На Закарпатті стартував волонтерський рух з відновлення роботи Ужгородської дитячої залізниці

"Активна молодь - позитивні зміни в Україні" - 28 червня під такою назвою стартував проект, започаткований Всеукраїнською громадською організацією Ініціатива Арсенія Яценюка "Фронт змін". Його мета - об'єднати активних молодих людей як реальну динамічну силу для досягнення позитивних зрушень у країні. В усіх областях цього дня розпочався волонтерський рух з допомоги соціально незахищеним категоріям громадян, облаштування населених пунктів, реставрації історичних будівель і пам'яток архітектури, організації благодійних концертів, профілактики підліткової злочинності, пропаганди здорового способу життя тощо.

На Закарпатті стартував волонтерський рух з відновлення роботи Ужгородської дитячої залізниці

Активісти Закарпатської обласної організації “Фронт змін” в рамках проекту ініціювали акцію з відновлення роботи Ужгородської дитячої залізниці. Як не прикро це визнавати, в найзахіднішому обласному центрі України, яке претендує на статус туристичного міста, майже немає місць для проведення організованого дозвілля дітей і молоді. Особливо гостро ця проблема відчутна в літній період. Атракціони, цирки й зоопарки приїжджають лиш зрідка, у місцевих театрів – сезон гастролей. Тому якщо в родині заздалегідь не подбали про наповнення дитячих канікул, є загроза, що вони промайнуть перед телевізором.

Ужгородці пам’ятають, як ще кілька років тому за будівлею обласної філармонії дітей катав маленький залізничний потяг. Там же діяв гурток, де школярів навчали навикам професії залізничника, організовували змагання, влаштовували безкоштовні акції для дітей з обмеженими властивостями, приймали туристичні групи.  Відкрита у 1947 році, Ужгородська мала залізниця стала своєрідною традицією міста, адже на ній виросло не одне покоління городян. 2 роки тому залізницю закрили, мотивуючи це зміною власників та відсутністю коштів на утримання. Преса відразу відреагувала на цей факт, і навіть знайшлися спонсори, готові надати грошову підтримку, але це не змінило ситуації.

Закарпатський “Фронт змін” вирішив допомогти дітям. Адже справа не потребує великих фінансових затрат, а в області напевно знайдеться чимало добровольців, котрі погодяться  абсолютно безкоштовно відремонтувати локомотив з вагончиками, прибрати територію, чергувати й охороняти залізницю. Акція, влаштована 28 червня на Театральній площі, у цьому переконала - більше тисячі ужгородців залишили свої підписи й більше сотні запропонували свою волонтерську допомогу в подальшій роботі з відновлення залізниці (останні заповнювали анкети, залишивши свої контакти і висловивши готовність працювати руками, фарбувати й прибирати територію, аби лише залізниця набула колишнього вигляду). У свій спосіб дорослих підтримала малеча – діти ставили фарбовані відбитки долонь на бутафорному паровозику з вагончиками. Поряд цілий день працював безкоштовний атракціон-потяг, спеціально привезений для цієї акції аж із Івано-Франківська. 

Голова Закарпатського обласного осередку “Фронт Змін” каже, що гуртом всією громадою можна вирішити багато проблем, які банально гальмуються чиновниками і зустрічають низку незрозумілих перепон. То чому б не об’єднати молодь, аби розірвати це замкнене коло. “Я впевнений, наша акція не залишиться непоміченою, і ми докладемо всі зусилля, щоб поїзд запрацював”, - запевнив Роберт Бровді і додав, що волонтерський рух “Фронту змін” в області відтепер діятиме на постійній основі. Тож будь-хто з бажаючих може долучитися до творення корисних справ для регіону.

Також цього дня активісти “Фронту змін” взяли участь в  організації та проведенні другого Закарпатського Параду наречених, додавши веселому заходу соціального навантаження. Усім дівчатам було запропоновано позмагатися в інтелектуальному конкурсі –  представити власне розуміння слогану “Я-сім’я” з урахуванням свят, в рамах яких проходив Парад. Найкраще, на думку журі, з цим завданням впоралася Христина Глуханич. Її римовані рядки були пройняті духом патріотизму:

Всі  ви і я – одна родина,
Моя сім’я – вся Україна.
В день Молоді скажім  єдино:
“З Днем Конституції, країно!”

Від організаторів Параду наречених дівчина отримала приз, всіх учасниць активісти “Фронту змін” застерегли не сприймати весілля тільки як яскраве чарівне шоу, бо це серйозний крок, від якого залежить доля майбутньої сім’ї. Тому ставитися до рішення про заміжжя необхідно зі всієї відповідальністю. Досвідчені “наречені” це підтвердили.

Прес-служба Закарпатської обласної організації Ініціативи Арсенія Яценюка
28 червня 2009р.

Теги: Фронт Змін, Роберт Бровді, парад наречених, акція, осередок

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини