МНС: На Закарпатті вистачає мужніх і звитяжних рятувальників

Сьогодні, 1 грудня, минає рік відтоді, коли згідно з Указом Президента України від 19 грудня 2003 року «Про Державну програму перетворення військ Цивільної оборони України, органів і підрозділів державної пожежної охорони в Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту на період до 2005 року» та відповідного наказу МНС України від 28 листопада 2005 року на базі частини технічної служби Головного управління МНС України в Закарпатській області було створено Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення ГУ МНС України в Закарпатській області. Його очолив Станіслав Долинський.

МНС: На Закарпатті вистачає мужніх і звитяжних рятувальників

Передусім загін призначений для ліквідації наслідків аварій на хімічно небезпечних об'єктах з викидами в навколишнє середовище, на залізницях та автошляхах, на магістральних нафто- і газопроводах; ліквідації наслідків виникнення масових захворювань населення, тварин (епідемії, епізоотії), пожеж та інших стихійних лих, а також знешкодження вибухонебезпечних предметів.

Серед основних підрозділів загону є: аварійно-рятувальна частина (в яку входять групи рятувальних та піротехнічних робіт, зв'язку й обслуговування, інженерна група й група радіаційного, хімічного та біологічного захисту) та частина технічного забезпечення для ремонту засобів зв'язку та техніки.

Приміром, група рятувальних робіт, яку очолює капітан внутрішньої служби Сергій Батрак, може задіюватися при розбиранні аварійно небезпечних будівель, розгортанні та гасінні сміття, роботі по розчищенню дахів та виведенню снігу, підвезенні води населенню, кранових роботах при ліквідації прориву тепломережі, відкачуванні води, влаштуванні русла річки, обрізуванні небезпечних дерев та багатьох інших видах ліквідації надзвичайних ситуацій.

Сьогодні на цілодобовому чергуванні групи рятувальних робіт, яку очолює Сергій Батрак, знаходиться рятувальний автомобіль САРМ. В березні 2006 року представники рятувальної служби Австрії подарували закарпатським колегам спеціальну аварійно-рятувальну машину з обладнанням фірми «STEYR».

Групу піротехнічних робіт очолює капітан внутрішньої служби Віталій Гільтайчук - справжній професіонал своєї справи. Цьому підтвердження факти його служби. Так, у 2001 році, перебуваючи на посаді начальника групи піротехнічних робіт тоді ще військової частини, сім разів особисто брав участь у розмінуванні та знешкодженні вибухонебезпечних предметів, у 2002 році - 26 разів, у 2003-му - 38, а в 2004 році - 45 разів. За цей період було знищено 5 авіаційних бомб та понад 700 одиниць вибухонебезпечних предметів. Упродовж останніх двох років піротехніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення знешкодили 43 артилерійські снаряди, 204 мінометні міни, 42 гранати, 2 авіабомби, 1 реактивний снаряд та 376 набоїв.

Окрім цього, група під його керівництвом брала участь у ліквідації льодових заторів на річках Боржава Іршавського району, Уж, Латориця Ужгородського району. Також Віталій Гільтайчук брав активну участь у ліквідації наслідків весняної повені 2001 року в селах Хустського, Іршавського і Виноградівського районів, де мужній рятувальник особисто допоміг 47 постраждалим від стихії вибратися з водяного полону в безпечні місця.

Серед численного колективу загону є чимало фахівців, котрі за свої трудові досягнення удостоєні високих державних нагород. Серед них: майор внутрішньої служби Віктор Микульшин, капітани Віталій Гільтайчук та Василь Окарський, працівники Олександр Дворник, Микола Рисюк та Віталій Третяк. Отож молоді, яка працює в цьому дружному колективі рятувальників, є на кого рівнятися.

У підвищенні свого професійного рівня молодій зміні допомагають і ветерани загону - офіцери запасу, котрі пройшли нелегкий шлях людей у погонах. Змінивши військову форму на цивільну, вони продовжують працювати у рятувальній службі та передавати свій досвід. Це майор запасу Олександр Дворник - начальник КЕС, капітан запасу Юрій Голиков - начальник служби ППМ, майор запасу Микола Рисюк - начальник речової та продовольчої служби. Вони створили у молодому загоні первинну ветеранську організацію ЦО МНС України Аварійно-ряту-вального загону спеціального призначення, де головою обрали службовця Миколу Рисюка та делегували його для участі в загальних зборах ветеранів Головного управління МНС України в Закарпатській області.
Оперативно-рятувальна служба Закарпаття
01 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини