Три Манайли — "велика трійця" образотворчого мистецтва Закарпаття

Федір Манайло разом з Адальбертом Ерделі та Йосипом Бокшаєм творять "велику трійцю" закарпатського образотворчого мистецтва. Кожен з них – глибоко індивідуальний і абсолютно несхожий на інших двох. Але в сукупності вони позначили оті три русла, якими після них почало розвиватися крайове малярство.

Три Манайли — "велика трійця" образотворчого мистецтва ЗакарпаттяМанайло пішов найоригінальнішим шляхом, черпаючи натхнення з народу. Воістину, він став найнароднішим художником Закарпаття, переосмисливши і піднявши народну спадщину до рівня високого мистецтва.

На жаль, маючи видатних художників, мало можемо похвалитися їхньою пропагандою у світі. Ганьба казати, але навіть “велика трійця” до останнього часу не мала належних альбомів. А що таке художник без альбому? Як тоді показати його оригінальність у повноті і розвитку?

Тому таким потрібним кроком у популяризації нашого мистецтва є вихід альбому “Художники родини Манайло”, який побачив світ цього року в Будапешті. 120-сторінкове видання великого формату прекрасної поліграфії було профінансоване частково угорською владою, а частково – родиною народного художника.

Звідси, певно, і незвичність книжки: вона знайомить не тільки з творчістю Федора Манайла, а і його нащадків. Син художника Іван закінчив Київський художній інститут. Тридцятилітнім очолив Ужгородське училище прикладного і декоративного мистецтва і 13 років був його директором. Але не полишав малювання. Малює й дотепер.

Онук народного художника – Андрій Манайло закінчив Львівський поліграфічний інститут. Бере участь в багатьох виставках. А в угорському місті Вац ним розписана алея каплиць. Власне на творчості цих трьох художників і побудований альбом. Хоча не обійшлося й без інших Манайлів – онуків і правнуків. Усього я нарахував роботи одинадцяти представників цієї родини.

Манайли перебралися в Угорщину після того, як Іванові зробили в Будапешті операцію на серце. Але не забувають про свою малу батьківщину, про що свідчить і альбом.

Наклад книжки доволі великий – тисячу примірників. Тут представлено майже всі робота народного художника, на які мала вихід родина. На жаль, Федора Манайла в Угорщині мало знають. Тому паралельний текст угорською мовою має сприяти його популяризації.

Поширювати видання Манайли хочуть більше в Україні, де ім’я народного художника зажди викликала цікавість. (Наприклад, Федір Манайло разом з Іваном Чендеєм був одним із творців культового фільму “Тіні забутих предків”). Останній, до речі, про художника, з яким товаришував, відгукувався так: “Манайло –живописець – найкраще, що могло дати Закарпаття зі своїх народних глибин”.

Альбом “Художники родини Манайлів” є лише одним із кроків у пізнанні глибокої і самобутньої особистості. Всі головні дослідження – ще попереду. Щоб пізнати генія, треба самому стояти в рівень з ним. Свого відкривача творчість Федора Манайла ще чекає.
Олександр ГАВРОШ, "Мукачево.net"
30 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини