Віталій Симочко, біофак УжНУ: "Освіта, отримана на нашій кафедрі, згодом дасть можливість гарно реалізувати себе у житті…"

Чимало випускників закарпатських шкіл нині у роздумах: куди піти вчитися? Як при цьому не помилитися й вибрати професію, яка не лише у подальшому житті годуватиме, але й приноситиме радість? З цими та іншими питаннями "Закарпатська правда" звернулася до завідувача кафедрою "Плодоовочівництво та виноградарство" біологічного факультету Ужгородського національного університету Віталія Симочка.

Віталій Симочко, біофак УжНУ: "Освіта, отримана на нашій кафедрі, згодом дасть можливість гарно реалізувати себе у житті…"

Чимало випускників закарпатських шкіл нині у роздумах: куди піти вчитися? Як при цьому не помилитися й вибрати професію, яка не лише у подальшому житті годуватиме, але й приноситиме радість? З цими та іншими питаннями "Закарпатська правда" звернулася до завідувача кафедрою "Плодоовочівництво та виноградарство" Біологічного факультету Ужгородського національного університету Віталія Симочка.

Розкажіть, будь-ласка, про кафедру "Плодоовочівництва та виноградарства".


Наша кафедра - наймолодша на біологічному факультеті Ужгородського національного університету. Заснована вона була в 1993 році і нині працює за найвищим – четвертим, рівнем акредитації. Спеціалізується на підготовці фахівців для сільського господарства. Зокрема, випускаємо бакалаврів за напрямком "Агрономія" та спеціалістів-магістрів за спеціальністю "Плодоовочівництво та виноградарство".

Чим може бути цікавою кафедра для випускників шкіл?


Перш за все, можливістю опанувати сучасні наукові розробки та технології вирощування різноманітних сільськогосподарських культур, що застосовуються нині на найкращих фермерських господарствах світу. Україна - аграрна держава, яку здавна вважають житницею Європи. Не секрет, що у багатьох людей з радянських часів склався стереотип, що агроном – це фахівець, який обов’язково ходить у гумових чоботах, по коліна в болоті та цілий день не розгинає спину. Нинішні реалії – дещо інші. Ми готуємо фахівців, які керують сільськогосподарськими процесами, впроваджують різні технологічні новації та розробляють стратегії розвитку господарств. Таких фахівців нині в країні бракує. Тому, переконаний - для багатьох закарпатських юнаків та дівчат освіта, отримана на нашій кафедрі, згодом дасть можливість гарно реалізувати себе у житті. Адже попит на сільськогосподарську продукцію у світі невпинно зростає. Відповідно, збільшуються й прибутки фермерів, виноградарів, виноробів і т.д.

Закарпаття межує з 4 державами. Мабуть, спеціалізація "Захист і карантин рослин" на вашій кафедрі є особливо популярною серед студентів?

Справді, на заочному відділенні у нас є така спеціалізація в межах спеціальності "Плодоовочівництво і виноградарство", де студенти мають можливість прослухати основні спецкурси даної галузі. Фахівці з захисту рослин працюють у прикордонних карантинних інспекціях Закарпатської області.

Чи відповідає сучасним вимогам викладацький склад вашої кафедри?


Звичайно. 90 відсотків викладачів кафедри "Плодоовочівництво та виноградарство" - люди з вченими званнями та різними науковими ступенями. Зокрема, лекції студентам читають професор, доктор сільськогосподарських наук, 5 кандидатів наук, доценти, тощо. Відзначу, що всі ці люди – професіонали. Вони роками вивчають сортовий склад тих чи інших сільськогосподарських культур, стимулятори росту, опікуються захистом рослин і т.д. Крім того, чимало наших викладачів мають досвід роботи на промислових підприємствах, займаються науковою діяльністю, регулярно беруть участь у різних міжнародних семінарах та конференціях, де мають можливість обмінюватися досвідом з кращими європейськими фахівцями. Тому такі предмети як "Сучасні технології овочівництва", "Сучасні технології плодівництва" та "Сучасні технології виноградарства" - є по-справжньому насиченими та інформативними для студентів.

Для якісного навчання потрібна гарна матеріально-технічна база. Чи створені відповідні умови на вашій кафедрі?

Так. Відповідна матеріально-технічна база у нашої кафедри є. Проте, ми постійно працюємо над її покращенням. При нашій кафедрі діє сучасна лабораторія, де проводяться різні наукові дослідження. Також маємо велику кількість договорів з фермерськими господарствами, промисловими підприємствами, науково-дослідними інститутами про співпрацю. Це дає можливість студентам застосовувати отримані теоретичні знання на практиці. Частину наукових доробок нашої кафедри вже зараз купують підприємці. Ці кошти також йдуть на покращення матеріально-технічної бази. Зокрема, на базі ботанічного саду закладено невеликий виноградник, фруктовий сад та ділянки овочевих культур.

Закарпаття асоціюється із виноградарством та виноробством. Ваша кафедра чи не єдина в області, де готують фахівців для цих галузей…

Дійсно, виноградарство та вирощування ранніх овочевих культур - найбільш перспективні ділянки сільського господарства нашого краю. І ми намагаємося приділити максимальну увагу підготовці відповідних фахівців. Зазначу, що на відміну від аграрних вузів з інших областей, отримані теоретичні знання наші студенти можуть безпосередньо застосувати на практиці. Наведу приклад. Наша кафедра заключила договір із "Спілкою приватних виноградарів та виноробів Закарпаття". Студенти тепер можуть безпосередньо у приватних господарствах проводити наукові дослідження, запроваджувати новітні технології та отримувати чимало корисної інформації від провідних виноробів краю. Крім того, для студентів спеціальності "Плодоовочівництво та виноградарство" існує унікальна можливість проходити виробничу практику у Великобританії.

Наближається вступна кампанія до вузів. Скільки студентів та на яких умовах може прийняти ваша кафедра?

На нашій кафедрі проводиться навчання студентів як на денному, так і на заочному відділенні. Вступ -- на конкурсній основі. Зауважу, що маємо держзамовлення: 15 місць на денну форму навчання та 10 – на заочну. Ці студенти навчатимуться безкоштовно. Для вступу необхідно надати сертифікат із зовнішнього тестування з біології та української мови. Абітурієнти, які не пройдуть за конкурсом на держзамовлення, можуть бути зараховані на контрактній основі. Детальнішу інформацію можна отримати за телефоном (03122) 3-24-82 або завітавши до нас на кафедру "Плодоовочівництво та виноградарство" за адресою м. Ужгород, вул.. Волошина, 32.

Розмовляв Віталій Мещеряков,
23 червня 2009р.

Теги: Ужгород, УжНУ, плодоовочівництво, виноградарство, захист, карантин, рослини, біологічний факультет

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини