Хустська Єпархія УПЦ (МП) готується святкувати 15-річчя свого заснування

21 липня 2009 року у день Казанської ікони Божої Матері Хустська Єпархія готується святкувати 15-річчя свого заснування.

Святкова Літургія відбудеться у Св. Троїцькому чоловічому монастирі (Хуст-Городилово), після чого на Єпархіальному комплексі, де вже знаходяться резиденція правлячого єпископа та єпархіальний храм, відбудеться закладка адміністративного корпусу.

Хустська Єпархія УПЦ (МП) готується святкувати 15-річчя свого заснування

Хустська єпархія утворена рішенням Священного Синоду УПЦ від 29 липня 1994 р. шляхом розподілу Мукачівської єпархії на дві самостійні. З моменту утворення та до початку листопада 1998 р. Хустською єпархією керував Преосвя­щенний єпископ Мефодій (Петровцій). З 21 листопада 1998 р. рішенням Синоду УПЦ на Хустську кафедру призначений епископ Агапіт (Бевцик), який до того часу був Настоятелем Свято-Троїцького Іонінського чоловічого монастиря м.Києва. 26 липня 2000 року єпископа Агапіта було переведено на Мукачівську кафедру, а на Хустську було призначено Преосвященного єпископа Іоанна (Сіопко), який керував Хустською єпархією до 22 листопада 2006 р. та був переведений на Херсонську кафедру. З 22 листопада 2006 р. по 14 грудня 2007 Керуючим Хустською єпархією був єпископ Іполит (Хілько). Рішенням Священного Синоду УПЦ від 14 грудня 2007 року Керуючим Хустською єпархією призначено архієпископа Марка (Петровцій).

До листопада 1998 р. єпархіальне Управління зна­ходилось в корпусі Хустського міського готелю „Верховина". По ходатайству Преосвященного єпископа Мефодія обласна і районна Держадміністрації виділили місце під будівництво єпархіального комплексу, яке 30 жовтня 1996 р. було освячено. Місцевою дер­жавною владою також було виділено місця і під будівництво кафедральних соборів в м.Хусті (Свв.Кирила і Мефодія учителів Словенських) та в м.Виноградові (на честь Св.Трійці). Обидва кафедральні собори на даний час знаходяться в стадії будівництва.

Зі вступом на Хустську кафедру єпископа Агапіта (Бевцика), єпархіальне Управління з готелю "Верховина" було перенесено в колишню музичну школу, яка знаходиться поруч з Кафедральним храмом, що споруджується.

У 1997 році закарпатський люд відзначав 120-річчя від дня народження, та 50-річчя з дня упокоєння схиархімандрита Алексія (Кабалюка), який відродив Православну віру на Закарпатті і якого в народі називають апостолом Закарпаття. А вже 12 березня 1999 на території Свято-Николаївського чоловічого монастиря с.Іза-Карпутлаш, на місці поховання, були обрітені його нетлінні мощі.

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 8 липня 2001 року схиархім.Алексій (Кабалюк) був причислений до лику місцевошанованих святих. 21 жовтня 2001 р. у Свято-Николаївському чоловічому монастирі с.Іза-Карпутлаш Хустського р-ну відбулась канонізація схиархімандрита Алексія (Кабалюка) у лиці місцевошанованих святих нашої Церкви.

В м. Хусті на даний час є шість православних храмів: Кафедральний собор свв. Рівноапостольних Кирила і Мефодія (на даний час богослужіння проводяться в приміщенні колиш­ньої міської бібліотеки), храм Благо­віщення Пресвятої Богородиці (по вул.Керамічній), храм Вознесіння Господнього (район "Дзерджинка"), Свято-Петро-Павлівський храм (Киреші), Свято-Георгіївський храм (Красна Гора) та храм на честь ікони Божої Матері „Всіх скорбящих Радість” (єпархіальний комплекс). Якщо врахувати, що до міської зони територіально входять ще і два чоловічі монастирі (Свято-Троїцький та Свято-Пантелеімонівський, що в Городилові) – то в самому Хусті насправді діє 8 православних духовних осередків.

До складу Хустської єпархії входить п’ять районів Закарпатсь­кої області: Хустський, Виноградівський, Міжгірський, Рахівський і Тячівський, які розділені на 17 благочинійДо складу Хустської єпархії входить п’ять районів Закарпатсь­кої області: Хустський, Виноградівський, Міжгірський, Рахівський і Тячівський, які розділені на 17 благочиній:

Березівське   - Благочинний протоієрей Димитрій Шутко;

Вільхівське   - Благочинний протоієрей Николай Лемеш;

Виноградівське   - Благочинний протоієрей Михаїл Бідзіля;

Великобичківське   - Благочинний протоієрей Михаіл Ягнюк ;

Великоком’ятське  - Благочинний прот. Павел Староста;

Вонігівське   - Благочинний протоієрей Димитрій Бадюк ;

Дубівське   - Благочинний протоієрей Іоанн Барна ;

Келечинське   - Благочинний протоієрей Іоанн Ігнат;

Королівське   - Благочинний протоієрей Михаїл Тегза ;

Міжгірське   - Благочинний протоієрей Євгеній Добра ;

Рахівське   - Благочинний протоієрей Володимир Руснак;

Синевірське   - Благочинний протоієрей Іоанн Паканич ;

Сокирницьке   - Благочинний протоієрей Іоанн Левко ;

Солотвинське   - Благочинний архимандрит Стефан (Білецький);

Тячівське   - Благочинний протоієрей Михаіл Бонка ;

Хустське  - Благочинний протоієрей Іоанн   Вучкан ;

Ясінянське  - Благочинний протоієрей Віталій Кемінь.

Хустська єпархія займає одне з перших місць в Українській Православній Церкві по кількості монастирів та скитів. На даний час наша єпархія налічує 19 монастирів (11 чоловічих і 8 жіночих) та 4 скита (3 чоловічі і 1 жіночий):

Свято-Николаївський чоловічий монастир – с. Іза-Карпутлаш Хустського р-ну. Намісник – архім.Адріан (Малета).

Рождества Іоанна Предтечі чоловічий монастир – с. Бедевля Тячівського р-ну. Настоятель – архім. Іов (Стець).

Ікони Божої Матері "Нечаянна Радість" чоловічий монастир – с. Колочава Міжгірського р-ну. Настоятель – архім.Алексій (Бринчак).

Свято-Троїцький чоловічий монастир – м. Хуст-Городилово. Настоятель – архім.Ісаакій (Чаклей).

Свято-Троїцький чоловічий монастир –с. Вільхівці Тячівського р-ну. Настоятель – ігум.Зосіма (Дуцак).

Свято-Пантелеімонівський чоловічий монастир – м. Хуст-Городилово. Настоятель архім.Діонісій (Бонь).

Спасо-Преображенський чоловічий монастир – с. Теребля Тячівського р-ну. Настоятель архім.Єфрем (Ярінко).

Архангело-Михайлівський чоловічий монастир – с. Грушево Тячівського р-ну. Настоятель архім.Стратонік (Легач).

Свято-Георгіївський чоловічий монастир –с. Криве Тячівського р-ну. Настоятель – архім.Пахомій (Галац).

Свято-Іллінський чоловічий монастир – с. Терново-Пішогора Тячівського р-ну. Настоятель – ігум.Мойсей (Палінкаш).

Свято-Стефанівський чоловічий монастир – с. Крайниково Хустського р-ну. Настоятель – архім.Сергій (Галас).

Свято-Покровський скит (Свято-Георгіївського чоловічого монастиря с.Криве) – с. Колодно (Кривець) Тячівського р-ну. Скитоначальник – архім. Артемій (Пацкан).

Свято-Серафимівський скит (Свято-Георгіївського чоловічого монастиря с. Криве) – с. Ростоки (Тисчора) Рахівського р-ну. Скитоначальник – ієром.Веніамін (Мельничук).

Свято-Іллінський скит (Архангело-Михайлівського чоловічого монастиря с. Грушево) – смт.Дубове (Вишній Дубовець) Тячівського р-ну. Скитоначальник – ієром.Кирил (Шевченко).

Рождества Богородиці жіночий монастир – с. Липча Хустського р-ну. Настоятелька – ігуменія Євгенія (Микита).

Архангело-Михайлівський жіночий монастир – с. Забрід Хустського р-ну. Настоятелька – ігуменія Митродора (Поп).

Свято-Вознесенський жіночий монастир – с. Чумалево Тячівського р-ну. Настоятелька – ігуменія Феодосія (Поп).

Свято-Іоанна Богослова жіночий монастир – с. Копашнево-Поляна Хустського р-ну. Настоятелька – ігуменія Любов (Криванич).

Свято-Серафимівський жіночий монастир – с. Лопухово Тячівського р-ну. Настоятелька – ігуменія Ірина (Чол).

"Свято-Сергієва пустинь" жіночий монастир – с. Грушево (Обчина) Тячівського р-ну. В.о.Настоятельки – інокиня Феофанія (Руснак).

Свято-Успенський жіночий монастир с. Угля Тячівського р-ну. Настоятелька – ігуменія Єкатерина (Стан).

Свято-Пантелеімонівський скит (Свято-Успенського жіночого монастиря с. Угля) – с. Нересниця (Прікалово) Тячівського р-ну.

У Хустській єпархії за минулий рік продовжувалося будівництво нових храмів та каплиць, що відповідало духовним потребам віруючих. Поряд з будівництвом та освяченням нових храмів, на деяких парафіях і в монастирях проходили реставрації діючих церков та парафіяльних приміщень.

Церковно-громадське служіння у Хустській єпархії охоплює всі вікові категорії та соціальні верстви населення Єпархії. Майже при кожному парафіяльному храмі діє Недільна школа. Діти і дорослі отримують основи знань про Бога, Його Святу Церкву, навчаються церковному співу та несуть різні послухи. Серед викладачів Недільних шкіл є не тільки священнослужителі, а й миряни, що загалом надає школам сімейного характеру. Діти з великим бажанням відвідують заняття і Богослужіння, приймаючи участь у кліросному співі. Характерним для нашого регіону є те, що у переважаючій більшості храмів під час богослужіння співають всі присутні, особливо під час Літургії. Отже, навики церковного співу розвиваються з дитинства.

З благословення Високопреосвященнійшого Марка, священнослужителі Хустської єпархії відвідують призовні пункти військовослужбовців, школи, ліцеї, де проводяться бесіди з молодим поколінням на різноманітні теми, прививаючи їм бажання пізнати більше про наші стосунки з Богом.

Відвідування хворих та немічних людей у лікарнях регіону, а також у їх домівках неодмінно сприяє піднесенню загального духу хворих та зміцненню відносин між пастирем і його парафіянами.

17 серпня в місті Хуст було проведено загальноєпархіальний хресний хід, який був приурочений 1020-й річниці хрещення Русі.

18 вересня в селі М. Уголька пройшли торжества на честь прославлення прп. Іова Угольського, які очолив Блаженнійший митрополит Володимир.

В недільні та святкові дні по місцевому телебаченню “РТК Хуст” систематично транслюються богослужіння, проповіді та бесіди священнослужителів єпархії.

Правлячий архієрей, Високопреосвященнійший Марк, неодноразово мав зустрічі з представниками державної влади як області, так і районів (що територіально входять до Хустської єпархії), де  обговорювались питання церковного життя єпархії.
 

07 липня 2009р.

Теги: Хустська єпархія, архієпископ Марк

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини