Віктор Балога: Президент Ющенко зобов'язаний зайняти жорстку особисту позицію для захисту прав української громадянки Валентини Малєй

Президент Віктор Ющенко зобов'язаний виконати пряму норму Конституції, яка визначає Главу держави як гаранта дотримання прав і свобод людини та громадянина, й особисто стати на захист нашої співвітчизниці Валентини Малєй, яка зазнала прилюдних образ і принижень від співробітника посольства Греції в Україні. Таке переконання висловив сьогодні член президії Єдиного Центру Віктор Балога, коментуючи скандал із зухвалим і брутальним поводженням із громадянкою нашої держави в грецькому дипломатичному представництві.

Віктор Балога: Президент Ющенко зобов'язаний зайняти жорстку особисту позицію для захисту прав української громадянки Валентини Малєй

В.Балога вважає дивним і незрозумілим той факт, що Президент і досі особисто не втрутився в цю ситуацію, яка вже викликала широкий резонанс у суспільстві, стала темою номер один у повідомленнях засобів масової інформації. Він зазначив, що Глава держави завжди напрочуд швидко реагує на успіхи і перемоги, розсилаючи навсібіч вітання та сповнені пафосу телеграми, однак мовчить у вельми брудній справі, яка вимагає негайних рішучих дій.

 "Згідно з Основним Законом, Президент керує зовнішньополітичною діяльністю, однак досьогодні громадськість не поінформована про конкретні доручення В.Ющенка Міністерству закордонних справ щодо реакції у справі В.Малєй. Імовірно, таких директив просто немає. Тому позиція вітчизняного МЗС із цього питання непереконлива, млява, з явними ознаками синдрому ображеного хлопчика. Водночас у арсеналі Міністерства є чимало дієвих дипломатичних засобів для захисту законних прав громадян України".

На думку В.Балоги, МЗС мало б у цьому випадку діяти наступальніше і наполегливіше. Від посольства Греції через офіційну ноту варто було зажадати конкретних пояснень щодо обставин інциденту з громадянкою В.Малєй і домогтися вибачень грецької сторони, а не "делікатничати" на рівні рядових чиновників. Натомість, відомство на Михайлівській площі задовольнилося повідомленням, що проти співробітника посольства Греції, який допустив проти українки протиправні, образливі дії, розпочато службове розслідування.

Проте такі пояснення зовсім не свідчать про те, що інцидент вичерпано. У будь-якому разі вони не можуть задовольнити сотень тисяч українців, які потерпають від сваволі і зневажливого ставлення до себе з боку працівників іноземних дипломатичних і консульських установ. На цьому тлі наміри наших високопоставлених дипломатів скаржитися на грецького консула у Брюсселі мають дещо комічний і безпорадний вигляд. "Це все одно, що самому написати на себе скаргу ", - резюмував В.Балога.  

Лідер Єдиного Центру звернув увагу, що грецькі дипломати так і не вибачилися перед В.Малєй, хоча мали б зробити це, принаймні, з міркувань ввічливості та етикету. З огляду на це він припустив, що така зверхня поведінка посольства Греції, яка лише зміцнить його репутацію як одного з найбільш недружніх стосовно українців, відверне тисячі наших співгромадян від туристичних поїздок у цю країну.

"Зараз, коли через економічну кризу в Греції, яка живе лише з туризму та оливок, готелі заповнені ледь наполовину, гримаси посольських працівників обертаються реальними фінансовими втратами для грецького бюджету. То ж послу варто подумати, чи залишати далі на роботі консула, який не приваблює, а відлякує потенційних туристів".

В.Балога нагадав, що він особисто неодноразово публічно виступав за те, щоб Україна переглянула свої відносини у візовому питанні із деякими зарубіжними країнами. Нині існуючий візовий режим явно не відповідає потребам українців, які змушені зазнавати принижень при одержанні віз і поневірянь при перетині кордону. "Однак Президент В.Ющенко та МЗС і далі вперто не помічають, що окремі країни Європи ставляться до українських громадян, м'яко кажучи, урозріз із красивими декларативними заявами наших керівників про "відкритість", "партнерство" і "курс на інтеграцію".   

Лідер Єдиного Центру переконаний, що без особистого втручання Президента у справу В.Малєй, реального президентського контролю за тим, як дотримуються права українців за кордоном, наші співвітчизники і далі будуть об'єктами для кривлянь різного роду чиновників іноземних держав. "Захист прав і інтересів українців є безперервною справою, яка точно ширша за рамки урочистих промов за кордоном чи запевнень у дружбі. Адже партнерські взаємини - це двосторонній рух, на якому немає перешкод, подібних до тих, які відчула на собі українка В.Малєй", - наголосив В.Балога.

Мукачево.net
16 липня 2009р.

Теги: Віктор Балога, Єдиний Центр, Віктор Ющенко, позиція, МЗС, консул, Посольство Греції

Коментарі

Pfr 2009-07-16 / 16:04:00
Це заявив Балога, який сам у Хорватії чи де там сидить?.. З іншого боку, коли я був на одному із грецьких островів, то аж душа раділа, що там не чув матюків совкових "туристів" із водкою біля горлянки, запакованою у кульки

Читачу - Капа 2009-07-16 / 14:40:00
ЇЇ просто-напросто послав грецький консул. Особисто я в знак протесту відмовляюся більше вживати грецькі горіхи, натомість їстиму тільки волоські.

читач 2009-07-16 / 13:13:00
Що сталося із самою громадянкою Валентиною Малей? Просвітіть, будь ласка.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини