Закарпатська "Перлина Карпат", де отруїлися діти, була без педіатрів

Під головуванням міністра охорони здоров'я України Василя Князевича відбулася колегія МОЗ, присвячена попереднім підсумкам розслідування отруєння відпочивальників санаторіїв "Перлина Карпат" (Закарпатська обл.) та "Конвалія" (Львівська обл.). Міністр підкреслив, що ретельне вивчення цих інцидентів обов'язково має завершитись жорсткими санкціями до винуватців та відповідними висновками, які б у майбутньому не допустили аналогічних ситуацій.

Закарпатська "Перлина Карпат", де отруїлися діти, була без педіатрів

Заступник Міністра охорони здоров’я України Валерій Бідний доповів, що матеріально-технічна база та санітарно-гігієнічний стан КП "Санаторій "Перлина Карпат", рівень підготовки і кваліфікації обслуговуючого персоналу не відповідають вимогам, що дають можливість оздоровлення та відпочинку дітей.

Як стало відомо представникам МОЗ, на базі санаторію було відкрито табір відпочинку "Перлина Карпат". Наказ про створення табору та Положення про цей оздоровчий заклад членам комісії МОЗ не було представлено. Більше того, в Статуті КП "Санаторій "Перлина Карпат" жодним словом не передбачено діяльності з медичної допомоги дітям (педіатрія), тож серед лікарів, що відповідали за медичний супровід дітей, не виявилось жодного педіатра.

У посадових інструкціях лікарів не було передбачено надання медичної допомоги дітям, а лікарі не ознайомлені з наказом №19 від 18.06.2009 року "Про медичне забезпечення дітей". Загалом же працівники санаторію (табору) не були ознайомлені з нормативною базою щодо організації оздоровлення дітей.

У санаторії на момент перевірки був відсутній ізолятор. Крім того, комісія відзначила вкрай незадовільний стан харчового блоку санаторію та багато інших порушень.

Територіальна санітарно-епідемічна служба не давала дозволу на оздоровлення та відпочинок дітей в санаторії. Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич дуже жорстко розкритикував бездіяльність районної та обласної санітарних служб, у яких фактично на очах відбувалося порушення законодавства та заселення дітей без дозвільної документації.

Міністр Василь Князевич наголосив, що Міністерство не перебиратиме на себе функції слідчих органів, але медичний аспект вивчення проблеми буде досліджено максимально. Велику увагу приділив питанню ліцензування оздоровчих закладів та усуненню можливих недоліків. Адже Комісія МОЗ визнала, що заклад "Перлина Карпат", акредитований 2008 року на вищу акредитаційну категорію, не відповідає їй. Крім того, там була зафіксована фальсифікація сертифіката відповідності. Міністр дав доручення більш ретельно контролювати питання видачі ліцензій подібним закладам.

На засіданні Колегії учасники заслухали доповідь голови управління охорони здоров’я Київської ОДА Людмили Качурової, яка розповіла про заходи ліквідації наслідків харчового отруєння дітей, які прибули до Києва. Однак більшість критики на адресу Київського управління стосувалася того, що про відпочинок більше 200 дітей там взагалі не знали, тож і медичними працівниками для супроводу з Києва до Ужгорода і з Ужгорода до Києва група дітей забезпечена не була. Так само незрозуміло як київська влада могла допустити до тендеру КП "Санаторій "Перлина Карпат", який не мав відповідної документації.

Поки що ж за попередніми даними Комісії МОЗ, імовірними факторами інфікування могли бути: сир-бринза, сирковий десерт (виробник встановлюється), омлет яєчний, котлети м’ясні, сардельки. Перелічені продукти пацієнти вживали в їдальні санаторію "Перлина Карпат" впродовж 3-4 липня 2009 р. Також діти споживали воду з джерела на території санаторію. На вечерю 4.07.2009 діти та вихователі отримали сухий пайок, що складався з ковбаси копченої, йогуртів та соку "Садочок". Крім того, на сьогодні згідно з протоколом лабораторних бактеріологічних досліджень Закарпатської обласної СЕС, у змивах відібраних на харчоблоці, а також у 2-х працівників харчоблоку підтверджується наявність збудників сальмонели та стафілококу. Остаточний висновок у МОЗ України очікують після завершення лабораторних бактеріологічних досліджень та узагальнення результатів роботи.

ZAXID.NET
10 липня 2009р.

Теги: діти, харчове отруєння, Перлина Карпат, Ужгород, санаторій, СЕС, МОЗ, Князевич

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини