На Закарпатті підприємці наступають на одні й ті ж граблі, порушуючи права споживачів

Ціни, не дивлячись на переможні статистичні звіти, хоч і не надто стрімко, але зростають. Та ще й криза - хочеться все купити якомога дешевше. Але навіть висока ціна чи купівля товару, який зберігався в потужному холодильнику "крутого" супермаркету, далеко не гарантія придбання якісного продукту. Тому начальник обласного управління у справах захисту прав споживачів Віталій ТАНЧИНЕЦЬ радить обов'язково цікавитись документами на товар і не нехтувати жодним чеком. Адже буває навіть... горілка з простроченим терміном придатності!

На Закарпатті підприємці наступають на одні й ті ж граблі, порушуючи права споживачів

— Віталію Миколайовичу, з прийняттям постанови Кабміну про мораторій иа перевірки підприємців, мабуть, принаймні на час дії цієї заборони, до 1 січня 2011 року, ви взагалі не працюватимете?

— Так само, на жаль, думають і багато підприємців, котрі, як кажуть, чули дзвін, та не знають де він. Справді, 21 травня прийнято Постанову № 502 "Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року". У ній зазначено, що Кабмін постановляє "тимчасово припинити проведення планових перевірок суб'єктів господарювання", "установити обмеження щодо проведення позапланових перевірок" тощо. Але люди чомусь вперто не помічають, що у першому ж пункті, після слів про проведення планових перевірок, йдеться: "крім перевірок суб'єктів господарювання, що відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику". Тобто мораторій не розповсюджується на всіх тих, кого іншою постановою Кабміну, від 27 грудня минулого року, №1164, віднесено до "суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику". Отож, підприємцям не варто розслаблятися - список "високоризикових" структур дуже великий. Це всі, хто реалізовує харчі, одяг, іграшки, товари будівельні і побутової хімії, різні послуги.

Справді, нині триває криза і, можливо, треба менше перевіряти підприємців, більш толерантно, з розумінням зважати на їхні труднощі. Але виробник чи продавець певного товару також є і споживачем інших товарів і послуг; через неякісність яких може постраждати. Тому зовсім не перевіряти товар, як, мабуть, хотіли б якісь недобросовісні бізнесмени, не можна - це призведе до анархії.

— Назвіть найбільш типові порушення прав споживачів.

— Здавалося б, усі вже давно і добре знають: підприємці — чого не можна допускати, а покупці — на що звертати увагу. І все ж порушення з року в рік дуже типові. Найчастіше під час перевірок виявляємо товари без документів походження, без доступної, достовірної інформації, маркування, з простроченими термінами придатності. На ринках зазвичай маємо справу з контрабандною продукцією, тобто без сертифікатів походження.

Багато скарг на продукти харчування, неякісні послуги і щодо порушення гарантійних термінів ремонту різних видів побутової техніки. Наприклад, є проблема з мобільними телефонами - вони продаються на Закарпатті, а сервісних центрів з ремонту практично немає, тому на гарантійний ремонт апарати треба відвозити у Львів, Київ. Також ремонт повинен здійснюватися упродовж 14 днів (тільки в окремих випадках можливо довше), але в такий термін зазвичай не вкладаються. Не вистачає запчастин, немає у продавців обмінного фонду, хоча вони зобов'язані надати покупцеві на тимчасове користування аналогічний телефон чи побутову техніку.

— А які порушення найчастіше допускають у супермаркетах?

— Основна проблема, що у багатьох з них чимало харчів, у яких вийшов термін реалізації, не знімають з продажу. Часто це буває і не навмисно, а тому що товарів багато, а працівників мало, особливо зараз, коли для зменшення витрат скорочують персонал, і одна людина відповідає одразу за кілька відділів. Хоча чимало і фактів намагання фальсифікувати термін придатності - переклеюють дати, розфасовують товар, переробляють на якусь кулінарну продукцію тощо.

— Триває літне оздоровлення дітей. Ви вже встигли перевірити чи не порушують їхні права?

— Так, першу підсумкову інформацію підготували ще за ситуацією упродовж перших двох тижнів червня у восьми літніх таборах відпочинку з денним перебуванням при загальноосвітніх школах Виноградова, Сваляви, Чопа, Іршави та Середнього на Ужгородщині. У п'яти з перевірених закладів виявили порушення технології приготування страв, норм закладки сировини, у шести - товари без відповідних супровідних документів, що засвідчують їх якість та безпеку, у трьох - реалізацію харчів із простроченими термінами. Траплялося, що дітям недодавали 10-20, а то й 53% порції.

— Уже досить давно підприємцям назустріч таки пішли - перед перевіркою їх треба попередити за 10 днів. Чи через це ваші працівники у день перевірки не опиняються перед зачиненими дверима?

— Двері поки не зачиняли, але траплялося, що на період перевірки, наприклад,знімали з реалізації неякісний товар, а згодом, його знову продавали.

Попередження про перевірку - крок назустріч підприємцям. Вони можуть підготуватися, усунути недоліки, наприклад зняти з реалізації товар, у якого завершився термін придатності, викласти інформацію про товар українською мовою. Проте практично жодна перевірка не обходиться без виявлення таких типових порушень.
Скажімо, за результатами І кварталу з 449 перевірених суб'єктів підприємництва порушення знайдено у 429, у 53 випадках виявлено обман покупців і замовників, у 116 реалізацію товарів і послуг; які не відповідають вимогам нормативних документів, було 307 випадків реалізації товарів без супровідних документів, 253 випадки вдсутності інформації про товар, послуги тощо.

— Європейці теж намагаються нам допомогти активніше захищати свої права, надають фінансову підтримку для створення громадських об'єднань споживачів, друкування та розповсюдження поліграфічної продукції з цієї тематики. Проте достатньо постояти 5 хвилин, скажімо, у будь-якому супермаркеті, аби побачити, що більшість покупців, отримавши чек, навіть не глянувши залишають його на касі чи викидають у смітник.

— Так, і якщо раніше проблемою було змусити продавців видавати чек, хоча така норма чітко виписана в законодавстві, то зараз я в усіх своїх виступах - усних і в пресі, звертаюся до людей: обов'язково беріть чек, де б ви не купували товар. Адже там фіксується назва товару, дата продажу.

Дуже часто ми стикаємося з тим, що споживачі не можуть підтвердити факт покупки, навіть коли чек їм видавали. Здебільшого чек зберігають лише коли купують якусь дорогу річ. Але ж можна, наприклад, серйозно зіпсувати здоров'я якимось неякісним харчовим продуктом. А без чека немає підстав покарати недобросовісного продавця, вимагати якусь компенсацію через суд.

Нагадаю також, що коли товар повинен мати гарантійний талон, то його треба правильно оформити, вписати номер товару, дату, термін гарантії і зберігати.

— Тільки за перший квартал цього року управління провело майже півтисячі перевірок. Як справляєтесь з таким обсягом справ, не маючи підрозділів у районах?

— В обласному управлінні 14 працівників, на місцях справді не передбачено таких посад, тому нас просто катастрофічно мало. З тих структур, що проводять перевірки, ми найменша. Для порівняння, працівників санепідемстанцій, наприклад податківців значно більше. Навіть годі порівнювати, скільки фахівців слідкують за дотриманням прав споживачів у європейських країнах.

Нині на Закарпатті близько 20 тисяч суб'єктів підприємництва, які не просто зареєстровані, а ведуть діяльність. Ми ж за рік можемо перевірити трохи більше півтори тисячі, тобто близько 8%, а це вкрай недостатньо. З цього приводу ми зверталися в центральні органи влади про необхідність збільшити наш штат, та поки результату немає.

— Чи відобразилася теперішня криза на якості роботи закарпатських підприємців?

— Наші краяни уже добре розуміють, що тільки якість гарантує попит на їхню продукцію. Чимало магазинів, підприємців, що надають послуги, працюють не лише якісно, але й креативно. На мій погляд, саме ті, хто дбає не лише про свої права і вигоду, але й пам'ятає про обов'язки, успішно подолають нинішню кризу.

Розмовляла Лариса Подоляк
08 липня 2009р.

Теги: Ужгород, підприємці, споживачі, товар, купівля, продаж, чек, криза

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини