З початку року на Закарпатті побільшало випадків зґвалтувань

Згвалтування завжди вважалося одним із наймерзенніших видів злочину. Навіть у кримінальному середовищі. "Сісти" за сумнозвісною 117-тою статтею радянського Кримінального кодексу ("Згвалтування") було великою ганьбою, а "на зоні" таких зловмисників часто "опускали" самі ж "зеки". Проте гвалтували і в ті часи, і тепер...

З початку року на Закарпатті побільшало випадків зґвалтувань

"СЕКСУАЛЬНИЙ" КРИМІНАЛ

З початку року на Закарпатті  подібних випадків побільшало.  Ось -- найсвіжіші приклади.

Лише упродовж однієї ночі  на початку цього місяця  потерпіли відразу дві жительки села Терново на Тячівщині, причому обидві  -- похилого віку. Нагадаємо,  близько одинадцятої години вечора через незачинене вікно  в будинок  80-річної  пані Оксани (імена усіх потерпілих змінено з етичних міркувань)  проник  п’яний молодик і намагався згвалтувати стареньку господиню. Бабуся виявилася не з полохливих і чинила опір.  Негідник, побоюючись, що на крик збіжаться  сусіди, утік, так і не довівши задуманого до кінця. Однак задурманена горілкою голова прагнула  "любові"  за будь-яку ціну... Недовго думаючи, лобуряка поліз в хату іншої пенсіонерки. Цього разу йому пощастило більше. Розбивши скло на вікні (при цьому непроханий гість  порізав руку), гвалтівник проник у будинок, подолав незначний опір 83-річної господині й згвалтував її...

Мерзотника швидко "вирахували" й затримали. Ним виявився 19-річний односільчанин  потерпілих. Хлопчина, будучи напідпитку,  пішов на дискотеку, а коли  там не зміг знайти собі дівчину для сексуальних утіх,  вирішив задовольнитися  "спілкуванням" зі старенькими.  Проти гвалтівника порушено кримінальну справу, перевіряється  його психічний стан.

Кількома днями раніше  у  Хустський міськвідділ міліції звернулася 17-річна місцева жителька.  Дівчина  стверджувала:  на вулиці біля власного будинку її згвалтував знайомий з вигляду хлопець. Особу зловмисника  міліціонери  невдовзі  встановили. Це був 23-річний  житель села Іза Хустського району. Оскільки  потерпіла запізно звернулася у правоохоронні органи,  гвалтівник "пішов у біги", але затримати його -- це лише  справа часу.

Від сексуальних домагань постраждала і 22-річна дівчина зі села Великі Береги. За словами потерпілої,  вночі  якийсь чоловік затягнув її  на подвір’я  закинутого  будинку й, застосувавши силу, згвалтував. За підозрою в скоєнні цього злочину міліціонери затримали 32-річного жителя села Мужієво, охоронника однієї з приватних фірм  у Берегові. Обставини справи з’ясовуються.

А 24-річна Олена, жителька села Сасово Виноградівського району, чекала автобус на зупинці у райцентрі. Ще не було пізно,  близько двадцятої години, як біля дівчини несподівано зупинилася якась іномарка. Троє незнайомих їй  молодиків  запропонували підвезти  додому. Наївна дівчина, не  підозрюючи нічого лихого, погодилася сісти в машину. Проте доїхавши до повороту на Теково, водій несподівано звернув у бік Королева. Далі хлопці (ймовірно, вони перебували в нетверезому стані) недвозначно запропонували дівчині порозважатися, причому захотілося їм не звичайного, а орального сексу... Та категорично відмовилася. На щастя, "кавалери" не взяли Олену силою, а просто залишили саму серед поля й поїхали собі. Особи учасників неприємної пригоди встановлюються.

Відразу два випадки згвалтувань сталися в краї  минулого тижня.  33-річна жителька Виноградова Клара веселилася у компанії в одному з будинків. Звісно,  не обійшлося без спиртного. Тут до неї став приставати з пропозиціями "кохання" знайомий з вигляду смаглявий молодик. Коли  жінка йому   відмовила,  застосував силу і  згвалтував її.  За скоєння злочину міліціонери затримали 20-річного виноградівця, обставини  злочину з’ясовуються.

Того ж дня аналогічне  повідомлення  надійшло у Рахівський райвідділ міліції. 19-річна жителька  селища Ясіня  вирішила заночувати в своєї подруги.  Уночі через незачинене вікно  в будинок проник  знайомий з вигляду хлопець й згвалтував заявницю. Працівники карного розшуку того ж дня затримали зловмисника. Ним  виявився 22-річний односільчанин потерпілої. Підозрюваного  заарештували.

Часом трапляються й доволі курйозні  трафунки. Так, 23-го червня в Іршавський райвідділ міліції звернулась 24-річна жителька села Довге, яка розповіла: пізно ввечері  її зґвалтував місцевий молодик. Однак через кілька годин  вона…  написала зустрiчну заяву з проханням припинити перевiрку за фактом  її згвалтування. Пояснивши,  що  просто мала намір  помститися колишньому чоловiку, тому і звернулася із заявою про зґвалтування.  Така помста лише додала роботу працівникам міліції. Залишається лише нагадати любителям подібних "жартів", що за неправдиве повідомлення про  злочин закон передбачає  відповідальність.

Ще одну "цікаву" заяву написала  19-річна  мукачівка. Дівчина  стверджує (дослівно), що вона вважає, буцімто 18-го червня,  коли вона спала вдома, її згвалтував двоюрiдний брат. Братові лише 17... Заявницю відправили на судмедекспертизу, аби з’ясувати, що до чого.

ДО П’ЯТНАДЦЯТИ РОКІВ...

Нагадаємо, що санкція статті 152 Кримінального кодексу ("Згвалтування") доволі сувора -- від 3 до 15 років позбавлення волі, залежно від важкості наслідків злочину. За насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом передбачено покарання на строк до 5 років, а якщо злочин скоєно проти неповнолітньої  особи й цим спричинено тяжкі наслідки -- то від 8 до 12 років позбавлення волі.

Є ще відповідні статті за примушування до вступу у статевий зв’язок, за  сексуальні стосунки  з неповнолітньою, за розбещення дітей тощо.  Однак на практиці  такі  кримінальні справи доволі рідко доходять до суду, ще рідше  гвалтівники отримують реальне покарання. Річ у тім,  що часто самі потерпілі відмовляються від своїх попередніх показань і забирають з міліції заяви. Хтось отримує "викуп",  когось просто залякують. А інколи буває, що самі заявниці ведуть,  скажемо так, хаотичне  статеве життя, а потім шукають таким чином   потенційних наречених або "спонсорів" серед  сексуальних партнерів... У міліцейській практиці  трапляються  випадки, коли такі "розкуті" молодиці ледь не на половину парубків у селі писали заяви про згвалтування...

Якщо ж над вами або над вашими близькими реально скоєно сексуальну наругу, то варто негайно звертатися з відповідною заявою в міліцію, а не чекати кілька днів. Вчасне звернення гарантує швидке затримання зловмисника.

Але ще краще, аби  лихо, котре іменується згвалтуванням, оминало вас і ваших близьких..

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
26 червня 2009р.

Теги: зґвалтування, злочин, кримінальний

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини