Цьогоріч українці віддають перевагу вітчизняним курортам і неорганізованому відпочинку

Найпопулярніші напрямки для відпочинку на кілька днів – Закарпаття, Львів і Кам’янець-Подільський.

Цьогоріч українці віддають перевагу вітчизняним курортам і неорганізованому відпочинку

Економічна криза позбавила українців не лише спокою, а й відпочинку. З початку року потік наших туристів за кордон скоротився майже вдвічі: якщо за перше півріччя 2008-го, за даними Держкомтуризму, на відпочинок до країн ЄС виїхало близько 2 млн українців, то за підсумками 2009-го оператори прогнозують щонайбільше 1,3 млн.

Юрист Дар’я Гаврилиця торік виїжджала з країни двічі: у квітні відвідала Чехію, а в жовтні – Туреччину. Дві закордонні відпустки обійшлися їй у 6 тис. грн. Цьогоріч Дар’я планує провести відпустку в Криму: "Хай там як, а кримський відпочинок все ж буде дешевшим, тим більше що ти не прив’язаний до літака чи готелю й можна будь-якої миті повернутися додому. З початком кризи нам знизили зарплату, а відпочинок аж ніяк не подешевшав. Із нинішнім курсом долара тиждень у Туреччині коштуватиме не менш ніж 6 тис. грн".
 
Вікно до Європи звузилося
 
За логікою, європейські готелі мають продавати номери дешевше, щоб заповнити їх в умовах скорочення туристичного потоку. Однак закордонні курорти не стали доступнішими. По-перше, Україна занадто постраждала від девальвації гривні. По-друге, ціни у валюті теж аж ніяк не антикризові.
 
В Іспанії, Франції, Італії ціни на відпочинок не знизились, а подекуди навіть зросли. Але, як зазначають оператори, туди їдуть практично стільки українців, що й торік. Італію в 2008-му відвідало близько 20 тис. українців, Велику Британію – 12 тис. "Європейські курорти залежать від наших туристів не так, як турецькі, тому навряд чи знижуватимуть ціни саме для українських туроператорів. А вони, зі свого боку, не ризикнуть цього сезону збільшувати свої квоти в готелях понад те, що вже замовили на початку року й навесні", – каже директор компанії-туроператора "Вояж-Київ" Тарас Демура.
 
Експерти твердять, що реального зниження цін слід очікувати тільки на економ-тури – на пляжі Болгарії й Чорногорії, де тиждень відпочинку може коштувати €300–500 на особу. Хорвати, щоб уберегтися від провального сезону, скасували для громадян України візи на період із 1 травня по 31 жовтня, які коштували раніше €35. Таким чином Мінтуризму Хорватії розраховує збільшити кількість українських туристів ще на 10–15%.
 
Час Туреччини минув?
 
Директор донецької турагенції Primavera Travel Анастасія Михайленко розповідає, що попит на турецькі курорти знизився неістотно. "На початку року туристів справді зовсім не було – з шести чартерів залишили один, і той ледь заповнювали. Зараз ситуація трохи стабілізувалася – люди, які раніше подорожували кілька разів на рік, тепер витрачаються тільки один раз – на пляжний відпочинок. Так, торік улітку з Донецька до Анталії було дев’ять чартерів, а зараз вісім. Однак відчуваємо, що це забагато, можливо, надалі їх буде сім, але навряд чи менше. Літній сезон ми відпрацюємо нормально", – каже пані Михайленко.
 
Турки та єгиптяни ще навесні обіцяли знизити ціни на відпочинок для українців. Та насправді власники лише деяких турецьких готелів роб­лять знижки для наших туристів до 20–30%. За даними Офісу з питань культури та інформації Посольства Туреччини, вже у квітні потік українських туристів зріс на 6,3% порівняно з квітнем 2008-го. А ось Анастасія Михайленко зазначає, що незначне зменшення цін, встановлених у доларах або євро, жодним чином не вплинуло на рішення українських туристів, їхати чи не їхати до Туреччини. "У нашому регіоні більшість людей отримують зарплату в гривні, й після різкої девальвації нацвалюти відпочинок для них став значно дорожчим", – підкреслює пані Михайленко.

На 15% подешевшав відпочинок у Єгипті. Але це швидше реальна ціна – торік попит на турецькі та єгипетські курорти з боку українців давав можливість власникам готелів невиправдано піднімати ціни.
 
Найбільше розчарування цього сезону – брак гарячих путівок. Раніше їх було чимало – туроператори бронювали місця, а потім розпродували дешевше зайві путівки. Цього ж року, після невдалих для туристичного бізнесу новорічних свят, оператори вже не бронюють номерів у готелях і місць у чартерних літаках у колишніх обсягах. "Деякі компанії скоротили свої замовлення майже вдвічі, тому путівок залишається зовсім мало, – каже голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів Ігор Голубаха. – Менший обсяг замовлень для оператора означає більшу вартість номерів, звідси й сьогоднішні високі ціни на закордонний відпочинок. Травневі свята дають картинку того, що буде влітку. В травні ми мали на 35–40% менше туристів порівняно з минулим роком. Цього ж очікуємо й від літнього сезону".

Завдяки кризі зростає обсяг внутрішнього туризму. Пан Голубаха зауважує, що в Україні все більший попит спостерігається на тури вихідного дня. Найпопулярніші напрямки для відпочинку на кілька днів – Закарпаття, Львів і Кам’янець-Подільський. За його словами, в Кам’янці-Подільському в 19 міських готелях ніколи не буває вільних місць у суботу й неділю. На травневі свята такі міста, як Львів, Кам’янець-Подільський, Косів, Яремче, Ужгород, відвідало на 15–20% більше туристів, ніж торік. Крім того, оператори очікують, що багато молоді поїде відпочивати в Карпати, а також на Азовське узбережжя, де відкриваються нові готелі й можна відпочити за 150–200 грн на день.
 
Побільшало туристів і в Криму. В період травневих свят, за інформацією Мінтуризму Криму, курорти півострова відвідало на 20% більше українців, ніж на початку травня минулого року. "Тиждень відпочинку в Криму обійдеться в $500–700 – як у Туреччині. Але туристи впевнені, що істотно заощаджують", – каже пан Голубаха.
 
Утім, 20% – це лише офіційна цифра, що стосується попиту на пансіонати й бази відпочинку. Зрозуміло, що в кризу задля економії українці намагаються відпочивати дикунами, тож можна стверджувати, що туристів у Криму стало значно більше, ніж на 20%. Повернення дикунства стане головним трендом цього сезону.
 
Порівняно з минулим роком вартість номерів у кримських готелях зросла в середньому на 10–20%. Учасники ринку пояснюють таку цінову політику подорожчанням енергоносіїв, продуктів харчування, знеціненням гривні. До того ж, за словами міністра курортів і туризму АРК Андрія Сумцова, подорожчали й екскурсії. Так, за його інформацією, Лівадійський палац і Алупкінський палацово-парковий музей-заповідник цього року підняли ціни на квиток із 30 до 40 грн. Лісомисливські господарства підвищили вартість входу в угіддя в середньому на 30%. Підйом канатною дорогою на Ай-Петрі коштує вже 40 грн. При цьому Андрій Сумцов зазначив, що діяльність цих об’єктів майже не прив’язана до курсу долара чи до будь-яких інших чинників економічної кризи.

"Український тиждень"
26 червня 2009р.

Теги: Україна, Закарпаття, туризм, курорти, віжпочинок, неорганізований, Крим, путівки

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини