35 мільйонів, виділених на мокру консервацію Солотвинського солерудника, досі залишаються тільки "добрим наміром" кабміну

Як відомо, рік тому, 12 червня 2008 р. на виїзному пленарному засіданні позачергової 17 сесії обласної ради було прийнято рішення "Про критичну ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам'яної солі та державному підприємстві "Солотвинський солерудник". Тоді за підписом голови облради М.Кічковського було надіслано стоси листів на адресу Президента України, Прем'єр-міністра України та різних міністерств і відомств України. Вся Україна з тривогою і надією спостерігала за подальшим розвитком подій у Солотвині. Адже в алергологічних лікарнях щороку проходить оздоровлення до 6,5 тис осіб. За статистикою близько 2 млн хворих на бронхіальну астму чекають черги на оздоровлення в цілющих шахтах солерудника. Тим більше, що питання на контролі у найвищих владних структурах . Голова облради М.Кічковський неодноразово особисто зустрічався з міністрами, керівниками відомств, звертався до найвищих інстанцій, щоб пришвидшити вирішення цієї вкрай тяжкої проблеми.

35 мільйонів, виділених на мокру консервацію Солотвинського солерудника, досі залишаються тільки "добрим наміром" кабміну

І от, 24 червня ц.р. Кабінет Міністрів України затвердив Порядок використання 2009 року коштів Стабілізаційного фонду для здешевлення кредитів, фінансування інвестиційних проектів і підтримки окремих проектів у агропромисловому комплексі (АПК). Це передбачено постановою № 463 від 13 травня 2009 р., відповідно до якої на консервацію шахти № 9 ДП "Солотвинський солерудник" Тячівського району Закарпатської області виділено 35 млн грн. ( кошторисна вартість всього проекту – 100 млн.грн.). Але, на жаль, формально або ж на папері кошти є, а насправді в казначействі їх немає.

Як прискорити цей процес, аби у чиновницьких лабіринтах не зволокитилась добра справа?

З цього приводу сьогодні, 13 липня ц.р. голова облради М.Кічковський та голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку продуктивних сил, виробничої інфраструктури банківської діяльності та інвестицій Василь Лінтур провели нараду, в якій взяв участь директором ДП "Солотвинський солерудник" Ярослав Батрин, щоб з’ясувати реальний стан справ.

Як повідомив Ярослав Васильович, через відсутність виробничої діяльності катастрофічно погіршується фінансове становище підприємства: кредиторська заборгованість на сьогодні становить 18 ,0 млн. грн., у т.ч. із виплати заробітної плати 1,8 млн грн., до Пенсійного фонду 5,46 млн грн., за спожиту електроенергію 2,0 млн.грн, за послуги зведеному воєнізованому гірничорятувальному загону постійної готовності- 0,8 млн.грн. І це без штрафних санкцій.

Особливо турбує ситуація з активізації карстових процесів на території шахтних виробок, яка може призвести до людських жертв. У зоні потенційних проваль та деформації поверхні землі розташовано 329 житлових будинки, в яких проживають 1253 мешканці селища Солотвино. У карстонебезпечну зону потрапляють також об’єкти інфраструктури селища та автодорога Мукачево-Рогатин. Карстова воронка, що утворилася у 2007 році, сьогодні досягла розмірів 460-250 метрів і заповнена водою. З початку 2009 року карстові провалля навколо шахт №7, №8 збільшилися площею у 3-5 разів. З цього приводу комісія ТБНС обласної державної адміністрації протоколом № 10 від 7 жовтня 2008 року визнала ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві "Солотвинський солерудник", як надзвичайну ситуацію державного рівня.

На переконання Василя Лінтура, який добре знає господарство краю, має неабиякий досвід за плечима з питань ліквідації наслідків різного плану стихій, насамперед необхідно негайно зробити все для того, аби виділені урядом кошти надійшли в казначейство, адже не так багато часу на їх освоєння. Голова облради М.Кічковський застеріг, що це та ситуація, коли кожна хвилина – на вагу золота, оскільки сьогодні вже йдеться не так про виробничі проблеми, як про небезпеку людського життя. При цьому підкреслив, що найголовніше домогтися від міністерства надзвичайних ситуацій визнати ситуацію на солеруднику надзвичайною не регіонального, як було дотепер, а державного рівня. В іншому випадку ми ризикуємо добрий почин Кабміну погубити відомчими інструкціями. Бо ж за нинішньої ситуації доведеться проводити тендери на виконання робіт, що забере не менше 45 днів. Якщо ж МНС визнає ситуацію в Солотвині надзвичайною державного рівня, то в силу вступить спрощена схема дій. А це – шанс …

За результатами зустрічі прийнято рішення невідкладно направити відповідні телеграми на адресу Кабінету Міністрів, Президенту України, Міністерство фінансів, Міністерство надзвичайних ситуацій, в яких ще раз привернути увагу до проблем солерудника і просити їх сприяння у вирішенні двох найважливіших питань: пришвидшити поступлення коштів в казначейство та визнати ситуацію надзвичайною державного рівня. Адже незабаром осінь, дощі, морози –все це також може серйозною загальмувати добру справу.

У разі затягування цього питання, дійшли висновку учасники зустрічі, винести його повторно на розгляд чергової сесії обласної ради.

Анна Романенчук, Василь Густ, сайт Закарпатської обласної ради
13 липня 2009р.

Теги: Солотвино, солерудник, кошти, консервація, алергологічна лікарня

Коментарі

maydzedun 2009-07-13 / 20:20:00
я пропоную продать парочку резиденцій наших посадовців що знаходяться в тих краях,і на виручені кошти спасти санаторій

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини