Мобільна група з моніторингу забезпечення прав і свобод людини порушень прав затриманих на Закарпатті не виявила

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, присвячене Міжнародному дню підтримки жертв катувань, яке світова громадськість відзначає 26 червня.

Мобільна група з моніторингу забезпечення прав і свобод людини порушень прав затриманих на Закарпатті не виявила

Степан Кіяк, помічник Міністра відділу регіонального контролю управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ Апарату Міністра (представник в Закарпатській області) розповів, що Громадська рада при ГУ МВС України у Закарпатській області перевіряє дотримання правоохоронцями прав затриманих.

У рамках діяльності Управління в сфері протидії катуванням та жорстокому поводженню Степан Кіяк особисто цього року здійснив 12 раптових перевірок територіальних підрозділів органів внутрішніх справ області, 6 ізоляторів тимчасового тримання. Протягом року в складі мобільної групи з представниками громадських організацій перевірено 4 райвідділи міліції. Проведено 26 прийомів  громадян, в т.ч. 5 виїзних: в Рахівському, Виноградівському, Хустському, Міжгірському та Тячівському районах.

"Під час перевірок та особистих зустрічей з громадянами  фактів катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження з боку працівників ОВС області встановлено не було", — констатував С. Кіяк.

"Наші перевірки раптові і ніхто не попереджає про них керівництво ізоляторів, — розповів член мобільної групи з моніторингу забезпечення прав і свобод людини в діяльності ГУ МВС України в Закарпатській області Федір Шандор. — Темою дотримання прав затриманих я зацікавився ще під час журналістської діяльності через поширення туберкульозу серед засуджених. Наразі ми перевіряємо дотримання санітарних норм в ізоляторах. Порушень прав людей, яких затримала міліція, на щастя, на Закарпатті не зафіксовано. Багато ізоляторів у нас просто пустують, тоді коли в інших областях — переповнені. Закарпатцям пощастило жити у спокійному регіоні із сильними традиціями".

"Серед зафіксованих мобільними групами порушень збоку міліціонерів — хіба відсутність бейджиків на чергових,-- каже ще один член Громадської ради Олександр Коваль. — Ми також спілкувалися із затриманими в ізоляторах і не отримали від них жодної скарги на дії правоохоронних органів".

Загалом на Західній Україні (крім Львова) протягом останнього року практично відсутні факти порушення прав затриманих, на відміну від східних областей.

26 червня - Міжнародний день у підтримку жертв катувань. Цей день обраний тому, що саме 26 червня 1987 року набрала сили Конвенція ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання, яка була затверджена Генеральною асамблеєю ООН в 1984 року. Цей день проводиться з метою викорінювання катувань і забезпечення ефективного функціонування механізму їх попередження.

До основних складових національного механізму попередження катувань в Україні відноситься і МВС України (в частині формування та розвитку внутрішньовідомчого контролю за дотриманням прав людини та недопущенням катувань).

В січні 2008 року в МВС України було створено Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ, яке стало справжнім центром та каталізатором позитивних змін, дійсним виявом невідворотності процесів реформування української міліції. Здійснення моніторингу дотримання прав людини в діяльності територіальних управлінь внутрішніх справ покладено на помічників Міністра, які підпорядковуються Міністрові внутрішніх справ України та керівництву Апарату Міністра та Управління.                  

Новостворене Управління моніторингу дотримання прав людини, громадські ради з питань забезпечення прав людини та мобільні групи з моніторингу дотримання конституційних прав та свобод громадян утворюють єдину систему відомчого та громадського контролю за дотриманням прав людини в діяльності органів внутрішніх справ України.                  

Відповідно до Положення про управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ запобігання катуванням та жорстокому поводженню є одним з пріоритетних напрямків роботи Управління.

29 червня 2009р.

Теги: моніторинг, затриманий., золятор, катування, жорстокий

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини