"Віддамо замок у добрі руки"

Можливо, таке оголошення порятувало б закарпатські культурні пам’ятки.

замок у смт.Середнє.
замок у смт.Середнє.
У цьому році, дякувати Богу, «процес пішов» -- Кабмін виділив гроші на аварійні роботи на Ужгородському замку. На наступний рік є надія на продовження там реставраційних робіт. Проте з більшістю інших кам’яних свідків історії гірше.

Замки нашого краю, вибачте за цинізм, схожі на чемодан без ручки – і грошей на ремонт чи консервацію ніяк не видно, і спокійно спостерігати як руйнуються, або ж віддати у невідомо чиї руки теж несила. У цьому році, дякувати Богу, «процес пішов» -- Кабмін виділив гроші на аварійні роботи на Ужгородському замку. На наступний рік є надія на продовження там реставраційних робіт. Проте з більшістю інших кам’яних свідків історії гірше.

Найбільше "поталанило" Мукачівському замку "Паланок" — й історія його "пошкодувала", й в останні роки у нього вклали чималі кошти. Ще в радянські часи Постановою Ради Міністрів України щороку на "Паланок" виділялося 250 тисяч карбованців. Нині є угода на наступний рік з міжнародними картинними галереями, які надаватимуть свої шедеври, іконопис для експонування у "Паланку". Для цього з місцевого бюджету у цьому році виділили 48 тис. грн. для встановлення протипожежної та охоронної сигналізації.

Хустський підприємець збирався реставрувати Хустський замок, кілька разів приїздив в управління культури. Проте йому пояснили, що йдеться про колосальні кошти. Необхідні спочатку на наукові дослідження, потім на документацію і самі роботи. А дати дозвіл на обгородження і розміщення кафе, збір грошей з туристів — справа цілком інша.

Хоча, крім Ужгородського та Мукачівського замків інші, нехай і руїни, на себе не заробляють. "СЗ "Паланок" вже піднімав тему проведення різних заходів, весільних фотографувань, наприклад, на Невицькому замку. Якщо це питання не вирішить місцева влада, бодай для облаштування доріжок, найпростішої інфраструктури довкола пам`яток, то рано чи пізно цим займуться підприємці, тільки складатимуть гроші до власної кишені.

Скажімо, поталанило Чинадіївському замку, знайшовся господар, який розпочав там серйозні роботи — по всьому Закарпаттю шукав необхідну для перекриття даху черепицю. А з руїнами Середнянського замку ситуація доволі дивна. В управлінні культури кажуть, що лише торік дізналися, про те, що замок віддали в оренду на 49 років якійсь особі. Копія угоди про це є в районній архітектурі, а у селищній раді нема. Невідомо куди ділася й особа-орендар, кошти не сплачує. Можливо, це просто був хитрий хід під якусь високопосадову особу або ж взяли "най буде" — їсти ж не просить.

Начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Глеба та методист відділу охорони культурної спадщини при управлінні культури Іван Демко з обережністю ставляться до ідеї порятунку пам`яток архітектури шляхом передачі у приватні руки, як це зробили у деяких європейських державах. Для цього, кажуть, потрібно дуже докладно і чітко виписати законодавство, а крім того, ще й змінити наш менталітет. Скажімо, нині є відповідні закони, але вони практично не працюють, штрафи мізерні, органи прокуратури практично не звертають уваги на ці питання. Іван Демко: "Дуже багато випадків, коли пам`ятка під охороною держави, її зносять, а хтось поніс відповідальність? І це робиться владою. Наприклад, влада Ужгорода знесла прекрасний будинок у стилі класицизму, 1873 року, зараз на тому місці еклектична будова "Атланта". Знесли будинок угорського художника Їяса. На його місці побудували банк "Аваль".

Знесли фрагмент млина, де тепер яму копають, ніяких археологічних досліджень — і ніхто не хоче реагувати. Знесли будинок Ерделі. Дозволили будівництво біля каплиці Лучкая, яка з 1843 року. Щодо будинку Берчені ми вже -надцятий лист написали — неправильно йде реставрація. Нема реакції. Я ходив до мера, розказував про все це --йде тотальне знищення, закон не працює. Створена служба збереження охорони культурної спадщини — вона може зробити припис, а на нього ніхто не реагує, може подати на розгляд суду, покарання — 17 неоподатковуваних мінімумів. Тому коли ще непродумано роздамо історичні об`єкти у власність чи користування деякі люди взагалі робитимуть, що захочуть".
Лариса Подоляк, "Старий Замок "Паланок"
30 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини