У закарпатській Колочаві відкрили музей вузькоколійки (ФОТО)

Учора в селі Колочава Міжгірського району відкрито музей "Колочавська вузькоколійка". Розташувався він на території музейного комплексу-сканзену "Старе село" у вигляді потяга, що складається із діючого паровоза та 10 вагонів.

У закарпатській Колочаві відкрили музей вузькоколійки (ФОТО)

У вагонах чеського та радянського періодів представлені унікальні експонати, які розповідають про історію розвитку вузькоколійки не тільки Колочави, а й усього Закарпаття.. Тут можна побачити пасажирські вагони, якими лісорубів доправляли на роботу в гори,  ватажні вагони для перевезення худоби та лісу, різноманітні інструменти та прилади, якими користувалися працівники залізниці та пасажири.

У закарпатській Колочаві відкрили музей вузькоколійки

Відвідувачі можуть відчути себе кочегаром, дати паровозний гудок та покататися на дрезині.

У закарпатській Колочаві відкрили музей вузькоколійки

Закладена наприкінці 19 століття, вузькоколійна залізниця  на Закарпатті  на сьогодні майже припинила своє існування, за винятком відрізку Іршава–Хмільник, де ще двічі на день їздить "Анця Кушницька" з двома пасажирськими і одним вантажним вагонами. Прикро, що більшість  вагонів закритих залізниць були порізані та здані на металолом. Тому "Колочавська вузькоколійка" стала єдиним на Закарпатті музеєм, де зберігаються  історичні реліквії вузькоколійок Боржавської, Тересвянської, Тереблянської долин, вузькоколійок верхів’я Тиси, річок Латориці і Ріки.

У закарпатській Колочаві відкрили музей вузькоколійки

Ідея створення музею належить уродженцю Колочави, народному депутату України Станіславу Аржевітіну, який за власні кошти і за допомогою веретанів залізниці віднайшов і реставрував зникаючі експонати  вузькоколійки.

У закарпатській Колочаві відкрили музей вузькоколійки

Вагони для музею були доставлені із села Лопухів Тячівського району, де у 1998 року паводок зруйнував тамтешню  вузькоколійку і вагони пролежали у воді до 2008 року. Знадобилося чимало зусиль, щоб їх доставити на місце та відреставрувати. Але найбільше клопоту завдав паровоз німецького виробництва 1951 року. Як розповів ветеран залізниці, машиніст Іван Тимканич, 25-тонну  машину довелося краном доправляти з села Хмільник, що на Берегівщині. Реставрацію паровоза проводили спочатку в Виноградові, а потім - на місці. Загалом на відновлювальні роботи пішло 1 рік і 2 місяці. Зате тепер сухою парою паровоза можна обігрівати пів Колочави. До кінця літа планується прокласти ще 800 метрів залізниці і запустити потяг.

У закарпатській Колочаві відкрили музей вузькоколійки

Після урочистого відкриття Станіславом Аржевітіним музею вузькоколійки, гості мали нагоду поспостерігати за зйомками фільму "Колочавські повстанці", який вже третій день знімала одеська кіностудія імені Олександра Довженка.

У закарпатській Колочаві відкрили музей вузькоколійки

Цього дня якраз знімали епізод захоплення потягу. Рідко коли випадає можливість побачити знімальну групу за роботою та окунутися в атмосферу 40-х років минулого століття. Але у гірській Колочаві можливо, напевно, все.

Оксана Чужа, для "Закарпаття online". Фото автора
14 червня 2009р.

Теги: Колочава, музей, вузькоколійка, Аржевітін

Коментарі

михайло 2010-09-05 / 09:02:00
аржевітін еврей треба його копати із колочави як кота помийного ві так як його рапавий кум ющенко нічорта не робит лиш строіть памятники звідки буде в свій карман гребсти гроші позор еврею аржевітіну

111 2009-10-03 / 16:07:00
в закарпатті вузькоколійки до 50-х років ХХ століття були всюди де були лісоврибку, а оскільки ліс вирубули масово і то і вузькоклійки будували масово, інша справа що багато з них були тимчасовими, і потім просто розбиралися і монтувалися в новому місці

111 2009-10-03 / 16:05:00
була

Патріот Колочави 2009-07-20 / 21:58:00
Страшно читати, що отут понаписували деякі!як взагалі вам пальці не викривило, коли писали всілякі гадості про людину, яка намагається бодай щось зробити для рідного села. Села, про яке говорить вся держава і яке знають далеко поза її межами.В той час, коли наша держава не чолі із запроданцями не може навіть зберегти музеї як вже створені, людина яка САМА за ВЛАСНІ гроші та власнми руками робить їх, отримує таку "подяку".Розумна людина при здоровому глузді осбисто знаючи Аржевітіна ніколи б не наважилася слова поганого про нього сказати. Всіх ВАс просто давить українська зелена жаба. бо ви не маєте такого земляка. Бо в Колочаві є прекрасні музеї ( і лише ОДИН! Ольбрахта,В іншИХ про нього навіть не задують!!)і до неї приїжджають туристи. А люди там привітні і добрі.

Паровоз же стояв у бурянах Берегівшини багато років і нікому не було до ного діла, бо ніхто не міг дістати машину аби здати на металолом.( що сталося із рештою). Аржевітін зробив нереальне: ВІН З КУПИ МЕТАЛУ ВІДТВОРИВ УНІКАЛЬНИЙ МУЗЕЙ. ЯКОГО НЕМАЄ ні У КОГО!!!

вІН ЗБИРАє історичні матеріали, видає книжки, всі старовинні речі збеержені у сканзені. Історія Колочави залишиться у віках, тоді як інші кануть у лету. разом із тупими авторами недогугих коментарів. КОЛОЧАВА стане центром Закарпаття!

Юрий 2009-07-14 / 15:29:00
"Первый еврей, который дал русинам..."

Якщо цей єврей за цю справу, згідно загального тарифу отримав свій навар, то честь йому і хвала і світла пам'ять. Далі лише соплі. Але чому супер совковські чи інші "добродії" не зробили цю справу? Чому?

колочавці 2009-06-22 / 11:54:00
плачені писаки та ваші пани ви недостойні стати Аржевітіну у слідо а не то що коментувати його справи

X 2009-06-21 / 17:05:00
nikola, зупинись бо твоя злоба тебе i погубить. От тобi i хi-хi.

Ужгородець 2009-06-20 / 21:12:00
Аржевітін -- молодець. Шкода, що такого мецената нема в кожному закарпатському районі

Урзус 2009-06-20 / 17:26:00
Та годі тих бідних колочавців жаліти. Таких жлобів ще пошукати треба - пощастило, що там був Ольбрахт, от і пішов туди чеський турист. Ну, і мадярський - бо лінія Арпада. І наш - бо Синевір поруч. А що колочавці самі зробили, окрім того, що розвели срач на все селище, і гроші деруть так, як ніби ти в Швейцарії? Аржевітін - гідний виходець свого села

Каналош 2009-06-20 / 11:39:00
Бога йим банкирам. Зробыли кризу, обокралы нас на доларовы,гривня в гузыцю, цины ростуть. А Оны гроши мавуть як смиття.

Шталлер 2009-06-20 / 11:36:00
Никола прав.На все сто. Делают себе пиар.Что, в президенты собрался?????

nikola 2009-06-20 / 11:33:00




Банкиры, вампиры, гостины.....



Классный пиар, господин Аржевитин-празднество села в Колочаве на твой день рождения.Пир на весь мир.Во время иудео-украинской кризисной чумы и всегосударственного банковского обворовывания очумевшего от "свободы слова" украинского лоховатого плебса.Такие мысли пробудило у меня прочтение выпущенной твоим банкирским величеством газеты "Колочава нова".На шикарной бумаге, во все цвета радуги.Ну а чего. Чем ты должен быть хуже хоружевского благодетеля и мецената!?.Хоть колочавцам крохи с барского стола немного перепали.Спи спокойно-Микола Шугай.Первый еврей, который дал русинам Колочавы а не тянул деньги из кармана, как корчмарь Вольф за паленку. Ты бы Эгана прочитал, что твои колочавские и другие евреи значили для несчастных верховинцев! Ростовщики, корчмари, арендаторы и прочий паразитический элемент, высасывавший кровь подкарпатского крестьянина-бедняка. Вот с октября прошлого года банки, состоящие в возглавляемой тобой Ассоциации, за счет обвала гр ивны вытянули из карманов Колочавцев столько денег, что можно было бы устроить не один а сдесяток дней села.Ну потратил ты на всю эту свистопляску 400 тысяч украинских тугриков.Зато на долларе заработал со своими гребаными банкирами-иудеями сотни миллионов.И отвез их далеко не в Колочаву.Но и это мизер, по сравнению с преступлениями сионистов за 17 лет самостийной Украины.



А три стэлы в память замученных малярами и ГУЛАГАми лишь подтверждают постулат высшей социологии о змее, кусающей саму себя за хвост. Полуеврей Джугашвили и четвертьеврей Шикльгрубер одинаково уничтожали своих же евреев.Советую почитать спецлитературу.




Но я о другом, о том же. Как у тебя хватило наглости, цинизма и фарисейства написать в своей вшивой газетенке такие слова:":Представныки йеврейськои спильноты ( раввин Блайх с удавками за поясом и остальные)булы здывовани, побачивши, як в Колочави вшановують память их предкив, адже ВПЕРШЕ В ИСТОРИИ ЩОСЬ ВИДБУВАЛОСЬ НА КОРИСТЬ ЙЕВРЕИВ, ТАЙ ЩЕ НЕ ЗА ЙИХ ИНИЦИАТИВЫ". Вопиющее в небеса паскудство.Обьяснить ? Во первых



на протяжении всей истории евреи все получали в свою пользу силой, коврством, хитростью и обманом.Тора тому подтверждение.С самым радостным праздником- жри, пей и рыгай -Пуримом.С отправкой на набеса 75 тыс. персов.Но по сравнению с жертвами мировых войн, устраиваемых крупнейшими еврейскими банкирами-это мизер. Неужто эти вещи тебе неизвестны?Сомневаюсь. Но об этом в ваших иудейских кругах не принято вслух говорить.Всемирное и всеукраинское засилье евреев , это обширная тема, которая всячески замалчивается или пресекается с помощью универсального лживого термина-антисемитизм.



Вторая брехня: "ТАЙ ЩЕ Й НЕ ПО ИХ ИНИЦИАТЫВИ". Этим ты прячешь и маскируешь свое еврейское происхорждение, написанное на лице и обозначенное твоей профессией-БАНКИР-вампир.Что-то не так? Обьясняю. В твоей газете есть упоминание о твоем Папеле-учителе физкультуры.И ни гу-гу о




Мамеле.Ну не впервой в колочаве славянский парень влюбляется в красивую евреечку! Но об этом киндер-Станислав как то забыл упомянуть. Некрасиво о маме забывать, не по людски.Так что мои негативные эмоции возникли не на пустом месте.



А чтоба замаскировать контрасты, пришлось устанавливать и христианские памятники. Обычный прием. Как говорит народ:"Чтобы выгоды добиться, жид всегда готов креститься".А как известно "Vox populi-vox Dei".



И наконец:-Христос, распятый бандой Хаяфы учил:"когда даешь милостыню, не оглашай об этом бубнами ......"А тут в Колочае и бубнарь-боженык нашелся.




Не исключаю, что звучал и такой текст в его исполнении :"Дайеся вшытким знеаты! Ниська буде вылыкой свято сала Колочава. Уробыв нам ушытко на то сято наш вылыкий земляк из Кийова, депутат, началник ушытких банкирув-живанув Украйины, котри одобралы дупозиты, вубывают кредиты, шефтувуть доларами, а набывавуть си жибни. Но а нныська дашто и нам перепало. Слава Славикови!!!!!!" Если слова были не совсем такие, я бы запустил мой вариант.



Зачем я это написал ювиляру?Знаю, что мое мнение тебе до дупы.Но все таки ты поймешь, что среди гоев уже немало прозревающих, знающих всю вашу еврейску. поднаготную.И чем больша таких будет, тем меньше вы будете грабить народ Украины, как некогда делали ваши предки-ростовщики, адвокаты, корчмари, банкира и на нашей земле Подкарпатской руси, и в твоем селе Колочава. Которые нынче за крохи с барского стола готовы тебе руки целовать.И доныне оставшихся гоями. УверенЮ тебе известно значение этого слова из Талмуда.



Без особого уважения Никола Шугаевич.








П.С. Тут мне евреи стишок подкинули, так я поделюсь, может опубликуешь в своей газете.Хи-хи.

















Мы славно гуляли в республике вашей,




Мы доллары черпали полною чашей



Пока вы тут пили, мы вас разорили,



Заводы продали, богатыми стали.







И вам всем "здоровья","Живите богато"




А мы отправляем ресурсы на запад,



И чтобы ни крошки у вас не осталось,



И чтобы здоровых детей не рождалось.







За ваши ресурсы дадим мы вам шприцев,



И спирта цистерны, до смерти упиться.




Наркотики в вены вливайте "Багато"



Валяйтесь, как свиньи, вблизи вашей хаты.







Для нас вы все быдло:дерьмо, папуасы,



Зачем папуасам земные запасы?




Вы слышите,свиньи, мы стали богаты,



Мы скоро отнимем у вас ваши хаты.







Дадим казино, сигареты, секс фильмы,



Курите и пейте, рожайте дебильных.



Больные, уроды для нас не опасны-




Мы их уничтожим поддельнвм лекарством.







Вы все постепенно умрете бомжами,



И долю такую вы выбрали сами.



И ваша земля, нам нужна без народа,



Мы вас похороним в любую погоду.








Так будьте "здоровы", "живите богато",



Насколько позволит вам ваша зарплата.



И если зарплата вам жить не позволит-




Так вешайся быдло,-никто не неволит.



Во так господа. А народу опять сказку про выборы, на "Фронт перемен" молодого киндера из черновиц, когда очищаться надо от заразы и метастаз.



А вот и ответ на это:







Ну чтож, Иудины потомки




Отец ваш дьявол-сатана



Внушил что вы умнее всех,шустрей,



И вы поверили на слово-ОБАНА!







На штучки ваши есть уже ответ



Под пеплом тлеет искра мести




Тут был один адольф, он дело не закончил



А кто придет за ним, оставит одни кости







Хоть доллары черпали полной чашей,



Пока мы пили, вы нас разорили,



Но дети дьявола и дети сатаны,




Мы вас давно в душе похоронили.







Получите вы землю нашу без народа,



На той земле воскреснет Торквемада,



Безлюдная земля на ваших погребеньях,




Отец вас ждет в воротах ада.



-- Но, майся фест!!!!







Твои закладки всегда под рукой .





Быстрый ответ:










Поделись с другом любимым фильмом! e-Disk.



Народ 2009-06-19 / 13:43:00
... стосовно експозиції та фотографій: вони ніякого стосунку до вузькоколійки не мають...там взагалі фото ширококолйних локомотивів та паровозів ...

...і няких чеських вагонів там близько немає - якщо спеціаліст у банківській сфері -це не означає автоматично що і в транспорті...

...і навіщо дурити людей????

Народ 2009-06-19 / 13:34:00
...в Іршаві цей паровозик стояв покрашений і доглянутий - інколи їздив якщо не сам, то з дизель-локомотивом - на Миколая і Новий рік...там ще живі люди що на ньому працювали і своїм онукам розказували.

...а проблема наша в тому, що наших політиків турбує тільки власний імідж...

Всі вони так відстоюють інтереси народу, правда віртуально та локально, що бути державними мужами розуму часто і бракує.

...зате в регіоні Синевира і Колочави автобусне сполучення, за виразом, "Всі знають розклад, тільки рейсовий автобус не знає!" - у вихідні дні простому смертному чи туристові виїхати з цього регіону неможливо.


...зате є музей...не для своїх, для київських..



Урзус 2009-06-19 / 13:06:00
Народові - особисто я якось двояко відношусь до цієї справи Аржевітіна. З одного боку, добре, що хоч так популяризується наша вузькоколійка. Владі Берегова, там, де депо вузькоколійок, здається, на нього зовсім начхати. В Іршаві цей паровозик стояв на приколі, майже ніколи не іздив (він, як не помиляюсь, в неробочому стані був взагалі). Тож, може, й на краще, що його перевезли. Але, з іншого боку, Аржевітін - депутат не лише від Колочави, то, може, варто щось і для решти Закарпаття зробити?




Окрім того, в Колочаві вже якась шизофренія пішла із музеями - одних "музеїв Ольбрахта" з десяток. Це вже більше схоже на профанацію, з метою здерти з туристів зайвих грошиків, запропонувавши халтуру (так само, як в Ізі почали китайські кошики продавати). "Совєсть на плєчах нужно імєть!"

pafawag 2009-06-19 / 12:26:00
гм, непогана ідея. Думаю якщо Аржавітін хоче почати розвивати туристичний бізнес, можливо варто зєднати вузкоколійку з тією що йде до з Берегова чи Виноградова до Кушинці.

"Трохи" цікавлюся вузкоолійками так от поляки на своїх вузкоколійках за сезон умудряються на туристах заробити по кілька мільонів злотих.



Народ 2009-06-19 / 10:58:00
Читаю коменти, і дивуюся...

1. В Колочаві ніколи не було вузькоколйки, була тільки на Сневиру.

2.Добре що пан Аржевітін створює музеї в Колочаві - але є одне вічне питання - виховання "гомосовієтікус" створило подобу людей, які покликані творити закони для всієї країни, а вони ударяються - один в черепки,замість країною керувати, інший водить з Києва олігархів і показує нашу неньку Верховину як Африку. Створив приватний заповідник з дешевими батраками - це набагато крутіше ніж побудувати дачу під Києвом!!!!

3. В нормальних країнах високопосадові політики делегують такі справи тому ж місцевому народові,- а де нарід колочавський? В горілці і на заробітках!

4. Як можна оцінити той факт, що паровоз було забрано з Боржавської (діючої!!!) залізниці, яка знаходиься якихось 30 км (через Боржавські полонини) і поставити на вічну стоянку в Колочаві. Дякуємо пану депутату за черговий великий цвях в домовину, приготовану для останньої діючої залізниці.

5. І риторичне запитання - чи такий же лоакл-патріотичний погляд мають всі наші політики?


З повагою - той, що шанує власну історію і себе в ній!

Макс 2009-06-17 / 21:44:00
pfr 17.06.2009 13:51



помиляєтеся. В Колочаві була вузькоколійка до середини 70-х.

Faust 2009-06-17 / 21:37:00
...інші депутати та різні там недорізані різаки і не тільки шляються-відпочивають по всьому світові, обжираються і бля...ть, тратять накрадені гроші..., а Станіслав Аржевітін, дай му Боже здоровля, каждый вільний час тікає до своєї Колочави і робить там ЧУДЕСА - вже майже вісім музеїв у селі зробив, а тепер ще і вузькоколійку... Кидь бы ни ввун, то мы, ныні живучі закарпатці, не знали бы, як жили неаші діди-прадіди, а наші діти і внуки взагалі не знали бы, што на Закарпатті колись жили такі файні і роботящі люди, як руснаки, які любили Бога, любили і захищали один одного, любили свою землю, горы, ліси, худобину (особливо овець і бринзу...), любили дівок і розмножувались по-христіянськи (по 8 - 15 дітей у родині.., а всі родини були три- і чотириярусні (прадіди-діди-молоді-діти...)...І тілько один із майже півтори мілоіона наших земляків робить справу НЕ ДЛЯ СЕБЕ, адля ВСІХ НАС і для НАШИХ ДІТЕЙЦ-ОНУКІВ...! Дай Бог му здоровля і многая літа!!!

pfr 2009-06-17 / 13:51:00
Дуже шкода, що треба створювати музей у Колочаві, де ніколи не було вузькоколійки (тільки за горами - у Кушниці, Руській Мокрій, Осмолоді і трохи у Вільшанах, коли греблю будували), а діюча вузькоколійка Берегово-Виноградово-Хмільник-Іршава-Кушниця практично занепала. В Словаччині вона возить туристів у Татри і належить до найбільшого раритету, символів Татер, має підтримку від уряду, у Румунії (Борша) паровозик возить ще й ліс, у Чехії (Особлага, Їндріхув Градец) вузькоколійки також працюють частково у приватних руках і на дотаціях від держави, те саме в Австрії, Угощині. Влаштовують спеціальні ностальгійні тури. Лише у нас усе би закрили, бо "не вигідно". Вигідніше розкрасти, як Усть-Чорнянську. А як би було добре підрихтувати колію, попрацювати з безпекою, і возити не лише туристів, а й діточок зі школи, а то вони окрім ком"ютерних ігор нічорта не бачать. Краще б віддали Аржевітіну чи кому за 1 гривню усю Боржавську вузькоколійку, щоб налагодив її роботу.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини