"Син Люцифера" — 34-річний закарпатець Вася

- на зоні провів 20 років. За місяць "обчистив" 6 храмів. В одному із них справив нужду, щоб помститись… Його затримала міліція під час крадіжки у соборі Олександра Невського, розташованого у центрі Жмеринки.

"Син Люцифера" — 34-річний закарпатець ВасяТе, що доведеться повертатися в тюрму, не страшить цього худорлявого, маленького на зріст чоловічка, який охоче розповідає про свої пригоди на волі. Він не звик до життя по інший бік грат. Вася звільнився з тюрми у квітні минулого року. Увесь цей час зек з 20-річним стажем намагався навчитися жити по-іншому. Пробував влаштуватися на роботу, але «зонівські університети» відлякували роботодавців. Подався у Краснодар на заробітки, працював на обрізанні дерев, на фермі, потім на будівництві. Після того, як його «кинув» хазяїн і не заплатив – повернувся в Україну.

– Я тут нікому не потрібен, – каже Вася, – ні батьків, ні рідні, ні друзів... Жити нема де, хочеться їсти, а заробити нема як.

Але вже за якусь хвилину багата уява начитаного за тюремні роки Васі малює розповідь про батька контр-адмірала, який без ніг доживає старість у будинку престарілих, і про високопоставлену тітку Марію, яка забула про нього.

Насправді ж чоловік родом із Закарпаття. Батьки його рано повмирали, і хлопець змалку скуштував гіркого інтернатівського хліба. У 14 років обікрав магазин і потрапив на 4 роки на зону для неповнолітніх злочинців. Звільнившись, побув на волі аж... 20 хвилин! Бо як тільки за хлопцем зачинилися важкі тюремні двері, добрів до найближчого магазину, розбив вітрину та взяв пляшку горілки. Отак, відсвяткувавши волю, невдаха знову опинився за гратами.

– А потім пішло-поїхало, – каже Вася, але вже без жалю, а навіть із задоволенням. – Маю 6 судимостей. За ці роки навчився класно робити ножі, шкатулки. В тюрмі я краще живу, ніж на волі. А тут, де жити – під небом? Хто допоможе? Директор центру соціальної адаптації хіба щось пообіцяє чи голова сільради?.. – Взимку по вокзалах, по посадках ночував.

Васю затримали минулого тижня «на гарячому», коли він саме спакував валізи з церковним начинням у соборі Олександра Невського. Він і не сподівався, що на нього тут чекала міліція у засідці.

За словами старшого оперуповноваженого карного розшуку Жмеринського РВ Олександра Кожуховського, під час затримання зловмисник намагався продемонструвати навички рукопашного бою. Перед цим він «обчистив» 5 храмів у Жмеринці. Виносив все, що мало якусь цінність, та пожертвувані прихожанами гроші. Не брав хіба що великих громіздких ікон. А освячені маленькі іконки, срібні ланцюжки з хрестиками добре купували в електричках. Викрадене церковне добро встиг продати. Коли йшов на чергову крадіжку, мав при собі сокиру та молоток, аби з допомогою цих нехитрих знарядь відчинити двері чи розбити вікно.

У католицькому храмі йому не пощастило – коли він серед ночі відчинив двері, зламавши замок, то потрапив... на нічну молитву. Тож крадію довелося продемонструвати, як він вміє швидко бігати.

Вася не боїться гріха, бо нехрещений. А ще має свого «бога», називаючи себе «сином Люцифера»:

– Я коли вийшов із зони, прийшов до одного священика, попросив на хліб, але він мені сказав прийти завтра, бо сьогодні нічого немає. То я прийшов вночі, відкрив двері сокирою, забрав гроші і «Кагор». Нормально тоді пожив, накупив їжі. Я покарання не боюсь, їх всіх ненавиджу, а все, що зробив – то моє...

Озлоблений на жорстокість цього світу чоловік, темна душа якого заблукала у тюремних коридорах, аби відомстити за себе та позбиткуватися над святістю храму, після однієї з крадіжок справив там природну потребу...

Попри те, що накоїв цей чоловік, коли оперативники затримували його у соборі Олександра Невського, настоятель храму отець Ярослав одягнув йому шапку і запропонував дещо взяти поїсти:

– Жаль цього чоловіка, який з 14 років, після дитбудинку пробув у тюрмі. Людина стає там жорстокою, і не можна її судити, бо людської любові до нього не було ніколи...

У Васі підростає син. Як і колись батько, в інтернаті...
Анна ОЛІЙНИК, "Молодіжна газета Вінниччини"
07 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 4
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини