Драгівський бунт: відлуння і продовження

Сьогодні вже можна з абсолютною впевненістю сказати, що драгівські події опинилися в центрі уваги всієї країни. Вони широко висвітлювалися в пресі, про них висловлювалися і висловлюються політичні лідери країни. Та й на побутовому рівні назване село нині у всіх, як кажуть, на слуху.

Драгівський бунт: відлуння і продовження

Недаремно ж бо ще два тижні тому народний депутата Ксенія Ляпіна у прямому ефірі ТРК "Україна"  заявила (цитую): "Події в селі Драгово, що на Закарпатті, можна поставити в один ряд із загибеллю Василя Олійника на Кіровоградщині. Єдине, що відрізняє – те, що у Драгові не було жертв". Нагадаю читачам, що на Кіровоградщині народний депутат Лозинський у компанії з тамтешніми начальником райвідділу міліції і районним прокурором за поки що повністю нез’ясованих обставин застрелив мешканця села Грушки В. Олійника. На щастя, начальник Хустського міськрайвідділу міліції А. М. Лавришин і прокурор району І. Ю. Кайло особистої участі у драгівських подіях не брали. Але залишитися осторонь них через наступне розгортання конфлікту вони не змогли та й не мали права. У зв’язку з цим хочу висловити власну, можливо дещо суб’єктивну думку щодо ролі цих посадових осіб у драгівських подіях. На мій погляд, очільник міськрайонної міліції Андрій Лавришин зайняв у цьому сенсі досить зважену позицію, чого не можна сказати стосовно районного прокурора І. Ю. Кайла. Спочатку Іван Юрійович дав своїм підлеглим вказівку не приймати заяв і скарг від драгівчан на дії міліції у селі. Але під  впливом депутата районної ради Валентини Рішко свою вказівку зрештою скасував. Далі прокурор району пообіцяв депутатові дати дозвіл драгівчанам побачення із їх заарештованими родичами. Але обі-цянки своєї не дотримав, посилаючись на обставини, які нібито виникли внаслідок непередбачуваного розвитку подій у селі. Така неадекватність поведінки пана Кайла свідчить про те, що він, на відміну свого попередника, ще не володіє криміногенною ситуацією в районі.

Але повернемося до драгівських подій, які мали своє продовження далеко за межами цього пересічного у масштабах України і навіть області села. Драгівчани не обмежилися пікетуванням райвідділу міліції. Обурення її діями вони висловили у зверненнях практично до всіх високопосадовців України, серед яких я б виділив лист до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини пані Корпачової, в якому драгівські події інтерпретуються в такий спосіб (цитую): "11 червня 2009 року в с. Драгово, Хустського району, працівниками ДПС Хустського МРВ УМВС України було спровоковано конфлікт на фоні вимагання ними хабарів у розмірі 500 доларів США. В наслідок незаконних дій працівників МВС зібрався натовп, та внаслідок протесту і беззаконня намагалися винести на руках транспортний засіб хабарників в пагонах за межі села. Однак, через розхитування транспортного засобу з працівниками міліції він перевернувся. Після чого працівник вийшовши з транспортного засобу пригрозив, що створить проблеми для всього села, викликавши по мобільному зв’язку підкріплення спец підрозділу "Беркут" з Ужорода. Через деякий час прибув спецпідрозділ і почав завдавати удари мешканцям, перехожим, простим громадянам. Внаслідок цього в Хустський МВС було затримано більше 40 чоловік, де над ними знущалися наносили побої, не допускаючи до них адвокатів та лікарів.

При зверненні в прокуратуру, в Хустський МРВ та безпосередньо в Хустську ЦРЛ жодного разу не здійснено медичне обстеження, ховаючи при цьому незаконні дії працівників міліції, у тому числі спецпідрозділу "Беркут" м. Ужгород.

Також повідомляємо Вам, що в 2005 році працівники ДПС з перевищеною швидкістю переслідували мешканця с. Драгово, внаслідок чого сталась ДТП, в якій загинуло троє чоловік.

А в 2008 році за невідомих обставин працівниками МРВ УМВС України було заарештовано гр. Рішко Михайла Михайловича, 1971р.н. про його долю до сьогоднішнього дня нічого невідомо його родичам та батькам.

Просимо Вас терміново втрутитися у вирішення даного питання, та зобов’язати начальника Хустського МРВ, прокурора видати направлення на медичне розслідування, для зняття побоїв незаконно затриманих дітей та чоловіків. Просимо також зобов’язати начальника Хустського МРВ письмово повідомити, про причини затримання кожного мешканця територіальної громади".

Як мені стало відомо, ініціативні драгівчани вже зв’язалися і контактують з головним консультантом пані Корпачової в нашій області Василем Кузьом. Думаю, що ці зв’язки з огляду на те, що Василь Іванович свого часу був прокурором Хустського району, будуть плідними. Однак, судячи з усього драгівчани та громадськість району не дуже покладаються на справедливе і своєчасне реагування київських можновладців. Про це свідчить той факт, що 2 липня о 10 годині за рішенням зборів сільської громади було перекрито рух транспорту центральною автострадою Ужгород–Рахів в селі Сокирниця. Ця безпрецедентна для Закарпаття акція громадської непокори, безперечно, стане доленосною як для самого бунтівного села, так і для району і навіть області.

Селяни села Драгово на знак протесту блокують автодорогу Ужгород-Рахів 

Але на час, коли пишуться ці рядки, я ще не маю повної інформації про розвиток подій у Сокирниці, де, як уже було сказано протестувальники перекрили рух транспорту на центральній автомагістралі Закарпаття. У зв’язку з цією екстремальною акцією депутати драгівської сільради прийняли і розтиражували у сотнях екземплярів таке звернення до громадськості Закарпаття. Ось його повний текст: "Зборами жителів с. Драгово прийнято рішення про блокування автодороги Хуст–Рахів у районі с. Сокирниця кафе "Ластівка" 2 липня 2009 року у 9.30 год к. ч. на знак протесту проти дій працівників ДАІ та бездіяльності правоохоронних ор-ганів. Ми, жителі с. Драгово Хустського району звертаємось до всіх жителів інших населених пунктів з проханням підтримати нас у даній акції протесту. Вимагаємо поставити питання перед міністерством внутрішніх справ і міністром Юрієм Луценко особисто про реорганізацію і створення на базі райвідділу внут-рішніх справ відділень Державтоінспекції, підпорядкованих без-посередньо начальникові міськ-райвідділу внутрішніх справ. Водночас вимагаємо відставки таких керівників Хустщини: начальника міськрайонного відділу міліції Лавришина Андрія Михайловича, його першого заступника Щуфаня Василя Васильовича, старшого дільничного Дьордяк Василя Васильовича, міськрайонного прокурора Кайло Івана Юрієвича, головного лікаря району Романа Володимира Михайловича. В разі нереагування на наші вимоги громада села Драгово залишає за собою право прийняття рішення про вихід із підпорядкування районної та обласної рад та призупинення сплати податків всіх рівнів до задоволення наших вимог. З повагою мешканці села Драгово".

Одним словом, драгівські протистояння між сільською громадою та міліцейськими підрозділами вже стали головним болем місцевої і центральної влади. Передбачити, яким буде подальший перебіг цих подій, дуже важко, позаяк у діях ватажків сільської громади поки що переважає стихійний, ситуативний підхід. Що ж до посадовців, котрі опікуються діями міліції в цілому і ДАІ зокрема, то їх позиція нині виглядає так: очільник обласного управління внутрішніх справ полковник  Кононенко у підпорядкованій йому газеті "Відомості міліції" заявив наступне (цитую): "…безпрецедентний факт нападу на працівників міліції, які виконували обов’язки з контролю за дотриманням правил дорожнього руху. В ситуації, яка склалася, міліціонери повинні були застосувати вогнепальну зброю згідно зі ст. 15, 15 прим. Закону "Про міліцію", але правоохоронці на це не пішли. Зараз у ЗМІ лунають звинувачення на адресу працівників ДАІ, які нібито вимагали хабарі в порушників. Теоретично це можливо припустити. – Але, шановні громадяни: де ваші звернення до керівництва ДАІ, до моїх заступників, до мене, до працівників прокуратури. Вважаю, що це своєрідна форма захисту родичів громадян, яких затримали за те, що вони перевернули автомобіль із співробітниками ДАІ".

Якби таку заяву зробив пересічний страж порядку, його б ще можна було зрозуміти. Але в устах очільника облуправління внутрішніх справ, полковника міліції вона звучить м’яко кажучи, визивно. Адже пан Кононенко вважає можливим і навіть доцільним застосування своїми підлеглими у драгівських подіях вогнепальної зброї. І такий варіант розвитку подій насправді міг статися, бо ось як описує подію тієї "варфоломіївської ночі" багатодітна драгівчанка пані Йовжій, в якої стражі порядку заарештували трьох синів: "Близько півночі до хати увірвалися п’ятеро міліціонерів, двоє яких були з автоматами. Нічого не пояснюючи, вони наділи наручники на трьох моїх дітей і повезли їх до Хуста, незважаючи на мої та їхні запевнення в тому, що вони не брали участь у сутичці з даішниками у центрі села, навіть не були там присутніми".

Здійснюючи своє журналістське розслідування, я, природно, не міг не зустрітися із начальником міськрайвідділу внутрішніх справ Андрієм Лавришиним. Як уже було сказано вище, його позицію у драгівських подіях можна вважати досить виваженою. У цій ситуації більш цікавим виглядає заява пана Лавришина у прямому ефірі телеканалу "Інтер". Ось її дослівне озвучення: "Ніхто нікого не бив. Під час затримання, коли їх затримували, були застосовані у деяких випадках, так як там було багато людей п’яних, згідно закону було застосовано спецзасоби – наручники, і людей доставляли, і про це все є нормативні документи". Продравшись крізь граматично-стилістичні джунглі цієї заяви, стає зрозумілим, що працівники міліції у нічному "зачищенні" Драгова, умиротворяли місцевих жителів кийками, наручниками та іншими підручними засобами приборкання емоцій. Звідси, само собою зрозуміло не виключалося і застосування табельної зброї. Отож нині ми мусимо лише дякувати Богові за те, що ніхто із стражів порядку не натиснув на курок.

У ці дні на Хустщині своє розслідування драгівських подій проводить спеціальна комісія управління внутрішньої безпеки профільного міністерства. Але, коли я правильно зрозумів пана Лавришина, навіть йому невідомо як діють і з ким контактують ці люди. У зв’язку з цим варто пригадати народну мудрість, яка гласить: якщо хочете провалити якусь непопулярну справу чи подію, створіть для її розслідування спеціалізовану комісію.

Олександр Підгорний
06 липня 2009р.

Теги: Драгово, бунт, міліція, блокування

Коментарі

x 2009-08-05 / 19:23:00
spalutu nafig.Vsim ljudjam treba zobratusja.

Юрий 2009-07-30 / 18:00:00
Юрій

Тезка, Ваші коментарі і є типовим прикладом "існуючих стереотипів".

Свого часу Бразаускас, перший секретар Литовської РСР, маючи 100% шанси стати першим президентом вільної Литовської республіки, відмовився балотуватися в президенти (фактично на користь свого краянина із США). Він мотивував своє рішення тим, що він як представник радянської парт номенклатури не зможе проводити реформи. Це був сильний вчинок справжнього патріота і єдиний випадок в мафіозній країні під назвою СССР. Всі інші КПесесівські номенклатурники, зокрема в Україні, Закарпатті і Вашому рідному районі із меркантильних інтересів залишились на керівних посадах і в якості членів парт номенклатурної мафії щосили гальмують будь який поступ до цивілізації. Нажаль саме така оцінка безвиході, пануючої в Україні (та інших підконтрольних Москві територіях) не стала саме стереотипом.

ja 2009-07-18 / 16:41:00
Ščo Kononenko vze pojixav.Nemaje vze ščo kazatu vid ljydej zdorovja vidobrav kypuv dryhoho dzupa za naši xabari.Naj jide na svijy roduny y svojy zemljanky ota skotuna

Тарас 2009-07-18 / 11:36:00
Вимога правдива-спрощення оформлення документів на тимчасове перебування закордонних автомобілів. Принципова війна з хабаровимагачами і так само з хабародавцями. Бо виходить, що драгівчани хочуть і закони порушувати і хабарі не платити. Не добившись успіху в першому дуже мала ймовірність втікти від другого.



З вбивством Олійника не коректно порівнювати цю ситуацію.

Тарас 2009-07-18 / 11:32:00
З посилання вказаного Pfr 16.07.2009 15:25



//Поскольку отпуск заробитчан длится неделями, а морочиться с оформлением документов особого желания нет, селяне предпочитали платить взятку и кататься на полулегальных машинах.



Однако 11 июня гаишники, как утверждают драговчане, резко подняли тариф. Задержав два автомобиля, они потребовали ни много ни мало 600 долларов. Позже сумму снизили до 500 долларов. При этом милиционеры пригрозили, мол, иначе вызовут эвакуатор и доставят машины на штрафплощадку. Этот факт и стал точкой кипения, после которой терпение селян лопнуло и они пошли на крайние меры.



Местные жители возмущены действиями милиции во время спецоперации в селе, которая длилась с ночи четверга до субботы. Водитель и пассажир "БМВ", из-за которых все и началось, исчезли, их автомобиль тоже где-то спрятан. В райотдел доставили других людей, многие из которых говорят, что вообще не были причастны к конфликту.//



Виходить що селяни хочуть менше платити хабаря за право кататись на нелегальних машинах?



Самі винні, давши згоду і підтримуючи нелегальну систему міліції. Це тіж селяни вскормили таких начальників. Страждають завжди і люди, які не мають автомобілів зовсім. Розплата за байдужість.

Тарас 2009-07-18 / 11:27:00
Система сваволлі місцевих керівників, кришованих зверху існує по всій Україні. Вбивство Олійника і депутатська впевненість Лозінського у очевидну брехню показали що робиться в регіонах. Дякувати Ющенку, що своє постійне коментування стану справ в Україні звернув і на справу Лозінського. На одного феодала менше стало. Довго чекати поки його місце займе інший не доведеться.



По Закарпаттю і селі Драгово дещо не зрозуміло зі статті. Проти яких саме конкретних вчинків посадовців протестують мешканці? Вимагали хабар-це смішно. Застосування сили при відмові сплати в яких розмірах і скільки жертв? Може не дописали.



http://sites.google.com/site/kozackiywriter

Pfr 2009-07-16 / 15:25:00

Така велика стаття, а так багато "води" й "атсєбятіни". Галас краще і зрозуміліше написав. http://www.facts.kiev.ua/archive/2009-07-01/97757/index.html


Наступного разу, якщо бачитимете цікаві публікації про Закарпаття, підказуйте - ми розмістимо. Ми не можимо бачити все. Адмін

Юрій 2009-07-15 / 11:40:00
Тезка, Ваші коментарі і є типовим прикладом "існуючих стереотипів". Ви пробуєте обговорювати події на Закарпатті, абсолютно не знаючи і не розуміючи закарпатців. І це біда всіх, і молодих, і старих українськх політиків і політиканів - ви вибудовуєте собі зручну, згідно власного розуміння, вітуальну модель суспільства і керуєтеся нею, а не аналізом реальної ситуації.

Юрий 2009-07-15 / 09:29:00
Не бачу нічого дивного в тому що в нинішніх можновладців совковські замашки.Адже за невеликим виключенням при владі в Україні знаходяться бувші партійні і комсомольські функціонери,які ще якихось півтора-два десятиліття були апологетами окупаційної радянської влади.Вважаю,що лише після зміни \"владної еліти\" на нову молоду генерацію політиків можлива й реальна зміна існуючих донині стереотипів і орієнтирів.Потрібно гнати їх поганою мітлою на пенсію писати мемуари про свою антинародну діяльність.Якщо хочемо реальних змін на краще в нашому житті,необхідно провести,як мінімум люстрацію.

Janko 2009-07-14 / 22:02:00
Ukrainzi - idit` do domu!

Юрій 2009-07-14 / 20:50:00
Тезка, а де ж це ваша "рідна, своя земля"? На Полтавщині чи Донеччині? От і пудріть мізки своєю "совковщиною" і іншою "-щиною" своїм землякам - вони може зрозуміють. А в Драгово зовсім інші інтереси, там вашої рідної "совковщини" іне існувало!

Юрий 2009-07-13 / 23:13:00
Ми живемо в уламку совковської держави з усіма притаманними їй соціальними та політичними хворобами. Тут навіть мер столиці - Льоня Космос демонстративно не розмовляє на державній мові (а під нього косить вся його челядь). Тут відверто гальмуються державотворчі реформи та збільшується прірва між совковськими казнокрадами та зубожілим народом. Вулиці наших міст названі іменами комунофашистів, а вся країна вкрита їхніми пам'ятниками самим собі. Але які підстави називати цю державу українською? Ми продовжуємо існувати, як зазначив у свій час Тарас Шевченко, - "на рідній не своїй землі".

Slawa Isusu Xrystu! 2009-07-12 / 18:23:00
http://www.c-rs.org/RadioPgm/mp3/07052009.mp3

Недозрівшый свідомый 2009-07-10 / 15:22:00
Честованный пан !!

Справа є на першому місті в $500, бо самостійна Украйина є єдна з майкорупчніших держав Європи. Албанія не є так скорумпованна як Украйина! Бордак на Украйині маєте булшый, як за часів Радянської Украйини. Кладете вину на жителюв села Драгово, а так продовжуєте бордацтво на Украйині!

За часів соціалістичної Чехословаччини недопалки метали пуд ноги и сідали за кермо автомашини " у стані, коли "лика не вяжеш", а типирь то нероблять ани в Чехії, ани на Словакії. Нероблять то ани в державах які не суть в Євросоюзі, як в Швейцарія, чи Норвегія. Айбо в сих державах, чи в Євросоюзі, чи не в Євросоюзі такі гусарські, точніше козацькі діла с законами и правосудієм не робили як:

(1) Одрізати голову новинарёви пану Г. Гонгадзе и неустановити ділкошів/криминальників, які за то отвічавуть;


(2) Пуд носом Євросоюзу зробити "Мукачовські выбори" и неустановити отвітсвенных за фалзіфікацію;

(3) Отравити президента Ющенка и невстановити, як сийс антентат ся став и установіті криминальників котрі то зробили;

То суть лем три приклади з много, много десятків прикладів де правова система и суди в самостійній Украйині суть екстремально імпотентны (нефунгувуть), а лем украйинська бидлота може боти способна обвинити жителюв села Драгова за абсолютну імпотентнусть Украйинського правосудія. Свідомий писав велику правду, риба смердить од голови, а с тимто"русинство" нич общого не мало и не має. Винити невинних, лем зосильнює імпотентнусть державних інштітуцій Украйини.

Janko 2009-07-10 / 11:57:00
Treba ity na vulyzi!




Nykomu nyc` ne platyty!



Treba samim navodyty porjadok!



My ne raby!

ja 2009-07-10 / 10:49:00
Interesno ščo to za ljyduna pusala pid znakom !! Jakščo nuznaje v čomy ide syd dila ta naj svoho jazuka zapxaje vzadnucjy.Po zakonax evropskux mašuna maje bytu stilku skilku tu xočeš bytu po evropi oto naši dubilni zakonu naklalu.Ja projizdula vsjy evropy niko nekaze kylko maješ bytu za kordonom.To je tvoje majno.Oto naša dubilna Ukrajina naklala zakonu,čomy nexotjat bratu ykrajiny v evropy,bo numa porjadky na sux menty.Ljyduna pojixala v čexijy na zarobotku ta dozvolulasu kyputu avtomobil bo doma vozjatsja lus mysora bo majyt xabariv.Jak bu zulu po zakonax ta nu ijzdulu bu na dzupax.Ljydu zaxusčajte sebe

Свідомий 2009-07-10 / 07:00:00
Вніяком припаді я неможу бути ковдуш и американським вуйком нараз. Свідомий, orange-ординець, камуфляжник зі смайликом, ось ці свідомі українці і являються, або будуть ковдушами. Все це є звязане з українською культуроую ординства, українською сторічною бидлотою.

orange 2009-07-09 / 19:49:00
Якщо риба смердить з голови, то "русинська" тема вже просмерділася від таких, як ти. А тому ніколи тут у нас на Закарпатті не домінувати "русинству" і не керувати таким неошколованим і невихованим американським вуйкам, як ти. Затямив"ись, ковдуше?..

Свідомий 2009-07-09 / 19:26:00
Дикуне orange-ординець, каждий знає окрім свідомих українських ординців-дикунів, що кажда риба смердить от голови, а то є ординська державність України. Ординська державність України є споза перевалу! Де присягав вірність і кому ся став вассалом король Данило Галиччини, не ханові Бурундайові? За презідента Масарика Чехословаччини були хабарі, кралося так як теперь за вільної України?

orange 2009-07-09 / 18:19:00
Дебіле НЕ свідомий, до чого тут Україна?!. Хабарі дають "русини"-заробітчани, а беруть їх - "русини"-мєнти.




Чи, може, і хабародавці, і хабарники в Драгово з-за перевалу приїхали?..

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини