Чи знайдеться гідна зміна, яка зможе відправити політичних банкрутів на відпочинок?

Блокування роботи Верховної Ради з одночасним збиранням підписів за проведення позачергової сесії є чудовим зразком цинічного політиканства, у якому наші можновладці застрягли вже по повні вуха. Саме це останні тижні чинить Партія регіонів, доводячи, що стараннями блюзнірів будь-які демократичні закони перетворюються на нісенітницю. Точно за прислів'ям: "Техніка в руках дикуна - купа брухту".

Чи знайдеться гідна зміна, яка зможе відправити політичних банкрутів на відпочинок?

Але одночасно це ж має переконати виборців, які наразі залишаються голов­ним джерелом влади, що голосувати за старі політичні сили не просто недоречно, а й небезпечно для держави. Бо насправді за цією демагогічною грою приховується не лише змагання марнославства, а й доволі серйозна загроза суверенітету. Хоча багато хто через власний еґоцентризм і не схильний це бачити.

Поки що Партія регіонів і далі блокує трибуну парламенту. Офіційна причина – принципова вимога підняти мінімальні зарплати й пенсії, а без цього вони працювати не можуть. Хоча самі створили робочу групу на пошук джерел фінансування, однак М. Азаров у понеділок на неї не з’явився, з чого стає зрозуміло, що блокування триватиме й "мінімалка" є не причиною, а приводом. Паралельно з цим Микола Янович не шкодує часу розповідати про свої напрацювання з екранів телебачення, а В. Янукович акцентує на кредитах МВФ, які нібито й мають стати головним джерелом покриття соціальних виплат. Отже, піарівська передвиборча складова цих дій більш ніж очевидна, і нічого спільного з реальною економіч­ною практикою вони не мають. Бо і М. Азаров, і В. Янукович чудово розумі­ють, що таке використання зазначе­них кредитів прямо суперечить усім принципам МВФ і миттєво призведе до припинення співпраці. Але в цьому є також своєрідна вигода Партії регіонів, бо міжнародна ізоляція України автоматично підсилює її залежність від Росії, що електорально й політично зміцнює позиції В. Януковича.

Крім того, фінансово-політичний тиск на уряд ускладнює й без того непросте завдання щомісячних розрахунків за газ. Тут прихована друга, більш єзуїтська причина блокування. Бо заборгованість миттєво поставить у становище банкрута "Нафтогаз України", таким чином перетворюючи його на ласий шматок для приватизації. Знову ж таки найвірогідні­шими новими господарями в такому випадку стануть північні сусіди разом із деякими вітчизняними олігархами, що є прямим шляхом до васальної залежності держави в цілому.

І, нарешті, третя причина блокування стала зрозумілою після заяви О. Єфремова про те, що регіонали вже зібрали 150 підписів, потрібних для проведення позачергової сесії парламенту. Оскільки на цій сесії вони вже не можуть порушувати питання про недовіру уряду, то розраховують це зробити за кілька тижнів на новій, таким чином ще більше послаблюючи свого голов­ного конку­­рента на президентських виборах. У цьому випадку їх зовсім не цікавить, що знекровлення уряду – це не лише удар по Ю. Тимошенко персонально, а й прямий шлях до дезінтеграції України з усіма відповідними наслідками. Однак передвиборчий період – це саме той час, коли у політиків, як і в самців під час гону, задіяні лише інстинкти.

З іншого боку, слід наголосити, що у своєму популістсько- передвиборчому запалі Ю. Тимошенко та БЮТ нічим не ліпші за регіоналів. Тут не лише історія, коли так само перед виборами відправлявся у відставку уряд Ю. Єханурова та лунали нічим не підкріплені обіцянки запровадження професійної армії, повернення заощаджень, збільшення тієї ж "мінімалки" тощо. Проте й нинішні дії Ю. Тимошенко стосовно відповідальності перед майбутнім такі самі, як і в опонентів. Бо не хто інший як вона сама витісняла з уряду найбільш непоступливих і принципових міністрів. Бо саме Кабмін провокує до згадуваного популізму опозицію, звітуючи про перевищення виконання бюджету і в той же час не вносячи жодних пропозицій до його зміни, хоча мав зробити це ще в квітні. Одночасно уряд організовує масштабну акцію – форум сільських голів, прозоро натякаючи їм, що буде фінансувати місцеві громади в ручному режимі, й таким чином змушуючи всіх охочих вишикуватися в чергу, де основним капіталом, що купуватиметься, є лояльність та електоральний урожай для "благодійниці". Разом із цим прем’єрка знову ж оголошує про відновлення виплат утрачених за­ощаджень, ніби це чимось краще заневиправдане підвищення "мінімалки". Тобто, по суті, найцікавіше в цій історії, що регіонали б’ють по Ю. Тимошенко зброєю, яку вона сама ж відточила, і таке в історії трапляється не раз. А після недавньої спроби союзу між БЮТом та регіоналами їх колотнеча взагалі виглядає кумедно. Проте чи вистачить почуття гумору у виборців, щоб побачити все блазенство ситуації, залишається під питанням. І головне, чи знайдеться гідна зміна, яка справді зможе відправити політичних банкрутів на відпочинок?

Віктор Пащенко, "Старий Замок "Паланок"
09 липня 2009р.

Теги: Верховна Рада, парламент, політичні банкрути, вибори, виборці, БЮТ, ПР, партія регіонів

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини