"Секрети словоскладання" від закарпатської поетеси Лідії Повх

В ужгородському "Видавництві О. Гаркуші" наприкінці весни побачила світ нова збірка поезій Лідії Повх "Секрети словоскладання". Кожен із поетів обирає для себе стиль спілкування зі своїм читачем. Лідія ПОВХ належить до авторів, які спілкуються по-серйозному. Її поезія немов виткана з філософських проблем життя та смерті, матеріального та духовного, любові та всепрощення. І все це представлено в своєрідній поетичній символіці, яку не осягнеш одразу, але вона западає в душу, образи-символи поезій вражають своєю загадковістю і універсальністю.

"Секрети словоскладання" від закарпатської поетеси Лідії Повх

Книжка незвична - це в основному верлібри, які вимагають вдумливого прочитання. Краса такої поезіі відкривається поступово. Читаючи верлібри "Секретів словоскладання", задумуєшся над загадковістю слова, пірнаєш у вир словоскладання, яке розкриває глибинність поетичної думки. Забуваєш про відсутність традиційної для поезії рими, хвилює ж внутрішня ритміка. Як течія потоків, вона пробивається невідь-звідки і зникає у невідь-куди.

Заспівний вірш збірки "Народження вірша. Пастушка" - це уявний образ юності, у якої все попереду - пастушка, що жене свою отару, перестрибуючи "через потік і сльоз-ливе лопушиння". Символічним є як образ юної пастушки fa отари (не то овець, не то слів), так і образ вершини (тільки там людина по-справжньому вільна: "і вітер наш брат!"), куди необхідно дістатись усупереч всім негодам - "лиш би не засніжило". Підсумовує символічне звучання заключний вірш збірки. Тут головний персонаж -"мати з сумними очима, як аравійська пустеля", вона зранку до ночі шиє, шиє, шиє і роздумує, намагаючись зрозуміти закони життя: "Як піски у пустелі, /шурхотить чиясь сукня. /Як хвилі моря,/гуркотить моє колесо/ Зі страхом чекаю на день,/ коли все уже буде зшито. /Зінґерко, ти моя галера!/ Куди ми пливемо?"

Так між двома берегами - юності й старості пропливає життя жінки, яка у поезіях Лідії Повх водночас постає і сестрою, і донькою, і коханою, і матір'ю. Це не образи так званої жіночої поезії. Сучасна закарпатська поетеса зображує жінку-патріотку, яка палко любить отчу землю, знає й вивчає її культуру та історію. Не випадково між верлібрами розсіяно пречудові римовані поезії циклу "З ілюстрацій до української культури", де відображено маловідомі чи й зовсім невідомі сторінки культури українців Карпат ( "Рік 1724. Убивство букваря", "До портрета невідомої", "Базиліус Лендєл", "Енді Вархол" тощо). По-особливому свіжо мотив патріотизму звучить у філігранних поезіях "Якби я жила в Марокеші...", "Мій Берег Кості зовсім не Слоновий...", "Там, де срібно цвітуть акації...".

Знахідкою збірки є верлібри, пересипані неповторними образами карпатської землі, де пахне м'ята, червоніє суниця, сушаться "кожухи туманів", біліють багаті "хутра вершин", плаче смолою стовбур старої яблуні, пахне вивітрене дерево давніх різьблених столів.

Вражають поезії портретного плану ("Портрет. Репатріантка", "Випадковість", "Кофта", "Прив'язана", "Біля фарфору", "Мавпа з телефоном"), у яких авторка виступає в ролі тонкого психолога, який то серйозно, то іронічно вивчає закапелки душ у сучасному швидкоплинному світі, "зчитує" найсокровенніше.
І над усім цим - філософія життя, життєствердна оптимістична нота. У цілому збірка - портрет нашого часу, де "у тимчасових сім'ях/тимчасові діти тимчасово плачуть чи бешкетують./Тимчасові люди /п'ють тимчасове вино і обговорюють тимчасові новини. /У тимчасових стінах/ клянуться у тимчасовій любові./Тимчасові політики в тимчасових парламентах /приймають тимчасові рішення. /Тимчасові вожді розпочина -ють тимчасові війни/і вбивають за тимчасові ідеї.../Світ правильний, /поки не нам 'ятає/про свою тимчасовість".

Лідія Повх не належить до тих, хто організовує навколо себе гучні промена-ди. Проте справжні поціновувачі елітної поезії в нашому краї добре знають це ім'я. Та й, власне, справжня творчість не терпить суєти. Це праця в поті чола, яка тільки передбачає краплини радісного задоволення від зробленого. Тому поетеса скоріше проста трудівниця, як і її героїня, яка крутить колесо своєї машинки, шиючи одяг для часу.

Андрій Слохіняк, Мукачево
10 липня 2009р.

Теги: Ужгород, Мукачево, книжка, поезії, Лідія Повх, верлібри

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини