"Хай Папуга, – всі гукнули – за отамана буде!"

Кивання ще ся кивать, але вже не так

"Хай Папуга, – всі гукнули – за отамана буде!"

Не можна без сліз розчулення читати статтю Михайла Фединишинця (як завжди, надмір екзальтовану) "Русинська фієста", яку опубліковала одна із крайових "провладних" новинок.

Мітька мож порозуміти: заповіт "предка". Няньо, як-не-як, колись необережно написав "Я – русин, мій син – русин". Тож єдиний нащадок Фединишинців-Мейсарошів залишається і єдиним закарпатським журналістом, який уперто пропагує при кожній нагоді "народ нізвідки і в нікуди", спекулюючи старою українською самоназвою – русини.

Фединишинець-молодший із таким пієтетом написав про конгрес сербських руснаків, словацьких русинів, польских лемків та інших етнічних груп та самоназв українського народу, буцімто сам сидів у президії в селі Руський Керестур у Воєводині.

Поміж тим, інформація, якою нахвалявся російський філолог Валерій Падяк, котрий уже навчився говорити "майже чисто по-русинському" і очолював закарпатську депутацію на згаданому збіговиську, далека від рожевих кольорів. Попри всі намагання видати бажане за дійсне.

Представляли закарпатське "киваня" два "дохтори", новинкарька з передачі "Фіглі Марьки Голубинської" (Вера Божа, так написано!), співак Закарпатського народного хору, який у вже доста печальному віці почав писати "стихи" та п’ять учителів (учительок?), котрих у статті не згадано. Натомість повідомлено, що се – істинні патріоти, які подають надії стати елітою "русинського народу".

Ось така депутація на світовому конгресі. Як на мене, враження комічне. До повної гармонії не вистачало ще кілька ланкових у кестеманах та беззубих ветеранів Другої світової війни війни.

На Закарпаття є чимало вищих навчальних закладів, ціла гора професорів. (В одному УжНУ – понад сотню). Потужна мовознавча, історична школа. От би їх у у Руський Керестур на "фієсту", чи то пак по-нашому – гостину! Най би просвітили забугорних братів по розуму за склянкою домашняка під спів "Мала я мужа пияка"!

Але Срібну Землю представляли інші – миліші серцю Валерія Падяка. Що ж, який піп, така його й молитва.

Головна новина зібрання не є втішною. Головний конструктор політичного русинства Пол Магочі добровільного склав із себе повноваження голови Світової ради. Видав, втомився. Що ж, керувати цим "народом нізвідки" -- річ нелегка.

Так, до речі, називається і книжка "отця народу", яку вже переклали на третю русинську мову. Бога му, такий маленький народець (заледве офіційно п’ятдесят тисяч по всьому світу), а тілько має "язиків"! Та ще таких малозрозумілих, що одну й ту саму книжку треба для кожної діаспори перекладати окремо! Я, наприклад, не чув, аби Діккенса чи Шекспіра перекладали на свою англійську американці, австралійці чи новозеландці. Айбо русини можуть все! Ще перекладуть на четверту і п’яту русинську мову і тоді "Народ нізвідки" зможуть почитати всі п’ятдесят тисяч челяди.

Замість Пола Магочі головним русином обрали Дюря Папугу. ( А я грішним ділом думав, що "папуга" -- слово чисто українське). А от постійну премію за визначний вклад у розвиток "русинської" справи цього разу не вручено нікому. Що ж, принаймні чесно: бо ж ні вкладу, ні справ. "Народ нізвідки" "поступово словакізується, очехізовується, ополячується, румунізовується, мадяризується". (Цитата з М.Фединишинця).

Валерій Падяк, який, виявляється, є ще й керівником благодійного фонду "Русинська школа" (от хто уміє жити!), похвалився на конгресі успішним "ошколованням" Закарпаття. Шістдесят випускників недільних шкіл, створених під його підприємливим керівництвом, вже отримали "атестат". Цікаво, скільки кожен із цих папірців потягнув спонсорської допомоги? Але це вже велика комерційна таємниця однієї приватної кишені.

Тим часом світовий конгрес посилив розкол поміж діячами "народу нізвідки", різко засудивши "крайових тупоголових діятелів" (так у М.Фединишинця). Під "тупоголовими діятелями" слід розуміти наших головних "русиноборців" -- московського попа з Ужгорода, дохтора-депутата та ще десять-п'ятнадцять активістів, які не дружать із В.Падяком. Подейкують, що один із них – лауреат попередньої премії світового конгресу -- навіть влаштував йому спаринг у стилі братів Кличків у центрі Унгвара. Переможця "істинно русинського" боксу наразі офіційно не оголошено.

Тепер слід чекати "одвітного заявленія" від "тупоголових", спонсорами котрих є не Америка, а Росія. До фраса, ще й тут триває холодна війна між "руськими" та "американтошами" на передовому русинському фронті!

А в "остальном, прекрасная маркіза, всьо харашо, всьо харашо!". Пилося і гулялося в селах Руський Керестур та Петровці, співалося і танцювалося фест. Що-що, а це ми вміємо!

Одне слово, фієста, панове!

Фі-єс-та!!!

P.S. Наступну премію "за вклад у діло" пропоную присудити Мітькові-новинарю. Чоловік старається, пише, та й тисячка "баксів" йому не похибить. А головне -- пиво виставить, на відміну від Папуги та інших представників екзотичної "русинської" фауни.

Олександр Гаврош
25 червня 2009р.

Теги: русини, етнічний, конгрес

Коментарі

учитель 2009-07-22 / 10:23:00
http://www.youtube.com/watch?v=yXPCmjXZzro

Капа 2009-07-16 / 14:42:00
"Хай Хапуга, - всі гукнули - за отамана буде!"

Посторонній 2009-07-15 / 05:39:00

О якім високім стилі йде мова, якщо князь Коротович говорить о ******** статях друкованних в zakarpattya.net.ua/news, як о фактах в регіоні где русини мешкають, а притом мовчить шановний князь Кототович о том, що Українська держава видала расистичний державний документ «План заходів щодо розв

Юрий 2009-07-14 / 14:36:00
Але не забувайте за мідні труби

Юрий 2009-07-14 / 14:35:00
Шановний пане Князь Коротович, це високий стиль

Князь Коротович 2009-07-01 / 21:30:00
Пане Стельмах і Пане Посторонній - Не знаю чому автор статті рішив вживати як він сам пише '(стаття написана в комуністичному стилі 30-х років), з образливою формою' але припустім що він ґрунтовно стає цинічно до лідерів модерного русинського руху. Але після того прочитавши цікаві анекдоти про верстви русинського руху написано іншими авторами (Сепаратисти чи патріоти – роздуми про поводирів карпатського русинства та їх патронів //zakarpattya.net.ua/news/21727.html і "Русинський" сепаратизм: "радикали" проти "поміркованих" http://zakarpattya.net.ua/news/40448.html;Сепаратисти чи патріоти,або Роздуми про поводирів закарпатського русинства - 2 http://zakarpattya.net.ua/news/36790.html)то скоро можна і співчувати циничним тоном автора. А щодо Вашого загального характеристики сучесної Української політики 'революційний пафос соціального популізму' то я з Вами цілком згідний. Але чи вожді русинського руху щось краще проявляють? Батюшка Сидор, Проф. Маґочі, Ґетзку, Лецович, Патрусь, Микутин ітд? Або навіть коли йому вигідно, Балога? Чи ці лідери майбутьного 'Ритенії' щось краще проявляють?? А щодо Ординської Української культури то на жаль якщо є такі риси то вони являються під довгим рабством нашого народу під окупації Москви. Тепер може Ви краще зрозумієти загрозу на чисту русинську-українську культуру Закарпатської України яка спрямовується сьогодні від Москви.




Стельмах 2009-07-01 / 18:51:00
Головна причина кризи незалежної України — політика і революційний пафос соціального популізму. А від нього йде решта метастазів. Одна з них - іціцька-піціцька метастаза є Шоніко Гаврош з табора. Чого Шоніко Гаврош з табора є іціцька-піціцька метастаза? Зато, бо:



(1) Мішать Ординську українську культуру з далекого східу з Центрально-Європейсков культуров русинів, словаків, мадярів.

(2) В Центральній Європі атамани ніколи не були, то є чисто українсько-ординська традіція од часів Чінгіз хана, де демократичні вибори замінили и заміняють гуканям. Голову Світової ради русинів вибирають демократично і оранжові революції нетреба організувати для того, що б нову голову вибрати. Голову Світової ради не треба путати з атаманами чи Українскими президентами.


Які метастази представлає в писанинах Шоніко Гаврош? Такі, які писали Радянські поети и писателі за Сталінських часів Радянської України. Шоніко пише тільки те, що власть свідомих хоче чути. Иншак, Шоніко б неписав, що Валерій Падяк представляв русинів Закарпаття, коли Бобинець представляв русинів Закарпаття, а не Падяк. Прмію А. Духновича за рік 2009, за поезію збірки, дістала доц. О. Дуць-Файфер, о чом Шоніко мовчить як гіно в траві, ци в таборі. Прапори русинів високо віяли в Руском Керестурі і в Петровцях поруч з сербськими и хорватськими прапорами. А що головніше, а для Шоніка Гавроша виросшого в таборі як свідомий українець, то ніколи НЕПОВІРИТЬ! В Рускім Керестурі и Петровцях де абсолютна більшість русинів жиє ЗБОЙСТВА і КРАДІЖКІВ НЕМА! Люди незамикавуть дома на ключ. Так як колись було на Подкарпатській Русі, до приходу з схiду козаків-збойників з Радянською українсько-ординською культурою!

Посторонній 2009-07-01 / 18:16:00
Князь Коротович: "Я би хотів відразу всім читачам ясно повідомити що Українська ідея в Закарпатті не включає жадні аґресивні авентюри в сусідних державах!"


Тому, що ви, князь Коротович, це говорите так люди мають тому вірити?

В 1968 році чотири тижні перед окупацією Чехословаччини війсками Варшавського договора вождь СССР Леонід Брежнев з Дніпропетровська на балконі Прімаціального палацу в Братіславі вийшов на балкон с Александром Дубчеком, схатив ліву руку А. Дубчека і так махав жителям Братиславі, а притом дав приказ окуповати Чехословакію. Дуже многі в Братіславі тоді повірили, що політики з Радянської України як Леонід Брежнев можуть ай чесно договорити ся і додержовати договори. Тато азіатська політична культура на Україні має дуже глибокі коріння. Це вождь Сталін знав і тому Сталін свої кадри виберав з України. З цими українськими кадрами великий керівник Сталін керував СССР. (Спомніть Каганівич, Хрушов, Подгорний, Шелест итд.)



Дуже аналогична політика яку Леонід Брежнев демоштрував в 1968 році в Братіславі українські державники проводять ай сьогодні і проти русинам в Карпатськом рагіоні до днешнього дня. Українські державники позволили держати Свотовий Конгрес в Ужгороді, а в том самом часі видали расистичний державний документ «План заходів щодо розв’язання проблем українців-русинів» який нахабно пропагує етноцид русинів не тільки на Украіні, но і на Словакії, Чехії, Мадярштьині, Польші, Румунії, Сербії і Хорватії.









pudkarpatec 2009-06-30 / 20:09:00
d

Князь Коротович 2009-06-30 / 19:40:00
Пане Обозрибатель - Ваше питаня є дуже цікаве. Я би хотів відразу всім читачам ясно повідомити що Українська ідея в Закарпатті не включає жадні аґресивні авентюри в сусідних державах! Всім можна спокійно спати. Але щодо спорідненість Білоруської і Української націй, то нема сумніви шо довгі історичні звязки існують і існували. Наприклад, ми знаємо що коли Українські і Білоруські землі разом снаходилися в межах Литовської держави то обі нації вживали ту саму літературну мову. Дальше, мені цікаво було не давно узнати що зі всіх інших національностий які брали участь у товариство запорізьких козаків ((бо ця організація складалося не тілйки з русинів (старий Український етнонім)з України але також врахувалося волохи, греки, поляки, татари, евреї, черкеси і інші))то саме більше було репрезентовано Білоруський нарід. Але їхня і наша історія і мова дальше і дальше відокремилися де сьогодні нема чому і думати про які небудь спроби на 'соединенє словянських земель.'

Князь Коротович 2009-06-30 / 18:38:00
'А за статтю буду вдячний' - це ж сама Ваша власна прозьба, Пане


Х, а не моя видумка. Видно що Ви вкусили чогось що Вам не сподобалося. Це часто трапляється коли людина має можливість посмакувати чогось насичаним правдою, і чомусь дальше не бажає пережувати. А що до моєї спроби перетворити 'бажане за дісність' то тільки можу сміятеся! Щоби справді бути майстарем у цьому напрамку то людина би мусіла довго научатися у справжнйого фраєра як Ви Пане Х, який виявляє над поверхневими знанями - а я тільки людина з 'поверхневим' знаням.

Обозриватиль 2009-06-30 / 16:34:00
Князь Коротович ай Білорусы ся називали Русинами. Чого Пудкарпатських русинув треба міняти по-Сталінськи на Украйинців а Білорусів НЕ треба? Плануєте перетворити Білорусів на Украйинців?



Ужгородець 2009-06-30 / 11:07:00
Дякую князю Коротовичу за грунтовні коментарі. Сучасне русинство це або етнобізнес, або невігластво, або українофобія. Кожен йде до нього своїм шляхом. :)

X 2009-06-30 / 08:34:00
Князь Коротович


По-перше тут коментують статтю Гавроша. Те , що Ви тут розмістили є коктейль де бажане видається за дійсність. Ви вже багато разів під різними ніками пробуєте навязати дискусію на бажану вами тему. Для початку вивчіть термiни етнос термни етногенез, походження слова "русь" і так зачарованого для вас слова "укри".

Князь Коротович 2009-06-30 / 03:14:00
Пане Обозриватиль - Ви праві що Русини жили разом (Галичина, Буковина і Закарпаття)в Габзбурґські Імперії не сотки роками а

'тільки' 142 років. І Ви тоже праві що в тих часах ще не 'пахло по украйнцьох' О то ж якраз суть моєї думки, що в тих часах мешканці Галичини, Буковини і Закарпаття всі називалися 'Русинами'. Бже пізніше цей етнос почав вживати білш сучасний етнонім, 'Українець'. Вам тоже би придалось прочитати ту статтю яку я пропоную Панові Х - внизу.

Мозок 2009-06-30 / 01:51:00
Вияснення для Пана Х:

Фактично при Гітлеру, так звана земля в українській мові звучала б краще край Тюринґія була поділена як і решта Великонімеччини Ґросдойчес Райх на адміністративні одиниці Ґау. Це сталося ще перед конфліктом Німеччини з Совєтським Союзом. В той самий час, багато назв місцевостей в корінній Німеччині як і в окупованих тереторіях одержали нові назви. Щодо назви місцевости Русь, то зміна назви не була спеціяльно зроблена на наказ Гітлера.

оbozryvatyl' 2009-06-30 / 01:36:00
"Ні Пане Х, ми маємо на увазі Закарпатські землі які століттями входили разом в склад Габзбурґської Імперії із Галичиною і Буковиною."

Пан князь Корятович, о якых столiттях Габсбургiв вы базiкайете туй? Коли Галiцiя (Галиччина) увiйшла до iмперii Габсбургiв, не в роцi 1772? Всёго 142 рокiв була Галиччина частиною Габсбургiв, де домiновали поляки. По русинох-украйинцьох в Краковi, ани в Лембергу товди ани НЕ пахло. Слово украйiнець там не було.


На русинских землях як Мармарош, Угоча, Берег, Унг, Шарiш домiновали мадяры и аустрiйцi, по полякох там ани не пахло, а уж абсолютно не пахло по украйинцьох!

1000 рiчна общя iсторiя з мадярамы змiнила як словакiв, так як ай русинiв Пудкарпаття. Чехи як ай поляки вызнали, што словаки суть иншi як они, а ай русини суть иншi уд галичских русинiв, якi ся сталы украйинцями бo бoли под польсков домiнанцiёв.

Русини Пудкарпаття ся нестали украйинцями, бо мадяри суть иншакi як поляки. А для укарйинцiв и россiян дiфференцii неiнтересувуть, так ай зато вместе разом йсте будовали тоталiтарный Советский Союз. Украйина благодаря Советской агресивной iмперii розширила свойi землo о такi територii, на якi iсторично не майе право, a цiвiлiзованно не хоче рiшати проблеми!

Робите пан Корятович то, што за Сталiна йсте ся научили, тобто переписовати iсторiю.

Микола Жалива 2009-06-30 / 00:35:00
Русини - народ, українці-етнос

Князь Коротович 2009-06-29 / 22:54:00
Шановний Пане Х - Не думаю що з Вашого прикладу можна прийти до висновку що моє розуміння чи цікавість в історії є поверховими, а Ваше Пане Х - над поверховими. Але, це хай розбирається всесвітня публіка а не Ви. Як думаєте? А що до Вашого абсурдного прикладу стосовно місцевости в Німеччині яка колись називалася Русь, то можети спокійно не перейматися ,що хтось хоче приєднати цю німецьку місцевість до України (справді,над поверховним історичним зауваженням). І щоби Ви і інші читачі Вашого високого історичного погляду не обурювалися, то ані я ані інші читачі 'нецікаві історією', не хочуть претендувати на місцевість яка ше до сьогодні існує на півдні Франції, яка називається 'Рутені'. Але й засновники цієї місцевости, як також предки Бойків вважають Кельтами?...(але не журіться, ніякий аншлюсь із Ужгорода не є в проєкті). Ні Пане Х, ми маємо на увазі Закарпатські землі які століттями входили разом в склад Габзбурґської Імперії із Галичиною і Буковиною. І де у всіх трьох провінціях громадяни себе називали 'Русинами'. Не вже так було Пане Х? А шодо статті яку я Вам раджу прочитати і проаналізувати з Вашого надподверховного знання історії, то знову підкреслюю що вона находиться якраз під Вашим листом датованна 20 06 2009 20 09. Ця стаття називається 'Як русини стали Українцями'. Не можу дочекатися Вашого над поверховного оцінення цієї статті.

Микола Жалива 2009-06-29 / 22:20:00
Изучая история русин, можно заметить одну злую закономерность как проклятие.

Мы, и наши предки всегда находили, возможность ссорится (гризтися) и всегда выигрывали наши враги, и все продолжается успешно и дальше.




НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини