Запровадження між Україною та Польщею малого прикордонного руху гальмує польська сторона?

Станом на 16 червня цього року українська сторона не отримувала ноти МЗС Польщі про завершення польською стороною внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Угоди про малий прикордонний рух, - про це заявив речник МЗС України В.Кирилич щодо підготовки Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польщі про правила місцевого прикордонного руху, - повідомила прес-служба МЗС.

Запровадження між Україною та Польщею малого прикордонного руху гальмує польська сторона?

У повідомленні зазначено, що з метою збереження для громадян України, що проживають у прикордонних з Польщею, Словаччиною та Угорщиною областях, права на безперешкодне перетинання кордону із зазначеними країнами 2007-2008 рр. Україна уклала угоди з Угорщиною та Словаччиною про правила місцевого прикордонного руху. Завершується процедура щодо набуття чинності Угоди між Кабінетом Міністрів, що України та Урядом Республіки Польща про правила місцевого прикордонного руху.

25 лютого 2009 року Кабінет Міністрів України затвердив Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про правила місцевого прикордонного руху, а також Протокол та Декларацію до неї. Таким чином, українська сторона виконала свої внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання Угодою чинності, про що 30.03.09 польську сторону було поінформовано нотою МЗС.

Відповідно до положень Угоди вона набирає чинності на десятий (10) день після дня отримання дипломатичними каналами останньої з нот, в яких Договірні Сторони інформують одна одну про завершення внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності цією Угодою.

Станом на 16 червня 2009 року українська сторона не отримувала ноти МЗС Польщі про завершення польською стороною внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Угодою.

Згідно з Угодою підставою для перетину кордонів є дозвіл на перетин кордону в межах місцевого прикордонного руху. Цей документ дає право його власнику на багаторазовий перетин спільного кордону держав Договірних Сторін в межах місцевого прикордонного руху, згідно з умовами, визначеними у цій Угоді.

Угода передбачає, що детальні правила оформлення дозволів, а також правила зберігання та обробки даних, пов’язаних з видачею дозволів, будуть визначені компетентними органами держав Договірних Сторін відповідно до їх національного законодавства.

Наприкінці травня ц.р. польська сторона передала МЗС України зразок дозволу на спрощений перетин кордону (документ, що має вигляд пластикової картки).

Водночас, на сьогоднішній день для оформлення дозволу на спрощене перетинання кордону може використовуватися бланк візової етикетки.

1 червня 2009 року МЗС передало на розгляд Урядові України проект постанови Кабінету Міністрів України, мета прийняття якої полягає у створенні правових підстав для запровадження оформлення дипломатичними представництвами та консульськими установами України документа, що дає право іноземцям та особам без громадянства на перетинання державного кордону України в рамках міжнародних двосторонніх договорів про місцевий прикордонний рух.

Для оформлення такого документа проектом нормативно-правового акта передбачається використання бланка візової етикетки.

Пропонується встановити, що порядок оформлення документа на перетинання іноземцями та особами без громадянства державного кордону України визначається МЗС України відповідно до Правил оформлення візових документів для в’їзду в Україну, та міжнародних договорів України про місцевий прикордонний рух.

Запропонований МЗС порядок оформлення документа, що дає право іноземцям та особам без громадянства на перетинання державного кордону України в рамках міжнародних договорів України про місцевий прикордонний рух, дозволяє повною мірою виконати міжнародні зобов’язання України, уникнувши при цьому витрат з Державного бюджету України на запровадження бланків нового типу та технічне забезпечення їхнього оформлення, що є надзвичайно актуальним в умовах жорсткої економії бюджетних коштів.

Водночас, моніторинг імплементації договорів про місцевий прикордонний рух з Угорщиною та Словаччиною засвідчив відсутність звернень з боку іноземців та осіб без громадянства до дипломатичних представництв та консульських установ України з клопотаннями про видачу документів на перетинання державного кордону України в межах місцевого прикордонного руху. Це пояснюється передусім тим, що на сьогодні громадяни держав-членів ЄС користуються правом в’їзду на територію України на період до 90 днів без віз та територіальних обмежень, які накладаються на них зазначеними міжнародними договорами.

"Гал-Інфо"
16 червня 2009р.

Теги: Україна, Польща, Угода про малий прикордонний рух, МЗС, спрощений перетин кордону

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 8
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини