За рейтинговими показниками ДПА у Закарпатській області знаходиться на 11 місці

Про виведення економіки з "тіні" та покращення адміністрування податку на додану вартість як пріоритетні напрямки діяльності державної податкової йшлося на прес-конференції в.о. голови ДПА у Закарпатській області Мирослава Хом’яка, яка відбулася 26 червня ц.р.

За рейтинговими показниками ДПА у Закарпатській області знаходиться на 11 місці

Як зазначив Мирослав Хом’як, закарпатські податківці докладають максимум зусиль для виконання завдань з наповнення бюджету. Адже збір податків у повному обсязі – це насамперед забезпечення соціальних програм, гарантія функціонування держави.

Січень-травень 2009 року за рейтинговими показниками Державна податкова адміністрація у Закарпатській області завершила на 11 місці з-поміж усіх податкових органів країни. Основні завдання із забезпечення надходжень як до Державного, так і місцевих бюджетів виконані на 101,7%. За 5 місяців податковими органами області забезпечено надходження у сумі 587,7 млн. грн. Збір платежів до Державного бюджету склав 269,8 млн. грн., до місцевих бюджетів сплачено податків і зборів в сумі 317,9 млн. грн.

Безперечно, крім виконання поставлених завдань, податківці шукають додаткові резерви наповнення бюджету. І серед пріоритетних завдань - покращення адміністрування і відшкодування податку на додану вартість, робота зі збитковими підприємствами та підприємствами, які мінімізують податкові зобов’язання.

Декриміналізація ПДВ є одним із основних резервів забезпечення бюджетних призначень, наголосив М.Хом’як. Податківці області протягом січня-травня 2009 року перевірками охопили 208 декларацій з ПДВ, в яких було заявлено до відшкодування 121,3 млн. грн. Порушення виявлено у 75 випадках по 53 платниках, отже більш ніж у кожній третій декларації. За результатами проведених перевірок податківцями області зменшено заявлений до відшкодування ПДВ на суму 19,3млн.грн., тобто кожної шостої гривні, заявленої до відшкодування. При цьому сумлінним платникам податку на додану вартість області, переважно виробникам, за січень-травень на розрахункові рахунки відшкодовано 101,1 млн. грн. податку на додану вартість, що на 0,7 млн.грн. перевищує суму за відповідний період 2008 року.

Якщо виведення економіки з тіні є пріоритетним напрямом роботи усієї податкової служби, то на руйнування злочинних схем в економіці спрямована робота такого структурного підрозділу державної податкової служби як податкова міліція.   З початку року управлінням податкової міліції ДПА у Закарпатській області виявлено 43 злочини у сфері оподаткування, із них 38 – тяжкі та особливо тяжкі. З них по 13 у банківській, кредитно-фінансовій та сфері обігу підакцизної продукції, 8 у сфері торгівлі, 7 у лісопромисловому комплексі, по одному злочину виявлено у сфері обігу паливно-мастильних матеріалів та зовнішньоекономічній сфері.

Виявлено 14 злочинів за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Із загальної кількості виявлених злочинів за ухилення від сплати податків по 11-ти встановлено суму збитків понад 1 млн. грн. по кожному. Припинено діяльність 3-х конвертаційних центрів, по яких порушено 3 кримінальні справи за ч. 3 ст. 212 КК України. Сума конвертованих готівкових коштів становить 21 млн. грн. Заарештовано 1 особу, яка причетна до діяльності конвертаційних центрів.

Ведеться систематична боротьба з незаконним обігом товарів, в т.ч. підакцизних. І це, передусім, викликано незаперечною актуальністю питання. Крім того, що держава втрачає від ненадходження акцизного збору, податків, інших обов’язкових платежів, споживання недоброякісних алкогольних напоїв загрожує здоров’ю та навіть життю наших співгромадян. Лише з початку 2009 р. вилучено товарів (майна) на суму 9,9 млн. грн., в т.ч. підакцизних на суму 3,6 млн. грн. Припинено діяльність 33 підпільних цехів, у т.ч. 6 – з нелегального виробництва алкогольної продукції. За всіма фактами підпільного виробництва та реалізації фальсифікованої алкогольної продукції порушені кримінальні справи.

  Як підсумував Мирослав Хом’як, Державна податкова адміністрація у Закарпатській області й надалі працюватиме над зменшенням тіньового сектору економіки і збільшенням надходжень до бюджетів усіх рівнів,  а також  над викриттям та розслідуванням злочинів у сфері оподаткування і також забезпеченням максимального відшкодування нанесених державі збитків. Хоча, якщо говорити в цілому про діяльність податкової служби, то вона насамперед залежить від злагодженої співпраці із платниками. І принцип "податкова – для платників, а не платники для податкової" податківці Закарпаття втілюють у життя. Причому абсолютно не важливо, про який бізнес іде мова: великий чи не дуже. Головне – зберегти партнерські стосунки, які склалися між податківцями та платниками. І варто пам’ятати, що працівники податкової служби завжди відкриті до діалогу і готові надавати платникам податків максимальну допомогу.

27 червня 2009р.

Теги: податкова, ДПА, бюджет, адміністрування, ПДВ

Коментарі

УЖГОРОДЕЦЬ 2009-06-27 / 22:59:00
Додаткові надходження до бюджету находяться на базарі Краснодонців.Тут керівництво базару роками мінімізуе реальні доходи в результаті чого , бюджет не доотримуе міліони гривень.Видно для податкової тут "ТАБУ",так як, тут многі пасуться і цих ділків трогати заборонено.

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини