Закарпатку Наталію Мартишинець до Далай-Лами допустили на одну хвилину

Із 61-річною Наталією Мартишинець зустрічаємося біля замку "Канків" у Виноградові на Закарпатті. Вона заводить зелену "ниву", вузькою ґрунтовою дорогою піднімаємося на її дачу на Чорній горі. Тут Наталія живе сама з 2003-го, через два роки після смерті чоловіка. Переїхати сюди наказав духовний лідер буддистів Далай-Лама.

Закарпатку Наталію Мартишинець до Далай-Лами допустили на одну хвилину

— Я з весни 2002-го в Італії на заробітах була. Двоюрідна сестра покликала в Мілан доглядати за літньою жінкою, — уважно стежить за дорогою. — Мої предки були італійцями на прізвище Марчелло. За радянської влади нас змусили змінити його на Мартишинець. Батько остерігався радянських лікарів, тому я пішла вчитися на медсестру. Італійка, яку доглядала, була справжнім деспотом. Щоб я не робила — їй нічого не подобалося. Через два місяці в мене почалися галюцинації: здавалося, що вбиваю свою господарку. Пішла від неї. Найнялася покоївкою до лікаря-гінеколога Крістіана Варіотеса. Йому 79 років було, платив по тисячі євро на місяць. За півтора року я захворіла. Там не зовсім здорове харчування. Навіть якщо купуєш продукти в найдорожчих магазинах, все одно це хімія. У лікарні сказали, що два роки тому мені занесли вірус гепатиту С. Я згадала, що в Україні ходила на прийом до стоматолога.

Виходимо з машини біля будинку. Він без електроструму. Торік провели водогін. Наталія виносить із хати лавку. Сідаємо навпроти виноградників.

— За кілька днів Крістіан дав мені квиток на прийом до тибетського монаха Далай-Лами. Я поїхала в Рим, усю дорогу думала, про що спитати. Далай-Лама приймав у капличці на околиці міста. У черзі я простояла 7 годин. Розмовляти з учителем можна було тільки одну хвилину. Я зайшла до кімнати. Лисий чоловік в оранжевій тозі сидів  опустивши голову — ніби у трансі. Обличчя його не бачила. Спитала французькою: ”Де я зможу вижити?”. А він відповів також французькою: ”На чистій землі під відкритим небом. Тобі треба повернутися в рідні Карпати”. За кілька місяців я вже була вдома, а через рік дізналася, що Крістіан Варіотес помер від раку крові.

У трикімнатну квартиру у Виноградові Наталія навідується рідко.
   
— У мене тут гектар землі. Спочатку мала лише шість сотин, а потім прийшли сусіди, просили купити в них землю. Одному треба було грошей для сина, іншій — для чоловіка. Коли оговталася — опинилася із гектаром землі. Почала вирощувати персики, виноград, — показує на лозу. — Харчуюся лише кашами, рибою, сиром, овочами і фруктами. Щодня дозволяю собі випити ковток власного червоного вина. Картоплю, м’ясо й макарони не вживаю. Здоров’я пішло на поправку.

Наталія Мартишинець має ще дві освіти, в Ужгородському університеті закінчила факультети іноземних мов та історичний. Працювала вчителькою у школі у Виноградові. 1970-го вийшла заміж за Василя Баботу. Дітей не мали. Через сім років захворіла на туберкульоз.

— Вирізали мені половину легені і занесли віруси гепатиту А, В і С. Відправили на лікування у Крим. Гепатит викликав цироз печінки. У Симеїзі біля Ялти, де я лікувалася, на ринку торгували корейці. Щодня після процедур я допомагала їм продавати цибулю. Коли одного дня не прийшла, корейці захвилювалися. Провідали мене в санаторії, принесли пляшку відвару і чотири картоплини. Порадили спекти на вогнищі і з’їсти. Так лікувалася місяць і стала на ноги. Печінка відродилася. Старий професор із санаторію тільки й вимовив: ”Благодарю Бога, что дожил до тех пор, когда воочию увидел возрождение печени”. Я розпитувала корейців, чим вони мене лікували. Сказали тільки, що це тибетські рецепти.

1990-го захворів чоловік Наталі.

— У Василя зсихалася легеня. На операцію, яку роблять лише в Німеччині, треба було три тисячі доларів. Тоді то були божевільні гроші, дві квартири у Виноградові можна купити. Я сіла на старенького ”запорожця” і подалася в Угорщину. У місті Єгер торгувала на ринку, із сестрою їздила в Німеччину по старі автівки. Переоформлювали їх і продавали. За три роки заробила на операцію чоловікові. Та коли повернулася додому, виявилося, що операція не потрібна: легеня відновилась.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
27 липня 2009р.

Теги: Виноградів, Далай-Лама, Наталія Мартишинець, Тибет, Чорна гора

НОВИНИ: Соціо

23:58
/ 1
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
» Всі новини