Закарпатські водогосподарники та гідробіологи їздили переймати досвід у своїх румунських колег

Відповідно до Плану діяльності проекту та Угоди про партнерство 29-30 червня 2009 року відбулась робоча поїздка українських партнерів та експертів проекту до румунських колег.

Закарпатські водогосподарники та гідробіологи їздили переймати досвід у своїх румунських колег

Як повідомили "Закарпаття online" в Закарпатському облводгоспі. українську делегацію у складі працівників обласного водного господарства, партнерів проекту - Тячівського міжрайонного управління водного господарства, Державного підприємства "Об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів Закарпатської області, Карпатського біосферного заповідника, Закарпатського регіонального центру з соціально-економічних та гуманітарних досліджень, Київського Національного університету ім.Т.Шевченко, Київського інституту з гідробіології очолив начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак. Відео-зйомку гідротехнічних споруд, берегозахисних об'єктів та роботи експертів під час робочої поїздки для створення фільму про діяльність проекту забезпечувала телестудія "Еко-Дніпро".

У поїздці взяли участь представники головного партнера від Румунії Повітової ради Марамуреш, спеціалісти Системи управління вод повіту Марамуреш та експерти Управління Вод Сомеш-Тиса.

Програма поїздки виявилася дуже насиченою: спочатку учасники зустрілися з мером с.Ремець, з яким відбулася розмова про хід проходження і наслідки значних паводків останнього століття (1970-80-90-х років). Учасники оглянули зруйновану паводком 2001 року сільську школу та відзначили необхідність швидкого впровадження планів протипаводкового захисту, скоординованих між українським та румунськими водо господарниками. Рухаючись вгору за течією, ознайомилися зі станом русла р.Тиса в створі української автоматизованої станції моніторингу якості поверхневих вод та будівництвом протипаводкових споруд на р.Тиса (с.М.Тячів). Наступними об'єктами огляду стали стан русла та лівого берега р.Тиса в Сарасеу та переїзд до с.Кричунешти з оглядом протипаводкових споруд в зоні водозабору. Експерти побували на історичному мості, де в рамках проекту заплановано встановлення автоматизованої вимірювальної станції.

Також наступного дня учасники поїздки відвідали водосховище в басейні р. Іза на р. Мара і детально ознайомилися з характеристиками та ходом масштабного будівництва гірського водосховища з метою забезпечення водопостачання повіту Марамуреш (висота греблі сягатиме 90м, об'єм становитиме 25 млн. м.куб води). Будівництво водосховища ведеться вже близько 20 років, на сьогодні виконано робіт вартістю 40 млн. Євро.

Під час поїздки експерти працювали по різним напрямкам: обговорювалися проблеми захисту населених пунктів та територій, проектування та будівництва водогосподарських та протипаводкових споруд, питання здійснення оцінки екологічного стану русла та заплави р.Тиса на румунській території, проведення гідро морфологічних, гідробіологічних та гідрохімічних досліджень згідно вимог Водної Рамкової Директиви ЄС, виконання соціально-економічних досліджень впливу двосторонніх заходів по стабілізації русла р.Тиси на економіку прикордонного регіону, планування наступних спільних транскордонних проектів.

В цілому експерти відмітили необхідність зміни підходів до планування та будівництва водогосподарських споруд від принципу "ближче і вище" (до ріки) за принципом "подалі і нижче", що відповідає і вимогам покращення якості ріки Водної Рамкової Директиви ЄС, і екологічним цілям збереження біорізноманіття руслової частини та заплави р.Тиса, під час створення проектних матеріалів врахування природних процесів руслоформування для їх оптимальності, необхідність системи гідрологічного та гідро морфологічного моніторингу, можливо із залученням фінансової та методичної допомоги Європейського Союзу.

Отримані під час робочої поїздки результати будуть використані експертами під час розробки Схеми стабілізації русла р.Тиса, підготовці звітів про оцінку стану ріки Тиса та екосистеми заплави і рекомендацій щодо його покращення, при оцінці соціально-економічного впливу планованих заходів.

Було домовлено про проведення найближчим часом спільних досліджень з гідрохімії і організацію поїздки експертів з сільськогосподарських та соціально-економічних питань до партнера Повітової Ради Марамуреш.

13 липня 2009р.

Теги: Румунія, партнерство, облводгосп, гідробіологи, Тиса, протипаводковий

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини