На Закарпатті 14-річного цигана, що жорстоко вбив свого одноплемінника, засудили до 10 років ув'язнення

Звіряче вбивство, що трапилося на початку цього року у Воловці, вразило навіть бувалих у бувальцях оперативників. Жорстоко позбавили життя малого хлопця. І хто? Не колишні "зеки" чи якісь п'яниці, а приятелі загиблої дитини.

На Закарпатті 14-річного цигана, що жорстоко вбив свого одноплемінника, засудили до 10 років ув'язнення

Зникнення

Десятирічний Мирон (імена з етичних міркувань змінені) був від народження глухонімим. З батьками та друзями у рідному ромському поселенні спілкувався за допомогою жестів. Хлопчик ріс доброю дитиною, товаришував зі всіма. Правда, зважаючи на його ваду, ровесники його не приймали у свою компанію.

Того дня хлопчина з самого ранку пішов з дому. Батькам нічого не сказав. У післяобідню пору його мати не на жарт розхвилювалася. Зазвичай Мирон, якщо навіть і йшов кудись надовго, неодмінно повертався додому. Тривожні передчуття, що з малим могло щось трапитися, не давали жінці спокою. Коли звечоріло, вона вирушила на пошуки сина. Обійшла весь табір, але хлопець, наче крізь землю провалився. Жінка зайшла до сусідів: їхні Володимир та Василько дружили з її сином. Однак брати лише заперечливо похитали головами, мовляв: ми сьогодні Мирона ніде не бачили. Ледь дочекавшись наступного ранку, згорьовані батьки звернулися по допомогу в міліцію.

Страшна знахідка

Труп малого Мирона виявив випадковий перехожий. Цей чоловік приїхав відпочивати у Карпати. Уранці взяв зі собою фотоапарат, хотів познімати на пам'ять живописні гірські краєвиди. На стежці запримітив у невеликій ямі тільце смаглявого хлопчика. Дитина не подавала жодних ознак життя, була вся в крові і в синцях. Про страшну знахідку чоловік повідомив своєму приятелю, а той вже зателефонував у чергову частину райвідділу міліції.

Пошуки убивць

Після тривожного телефонного повідомлення на місце пригоди виїхала посилена слідчо-оперативна група на чолі з керівництвом райвідділу. Біля убитого хлопчика лежав закривавлений камінь, а за сто метрів -- палиця з бурими плямами. Крім численних травм голови, експерти виявили на шиї мертвої дитини сліди від удавки. Згодом неподалік знайшли і саму удавку – кабель. Забігаючи наперед, зауважимо: ним і задушили потерпілого. Це підтвердила також судово-медична експертиза.

Найперше оперативники вирішили встановити коло осіб, з якими останній час спілкувався Мирон. Свідки вказали на 14-річного Володимира, 10-річного Василя та Олега. З цими смаглявцями і вирішили поспілкуватися правоохоронці.

Як це було?

Під час бесіди підлітки зізналися, що саме вони були того фатального дня з Мироном. Розповіли, як із саморобним візком та "чеканом" (так назвали кирку), пішли з хлопцем на сміттєзвалище збирати металобрухт. Повертаючись додому, зауважили, що кирка кудись зникла. Мирон показав приятелям жестами, що десь дорогою викинув "чекан". Через це між малолітками розгорівся конфлікт. Зникнення "знаряддя праці" неабияк розлютило братів Володимира і Василя. Вони вирішили провчити свого приятеля. Мирон, здогадавшись, про їхні наміри, кинувся навтьоки. Та старший Володимир швидко наздогнав його, повалив на землю і став люто бити бідолаху ногами. Олег, котрий до того часу лише спостерігав за дійством, і собі схопив дві каменюки та озлоблено вдарив ними Мирона у голову. Не відставав від напарників і Василь. Глухонімий відбивався, як міг, але виявився безсилим проти юних нелюдів. Зловмисникам видалося цього замало. Тоді Володимир схопив кабель, який знайшов неподалік, і двічі міцно обкрутив ним шию своєї жертви. Малий Мирон глухо захрипів… Зрозумівши, що хлопець мертвий, неповнолітні убивці кинулися по домівках. Дорогою домовились нікому нічого не розповідати.

Під час проведення відтворення злочину в присутності адвоката підозрювані детально показали, як убивали свого друга.

Судовий процес і вирок

Після завершення слідства справу розглянула судова колегія Закарпатського апеляційного суду. На лаві підсудних знаходився основний винуватець -- Володимир. Його спільники, зважаючи на юний вік, залишилися на волі. Зрозумівши, що за скоєне йому "світить" чималий термін ув'язнення, Володимир вирішив, як мовиться, вийти сухим з води. Стверджувати, нібито він тільки кілька разів вдарив Мирона, однак не вбивав його. Казав, що під час проведення слідства працівники міліції застосовували до нього фізичний та психологічний тиск. Це, мовляв і змусило його самообмовитися про тяжкий злочин.

Та головуючий процесу Іван Стан аргументовано спростував ці виправдання. Під час слідства всі затримані давали показання добровільно, до того ж, у присутності адвоката. Жодного тиску на них не було зафіксовано. Для обрання міри покарання судді врахували ту обставину, що підсудний характеризується позитивно, свою вину визнав частково. І ось оголошують вирок: Володимира засуджено на 10 років ув'язнення.

17 липня 2009р.

Теги: жорстоко, вбити, циган, ром, зловмисник, слідство, суд

Коментарі

Istvan 2009-07-18 / 15:26:00
Ольга права. По такой логике сайт пусть указывает и на национальность других участников преступлений: украинец убил, венгр убил, словак убил, еврей убил, румын убил и т.д.

Или всех - или никого!

Урзус 2009-07-18 / 01:11:00
Продовжуючи логіку пані Веснянки, варто також прибрати згадування статі вбивці (бо це дискримінація по гендерній ознаці) та вік (дискримінація за віком, або "ейджизм"). Тоді буде цілком політкоректна замітка, чого й домагаються грантоїди з соросівських контор

Ольга Веснянка 2009-07-17 / 22:47:00
Так з-тих самих етичних міркувань, з яких Ви імена змінили, не вказуйте етнічне походження громадянина України - злочинця. Це ж узагальнення, яке провокує читачів боятись ромів. А серед ромів, як і серед українців є і добропорядні люди і злочинці. ПРиберіть будь ласка вказання національности.



НОВИНИ: Кримінал

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
» Всі новини