На Закарпатті почав діяти оргкомітет із відзначення 20-річчя створення Народного Руху України за перебудову

У вересні 2009 р. виповнюється двадцять років з часу створення легендарної організації – українського "Народного фронту" - Народного Руху України за перебудову, яка здійснила визначальний внесок у здобуття Україною незалежності.

На Закарпатті почав діяти оргкомітет із відзначення 20-річчя створення Народного Руху України за перебудову

Створення таких структур як НРУ за перебудову, є характерним для тих суспільств, де існує необхідність повалення тоталітарних режимів та, при необхідності, здобуття незалежності. На погляд В. Чорновола, "Рух виник як вияв народної ініціативи за оновлення суспільства". Організації подібного типу діяли в країнах Балтії ("Саюдіс" — у Литві, Народні фронти — у Латвії та Естонії, деяких інших республіках СРСР), а також у соціалістичних державах Центральної Європи. У них об’єднувався широкий загал людей різних, іноді навіть протилежних ідеологічних уподобань — від ліберальних комуністів до націоналістів, релігійних діячів. Об’єднавчим чинником було розуміння, що перемогти таку потужну машину, як тоталітарна система в СРСР, можна лише спільно. Достатньо чітко про це було сказано при відкритті Установчого з’їзду НРУ Олесем Гончаром: "Ми – різні люди, ми не однакові, але мета наша спільна – побудова правової держави".

Установчий з’їзд НРУ за перебудову відбувся 8 -10 вересня 1989 р. у актовій залі Київського політехнічного інституту. У його роботі взяли участь 1009 делегатів, у т. ч. п’ятнадцятеро представників Закарпаття: Йосип Андьол, Йосип Баглай, Михайло Джанда, Іван Довганич,Федір Мишанич, Василь Олашин, Олександр Орос, Володимир Піпаш, Михайло Рокецький, Микола Сергєєв, Дмитро Скрип, Петро Скунць, Павло Федака, Іван Чендей, Павло Чучка (старший).  Як гість, у роботі з’їзду взяв участь та виступив на ньому голова Товариства угорської культури Закарпаття Шандор Фодо. Головою новоствореної організації було обрано відомого українського письменника Івана Драча.

23 вересня 1989 р. в Ужгороді відбулася установча конференція Закарпатської крайової організації НРУ за перебудову, на якій головою було обрано поета Петра Скунця.

Нещодавно Президент України Віктор Ющенко підписав Указ "Про відзначення 20-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову", за яким передбачаються широкі ювілейні заходи. Це, зокрема, проведення у вересні 2009 р., в Національному палаці мистецтв "Україна" всеукраїнських урочистих зборів, а також подібних у обласних, районних центрах, інших населених пунктах у всіх регіонах країни, міжнародної наукової конференції, круглих столів, виставок, інших заходів на місцях, видання науково-популярної літератури, спогадів, створення документальних фільмів, випуск поштової марки та конверта, монет, нагородження засновників та активістів НРУ за перебудову (1989 – 1992 рр.) державними відзнаками.

Відповідно до Указу, утворено Організаційний комітет із відзначення ювілею, в який ввійшли засновники НРУ за перебудову, а очолили Іван Драч та Віце-прем’єр України Іван Васюник. Запропоновано засновникам та активістам НРУ за перебудову утворювати аналогічні оргкомітети на місцях.    

21 червня установче засідання Закарпатського обласного оргкомітету із відзначення ювілею утворення НРУ за перебудову відбулося в Ужгороді. Його співголовами обрано члена оргкомітету Установчого з’їзду НРУ, голову Хустської ініціативної групи із утворення Руху в області (окрім неї влітку 1989 р. в області існувала ще одна, яку очолював Петро Скунць), першого голову Хустської організації НРУ, а нині - Хустського міського голову Михайла Джанду та ініціатора утворення НРУ на Рахівщині, в 1994 – 2006 рр. – голову крайової організації НРУ, нині – голову облоб’єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка, депутата Закарпатської обласної ради Володимира Піпаша, секретарем – першого відповідального секретаря крайового НРУ (1989 – 1991 рр.) Миколу Вовка.

В оргкомітет також ввійшли інші ініціатори, засновники та активісти Руху 1989 – 1992 рр. в Закарпатті. Це  перший голова Ужгородської організації НРУ, а нині голова крайового товариства "Просвіта", д. і. н. Павло Федака, голова Закарпатської філії УГС (1989 - 1990 рр.) Олександр Орос, перший (з лютого 1989 р.) голова крайової організації Товариства української мови ім. Т. Шевченка (нині ВУТ "Просвіта ім. Т. Шевченка) д. ф. н., проф. Павло Чучка, голова рухівської (1990 – 1994 рр.) фракції в Закарпатській обласній раді "Демократична платформа", д. і. н., проф. Михайло Тиводар, голова "Студентського братства" (1990 р.) Олег Диба, голова Ужгородської організації "Просвіта" (1989 – 1990 рр.), к. і. н. Михайло Басараб, голова обласної філії "Меморіалу" Михайло Баник, голова крайової організації Товариства політв’язнів та репресованих Іван Коршинський, Михайло Шваб, Онуфрій Лютий, Олег Галик, Сергій Зінчук, Михайло Могорита, Володимир Матейко, Василь Олашин, Борис Борисов, а також засновники та активісти НРУ в районах: Міжгірському – д. і. н., проф., ректор УжНУ, депутат Закарпатської обласної ради Микола Вегеш, Мукачівському - депутат обласної ради Василь Гурзан, Перечинському – депутат районної ради Іван Бачинський, Тячівському – Олег Куцин, Іван Габор та Василь Вайнагій, Рахівському – Ніна Бечук, Хустському – Іван Мішко, начальник управління із питань внутрішньої політики обласної державної адміністрації Володимир Дупелич та ін. 

Формування складу оргкомітету не завершено. До його роботи можуть залучитися інші "батьки-засновники" НРУ в Закарпатті. Водночас, пропонується утворювати подібні у районах, а також збирати документи, списки членів, фотографії, інші матеріали, що засвідчують діяльність організації, яка привела наш народ до незалежності, на місцях.

Оргкомітет звернувся до обласних держадміністрації та ради із пропозиціями про проведення в області заходів, на виконання президентського Указу із відзначення ювілею, розпорядження про що, до речі, головою облдержадміністрації О. Гаваші, вже підписане.
 

Прес-служба обласного громадського оргкомітету
із відзначення 20-річчя утворення НРУ за перебудову в Закарпатті

23 червня 2009р.

Теги: Ужгород, Народний Рух України, НРУ, В’ячеслав Чорновіл, Петро Скунць, Павло Федака, Олександр Орос

Коментарі

Патріот 2011-03-16 / 16:15:00
А не пізно Народний Рух почав щось "робити"?

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини