Вогонь і вода

На Закарпатті триває фестиваль "Гамора-2009"

Вогонь і вода

Вогонь і вода – цьогорічні теми фестивалю "Гамора" - свята фольклору і ковальського мистецтва, що розпочався у суботу у Лисичеві на Іршавщині.

На Закарпатті триває фестиваль "Гамора-2009"І саме воду для вогню використовують в оригінальній, а проте, виконаній за давніми зразками конструкції. Весела діжка – якнайкраща для роботи на фестивалі – одразу привернула увагу як гостей, так і власне ковалів. Останні між собою називають розмальовану діжку "гравіцапою" та зізнаються: подібний пристрій для роздування вогню на горнилі побачиш нечасто. Ян, коваль з Ужгорода, розповідає: знайшли опис в інтернеті, але створили – по-своєму. "Це - унікальна річ, їй нема аналогів. За суттю це міхи, от тільки - водяні, така собі помпа, нагнітаємо нею повітря…"  

Аби попрацювати на подвір’ї старовинної водяної кузні "Гамора" - єдиної такої діючої в Європі - приїхало з півсотні ковалів – з Угорщини і Росії, різних регіонів України і, звісно, Закарпаття. Серед ковалів, що випробовують свою майстерність у фестивальних умовах – навіть дівчата. 14-річна Олександра – з ковальської родини, та ще й з ковальським прізвищем - Ковалик. Каже, навчитися було неважко, тим паче дівчину цікавить усе, що пов’язано з творчістю. "Спочатку треба розігріти залізо, потім покласти на ковадло, тримати добре в кліщах і бити молотком", - оповідає не надто складну, проте доволі важку до виконання технологію. Головне, каже юна дівчина-коваль – аби молоток підходив до руки. Вона робить одну з деталей для спільного із батьком твору – звісно, на тему води і вогню. Старший у родині коваль – пан Роман - не проти захоплення доньки, ба навіть навчив усім азам. Ковальство для нього – справжнє мистецтво, та й ніколи не думав займатись чимсь іншим: мовляв, гени зобов’язують. "Десь далеко мої пращури були ковалями, у мене то лишилося, і я тепер коваль", - каже Роман Ковалик з Червонограда.

На Закарпатті триває фестиваль "Гамора-2009"Фестивалі необхідні для розвитку ковальської справи, адже це передовсім – спілкування, каже вже закоханий у кузню Гамора ковальський гуру. Секретар правління національної спілки майстрів ковальського мистецтва Володимир Дьомін, котрий власноруч випробував технологію старовинної водяної кузні, розсипається у компліментах фестивалю: оцей, що у Лисичеві – найкращий за атмосферою.

Над атмосферою свята стараються передовсім ковалі. Гарячі горнила, гучні молотки та творчість біля заліза… Головний майстер "Гамори" Михайло Пилипчинець радий такій навалі молодих ковалів-художників. Сам зазвичай у своїй кузні робить сільськогосподарський реманент – лопати, мотики, підкови. Каже – завжди готовий допомогти колегам, познайомити з роботою кузні. Майстрові, вочевидь, приємно бути в центрі уваги, та й такій рекламі своєї улюбленої "Гамори" радіє.
 
Стара кузня, що дихає водою і вогнем, таки до душі гостям. Наприкінці першого фестивального дня готова і ковальська присвята Гаморі: коНа Закарпатті триває фестиваль "Гамора-2009"лесо, подібне до того, що рухає молота. Коваль зі Львова Юрій Сентемреі демонструє рухомий пристрій: "Темою була задана вода, і ми недовго думаючи змайстрували отаке колесо, таке саме, як приводить у Гаморі у дію молот. Вода ллється, колесо крутиться і рухає той молот важкий, який допомагає нам у нашому житті – у ковальстві"...

Юрко доводить: колесо крутиться, наснажене тим же потоком, що і Гамора. Стара кузня не тільки справно працює, але й надихає молодих майстрів на творчість. Свої твори вони презентуватимуть наприкінці другого фестивального дня, який проведуть разом з тими, кого не злякала суботня злива (а цьогорічний фестиваль у Лисичеві обіцяє увійти в історію як наразі найкращий за відвідуваністю). У неділю акомпанемент молотам складатимуть фольклорні колективи. Ну а ритм усьому задаватиме гучне серце Гамори – кузні на воді та вогні.

Алла Хаятова, для "Закарпаття online". Фото Сергія Гудака
28 червня 2009р.

Теги: фестиваль, "Гамора", кузня, коваль, вогонь, вода

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини