Закарпаття: З початку року на Хустщині за сприяння центру зайнятості працевлаштовано 717 громадян

Хустський район – один із наймальовничіших куточків Закарпаття. Його визначні місця відомі далеко за межами нашого краю. Хто не чув про чарівну долину диких гірських нарцисів, які ніде більше у Європі не збереглися, про славнозвісних майстрів лозоплетіння із села Іза? Туристів звідусіль зачаровують не тільких смарагдові гірські краєвиди, які немов беруть Хуст у свій розкішний полон, але й самобутня європейська архітектура старовинних будівель світського та релігійного характеру. З найвіддаленіших куточків міста видно руїни середньовічного Хустського замку. Історія цього району славетна березнем 1939 року, коли було проголошено нове державне утворення - Карпатську Україну з центром у Хусті, а її першим президентом став Августин Волошин. На жаль, ця держава проіснувала зовсім недовго, оскільки невдовзі була окупована Угорщиною.

Закарпаття: З початку року на Хустщині за сприяння центру зайнятості працевлаштовано 717 громадян

За свою довголітню історію Хустщина пережила чимало катаклізмів. Сьогодні в умовах кризової економічної ситуації у цьому затишному європейському містечку роботу знайти нелегко. Чимало наших співвітчизників у пошуках кращого життя і заробітків їдуть за кордон. Значний відсоток жителів району, які не змогли знайти роботу, звертаються за допомогою до державної служби зайнятості, яку на Хустщині представляє міськрайонний центр зайнятості. На 1 червня 2009 року в Хустському центрі зайнятості перебувало на обліку понад 1130  безробітних, допомогу по безробіттю отримують 824 громадян. Зареєстрована в центрі зайнятості потреба в працівниках упродовж травня становила 238 вільних робочих місць та вакантних посад. За сприянням центру зайнятості з початку року працевлаштовано 717 громадян. Його фахівці переконані, що труднощі, які виникають з працевлаштуванням значною мірою викликані неправильним вибором професії після закінчення навчальних закладів. Саме для усунення дисбалансу між попитом і пропозицією на ринку праці, а також задля прискорення  працевлаштування молоді у  міськрайонному центрі зайнятості стало доброю традицією проводити як індивідуальні, так і масові, групові форми роботи, зокрема презентації навчальних закладів, проведення ярмарок професій, ярмарок кар’єри, днів відкритих дверей, професіографічні зустрічі.

Щороку центр зайнятості спільно з професійним ліцеєм сфери послуг проводить ярмарок професій, на якому презентували актуальні на ринку праці професії: швачка, кравець, закрійник, перукар, бармен, офіціант. Перед випускниками шкіл виступили його організатори, директор ліцею Дмитро Пригара, учні та викладачі, роботодавці, представники управлінь освіти Хуста та Хустського району, управління економіки, соціальні партнери та роботодавці – юридичні та фізичні особи. Було продемонстровано відеоролик про ліцей.

Завдяки тривалій тісній співпраці центру зайнятості з  професійним ліцеєм сфери послуг, який готує та випускає на ринок праці області спеціалістів швейного виробництва, сфери обслуговування населення, лише за останні 10 років навчено 805 безробітних мешканців Хустщини.

Спеціалісти-зайнятівці грунтовно підготувалися до зустрічі з молоддю. Вони ознайомили присутніх із суттю професійного самовизначення, класифікацією професій відповідно до об’єкту праці, найпоширенішими помилками, яких припускаються молоді люди при виборі професії, ситуацією на ринку праці в умовах нестабільності. Увагу молоді було зосереджено на можливості перегляду відеофільмів про професії (спеціальності), на папках з описом професій, паспортах навчальних закладів, підприємств, довідниках навчальних закладів. Учасники  ярмарку отримали інформацію про пошук роботи за допомогою інтерактивного порталу “Труд”, безкоштовних SМS-повідомлень, умови професійного навчання на підприємствах району, про професії та спеціальності, які користуються підвищеним попитом на місцевому ринку праці. “Родзинкою” заходу була театралізована демонстрація моделей жіночого літнього одягу, який ліцеїсти пошили власними руками і продемонстрували під щедрі оплески присутніх.

Спеціалісти центру зайнятості намагалися донести до кожного з присутніх думку про важливість прийняття обдуманого та обґрунтованого рішення щодо майбутнього професійного шляху, допомогти активізувати зусилля в пошуках роботи.

Ольга Синкулич,
заступник начальника відділу організаційної роботи,
зв'язків з громадськістю та ЗМІ
обласного центру зайнятост

25 червня 2009р.

Теги: Хустський район, центр зайнятості, працевлаштування, ринок праці, безробітні, професії

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини