинений кризою.

А зараз серед маліжан триває конкурс на краще висвітлення у засобах масової інформації нашого фестивалю. Опубліковані репортажі, а також радіо- та відеопередачі необхідно подати до редакції журналу-газети "Сузір'я" до кінця серпня. Результати конкурсу буде оголошено 20 вересня.

28 липня 2009р.

Теги: Міжгір'я, фестиваль, "Рекітське сузір'я", діти, художники, фотомитці, літератори, журналісти

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини