Тетяна Шаповалова: "Завдань за межами законодавства не виконуватиму"

Тим більше, що чутки про звільнення Тетяни Михайлівни, які з’явилися наступного ж дня після заяви віце-прем’єра Миколи Азарова що у податкову треба повернути старі кадри, затихли. Проте сказане на прес-конференції розворушило журналістів і стало топ-новиною…

Тетяна ШАПОВАЛОВА.
Тетяна ШАПОВАЛОВА.
Голова ДПА Закарпатської області Тетяна Шаповалова добровільно йти з посади не збирається.

Прес-конференція голови обласної податкової Тетяни Шаповалової минулого тижня обіцяла бути рутинною. Підсумки зборів до державного та місцевих бюджетів за десять місяців року, відшкодування ПДВ, перевірки… Тим більше, що чутки про звільнення Тетяни Михайлівни, які з’явилися наступного ж дня після заяви віце-прем’єра Миколи Азарова що у податкову треба повернути старі кадри, затихли. Проте сказане на прес-конференції розворушило журналістів і стало топ-новиною…

Спочатку справді йшлося про показники і цифри – з ними, вже звично, усе гаразд – яким належить знижуються, а інші зростають. Доходи зведеного бюджету зросли у порівнянні з минулим роком на 22,5% і склали 766,5 млн. грн. З цієї суми 401,7 млн. поповнили державний бюджет, а 365 – місцеві. За окремими видами податків приріст подекуди фантастичний – податок на прибуток підприємств – 56,5%; плата за ліцензії на підприємницьку та професійну діяльність –52,1%, податок з власників транспортних засобів – 33,1% податок на доходи фізичних осіб – 30,3%; єдиний податок – 26,9%.

Щодо «модної» теми відшкодування ПДВ: з початку року платникам повернуто 72,5 млн. грн., і на початок місяця до відшкодування заявлено 50,5 млн. Доля 5,4 млн. грн. вирішується у судах, а щодо 36,6 млн. проводяться перевірки. Попереджено безпідставне відшкодування ПДВ майже на 20,2 млн. грн.
Однак найцікавіше почалося після запитання, заданого з майже формальною метою, щодо чуток про звільнення і, як це було подано у деяких інформаціях, посилення обласних податківців новими заступниками. Тетяна Шаповалова сказала, що зміни керівництва ДПА відбулися у багатьох областях, уже навіть не багато таких, де залишилися попередні голови. «Зміни відбулися і у нас. Днями було призначено нового першого заступника голови ДПА, начальника управління податкової міліції Івана Шведа. Також була вакантною посада заступника голови ДПА, ми подавали щодо неї свої пропозиції, але їх не розглянули, а призначили Василя Іванча. Обидва призначення відбулися без узгодження з керівництвом ДПА області, це є номенклатура ДПА України, хоча регламент податкової служби передбачає, що подання повинно розглядатися і керівництвом ДПА області. Я не знала жодного з призначених працівників, у мене не було можливості з ними працювати, тому усе покаже час. Проте не хочу робити з цього якихось висновків, ми доручили юристам, щоб вони розглянули ці призначення на відповідність регламенту.

Щодо мене, то відбулося розмова нового керівництва ДПА України про мій перехід на іншу посаду, але я для себе визначила, що поки що такого рішення не приймаю. Поясню мотиви, які мною керували. За весь час своєї трудової діяльності, а працювала я на керівних посадах в обласній адміністрації, я не мала жодного відношення до будь-якої політичної сили, партії. При губернаторстві С.Устича, В.Балоги, Г.Москаля, І.Різака і нинішнього керівника, Олега Гаваші завжди ставила собі завдання працювати принципово, відповідально і професійно. Також не маю жодного відношення ні до якої бізнесової структури, і перш ніж прийняти рішення про перехід на якусь іншу роботу, маю знати, за рахунок чого житиму, адже маю сім’ю, малолітню дитину.

Підходила я до цього і з тієї позиції, що в останні роки ДПА Закарпаття очолювали приїжджі люди. Не маю намір образити жодного з них, але кожна людина, яка приїздить в інший регіон на роботу, почуває себе тимчасовою. То чи готова така людина працювати на перспективу? Я не впевнена, хоча кожен повинен робити свій висновок. Якщо бачиш як розвиваються, ростуть платники податків, з якими труднощами приходять інвестиції, які складнощі мають інвестори через недосконалість законодавства, то напевно кожному патріоту краю, а я є великим патріотом, болить серце, хочеться так побудувати роботу, щоб і податківці, і платники діяли у межах законодавства, не використовуючи якісь одноразові несуттєві моменти, які можуть вплинути на один день роботи служби, але погіршити її імідж назавжди.

Не думаю, що є в області такі платники, котрі б могли сказати, що за час моєї роботи спочатку на посаді заступника, а потім і голови ДПА, податківці діяли упереджено. Так, не все ідеально, є спірні питання, але наше законодавство недосконале і ми завжди надавали платникам можливість оскарження — у судовому процесі чи в апеляційній інстанції. Це робочі питання, які в цілому не впливали на взаємини мої з платниками і так діяти я налаштовувала усіх працівників податкової. Якось один платник звернувся з досить складним питанням, яке неврегульоване законодавством. Наша тривала розмова закінчилась його щирим вигуком: "Но, кіть не помогли, та хоть, слава Богу, вислухали а й порозуміли!"

Тетяна Михайлівна пояснила, що поки не було якихось суттєвих претензій ДПА України, але кожен показник можна, при бажанні, трактувати по-різному, у тому числі й негативно.

Проте чомусь в ДПА області з початку минулого тижня прибула комісія: «Я кілька днів була на лікарняному і в цей час за розпорядженням керівництва ДПА України розпочала роботу група посадових осіб з відомчого контролю, які здійснюють вивчення роботи, насамперед організаційної, керівництва ДПА області за час мого перебування на посаді. Поки що я не можу дати пояснень, бо у розпорядженні немає чіткої мотивації з чим це пов’язано. Хочу наголосити, що є запитання щодо цієї перевірки, бо буквально у квітні у нас завершено комплексну планову ревізію роботи податкової, яка проводиться ДПА в областях кожні три роки. І ось за такий невеликий період повторна перевірка. Можливо, вона пов’язана з іншими питаннями – утримаюсь від коментарів».

На запитання, чи нове керівництво ДПАУ якось змінило для рядових податківців акценти щодо ставлення до платників податків Т.Шаповалова сказала: «Поки що не було завдань за межами законодавства, але я завжди працювала так, що незалежно від вказівок і мети, для якої вони робляться, якщо виходитимуть за правові рамки — я їх не виконуватиму».

"Податкова нині – партнер, а не засіб тиску",- стверджують закарпатські підприємці.

З огляду на те, що прозвучало на прес-конференції голови ДПА Закарпаття Тетяни Шаповалової, редакція «СЗ «Паланок» поцікавилася думкою підприємців і причетних до бізнесового клімату посадовців, як же працюють податківці і що змінилося у їхньому ставленні до платників податків після «помаранчевих» подій, яким днями виповнилося два роки.

Василь РЯБИЧ, директор СП «Фішер-Мукачево», голова Громадської бізнес ради при ДПА у Закарпатській області:

- Останнім часом ставлення податківців до платників податків принципово змінилося. Якщо раніше кожного підприємця розцінювали, насамперед, з погляду ухиляння від сплати податків, то зараз апріорі підходять як до сумлінного платника. Сьогодні представники ДПА, принаймні у нашій області, сприймаються не як працівники структури, котра тисне, намагається знайти недоліки, підловити, покарати, а як партнера, який представляє сторону держави. Тому підприємці відчули до себе повагу і усвідомили свою значимість як суб’єкти, які наповнюють державну казну.

Приємно, що у своїй роботі наші податківці керуються верховенством права, а не якимись усними вказівками. Хоча є ще проблеми з недосконалістю законодавства. Усі питання, які представники бізнес-ради порушували і в районах, і в області, були розглянуті й або вирішені, або ж про них поінформовано ДПА України.

Борис МОРОЗЬКО, голова Асоціації промисловців та підприємців «Свалява ХХІ століття»:

— Податківці працюють зараз у прозорому форматі. Відколи «утряслися» всі нюанси, пов’язані з єдиним податком, практично вичерпали себе різні позапланові перевірки. З податківцями ми почали більше спілкуватися, вести діалог. Відбувалися у нас «круглі столи», зустрічі з партнерами по бізнесу із сусідніх країн, обговорювали проект Податкового Кодексу. Нещодавно наші пропозиції врахували при вирішенні питання про зміну ставок єдиного податку на 2007 рік. Якщо раніше розмір ставок приймала районна рада і нам просто доводили їх до виконання, то зараз беремо участь у їх визначенні і у формуванні дохідної частини бюджету, тобто працюємо разом, у тому числі, й з податківцями.

Володимир ГОБЛИК, заступник голови облдержадміністрації, курує блок фінансово-економічних питань:

- Я постійно відслідковую, яка ситуація в області з виробництвом промислової і сільськогосподарської продукції, а також як наповнюються державний та місцевий бюджети. Якщо порівняти темпи зростання обсягів промислової продукції за десять місяців цього року у нашій області із середньоукраїнськими, то вони більш ніж уп’ятеро вищі, маємо зростання у сільському господарстві, а надходження до державного бюджету на 17,6% вищі ніж торік, до місцевих – на 28,3%. Отже й економіка, й податківці працюють добре.

Обласна адміністрація і ДПА краю максимально сприяють бізнесу, нормально співпрацюють. Підтвердження цього щоразу бачу на засіданнях спеціальної групи, яка розглядає ситуацію з відшкодуванням ПДВ, до якої входять чиновники, податківці і підприємці – ніколи там не було сказано нічого поганого про роботу податківців Закарпаття. Думаю, не в останню чергу це пов’язано з тим, що службу очолює людина, яку, за багато років роботи в обласній адміністрації, знаю як чудового фінансиста, порядного і чуйного колегу.

Володимир ПАНОВ, генеральний директор ТОВ «СТС»:

- Якщо у цілому середовище формується Державною податковою адміністрацією України, то на рівні області, районів, в умовах ще не сталої перехідної економіки, дуже багато залежить від конкретного керівника. Надзвичайно важливо, аби керівник, особливо фіскальної структури, був незаангажованим, не належав до жодної фінансової, бізнесової або ж групи політичного впливу. І це ми маємо на Закарпатті в особі голови ДПА області Тетяни Шаповалової. Вона довгий час працювала на високих і відповідальних посадах в обласній адміністрації, і на роботу в податкову прийшла як фахівець високого класу. Бізнес нашого краю не хвилюється, що буде політичне «замовлення» з якого-небудь боку і його підтримає керівник обласних податківців. А це вже немало…

Андрій БАГАНИЧ, голова правління ВАТ «Видавництво «Закарпаття»:

- Нещодавно у нас закінчилась комплексна планова перевірка, яка вивчала як працювало підприємство протягом останніх 2,5 років. Тривала перевірка 2 тижні, проводили її дуже кваліфіковані і досвідчені працівники податкової, не було жодного упередження, псування нервів. Деякі незначні недоліки виявили і ми з ними погодилися, жодних додаткових навантажень, як це часто бувало раніше, нам не пропонували.

За своєю специфікою видавництво працює неритмічно, наприклад, якщо є замовлення, то ми випускаємо продукцію, але коли немає замовлень, однаково закуповуємо витратні матеріали. Тому часто у нас виникають до сплати великі суми ПДВ. Податківці розуміють ситуацію, йдуть назустріч і оформляють податковий кредит. За останній рік ми вже тричі скористалися такою можливістю. Позиція податківців, які бережуть платника податків, йдуть назустріч, коли треба допомогти, нам дуже імпонує і дай Боже, аби було не гірше, аби знову не треба було боятися позапланових перевірок, «наїздів».

Мирослава КАЛАМУНЯК, директор ЗАТ «Ужгородська швейна фабрика»:

- Я не знаю як працюють тепер податківці, бо за останні півтора року не мала з цієї структурою жодних проблем, у нас не виникало до них жодних питань. І це, мабуть, найкраща характеристика їхньої роботи. З керівниками податкових структур, обласної та міської, зустрічаємось, здебільшого, на різних «круглих столах», дискусіях, обговореннях стратегії податкової політики в Україні загалом.

Михайло МАРТИН, заступник голови обласної ради, веде фінансово-економічні питання:

— З огляду на свою посаду, я маю можливість спостерігати за роботою податківців і постійно спілкуюся з підприємцями, які сьогодні задоволені їхньою роботою і вже не скаржаться, як це було років два тому. Вони кажуть, що не відчувають тиску, немає вже у податківців поганої звички вимагати стовідсоткового авансування платежів. Відійшли у минуле і ганебні факти, коли для повернення ПДВ треба було дати 30% «відкату». Керівник ДПА області Тетяна Шаповалова пройшла чималий шлях державного чиновника і сформувала у цій структурі потужну команду професіоналів, зуміла організувати роботу податкових інспекцій в усіх районах на високому рівні.

Стабільність у нашій області суттєво залежить від стабільної роботи економіки, від надходження платежів до бюджету, а за нинішньої ситуації 90% бізнесу платить податки добровільно. Тому якщо буде прийнято рішення про зміну Тетяни Михайлівни на посаді керівника ДПА області депутатський корпус буде дуже схвильований.

***

Здавалося б, і показники ДПА області виконує справно (виконано план надходжень до бюджету), і бізнес не відчуває над собою «дамоклового меча» цієї фіскальної структури, налагоджено нормальний, конструктивний діалог та співпрацю із підприємцями, немає «бєспрєделу» податківців у бізнесовому середовищі. Поборами податківці також не займаються. То чим же тоді не вгодила Тетяна Шаповалова уряду В.Януковича? Можливо комусь дуже хочеться повернути старі часи, «відкати» та «маски-шоу» на неугодних підприємствах? Якщо так, то тоді зрозуміло, що голову закарпатських податківців треба змінити, бо вона на роль збирача «дані» для «небожителів» київських пагорбів явно не годиться. Просто не вміє цього робити.
Лариса ПОДОЛЯК, "Старий Замок "Паланок"
30 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини