Ужгородці подають в суд на міське управління праці та соціального захисту за те, що воно не перераховує "дитячі" гроші

Останнім часом дедалі частіше наші читачки запитують про виплати допомоги з догляду за дитиною до 3 років, вірніше, перерахунку згідно з рішенням Конституційного суду. Прокоментувати ситуацію щодо цього питання ми попросили начальника відділу соціальних допомог Ужгородського міського управління праці та соціального захисту Дмитра Свирида.

Ужгородці подають в суд на міське управління праці та соціального захисту за те, що воно не перераховує "дитячі" гроші

— За квітень в Ужгороді допомогу з догляду за дитиною до 3 років отримали 3570 сімей на суму 520,2 тис. грн. Це в середньому 130 грн. на місяць — сума, яка закладена в бюджеті України на 2009 рік (ч. 1 ст. 15 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми"). Ніяких перерахунків згідно з рішенням Конституційного суду за № 6-рп/2007 від 09.07.2007 управління не проводить, оскільки просто не має на це повноважень. Звісно, громадяни звертаються до нас з вимогою зробити перерахунок та надати довідку про розміри нарахованих та виплачених сум допомоги, починаючи з дня призначення, а отримавши відповідь та довідку, подають позови до суду. На сьогодні маємо 13 рішень на користь громадян, на які управління праці та соціального захисту населення подало апеляційні скарги. Ми чекаємо на рішення Апеляційного суду, але, враховуючи завантаженість судів, вони будуть не раніше, як через рік. Для тих жінок, які мають дитину віком до 3 років, недоплачена допомога задовольняється судом у межах строку позовної давності, що за законодавством становить 1 рік.

Звісно, 130 грн. — занадто мала сума, тому одним зі шляхів реального збільшення допомоги є те, що з 1 січня 2009 року допомога з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між 75 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. 130 гривень — це мінімальний розмір допомоги. Для призначення допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, подаються у встановленому порядку довідка про склад сім’ї та декларація про доходи й майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї). Залежно від статусу заявника надаються: копія або витяг із наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки для працюючих осіб; копія трудової книжки для непрацюючих осіб; довідка з місця навчання — для осіб, які навчаються; довідка про те, що виплата допомоги у зв’язку з безробіттям або матеріальної допомоги по безробіттю не проводиться для непрацюючих осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості; довідка, видана органами державної податкової служби про те, що не провадять підприємницької діяльності, для осіб — суб’єктів підприємницької діяльності. Усиновлювачі та опікуни подають також копію рішення про всиновлення або встановлення опіки. Для отримання допомоги подаються довідки про доходи за шість попередніх місяців. Виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом шести календарних місяців.

Таким чином, кожна сім’я може провести невеличкі розрахунки та з’ясувати право на отримання допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з урахуванням доходів сім’ї. До прикладу, сім’я складається з чотирьох осіб: жінка, чоловік та двоє дітей (6 років та 2 роки). Жінка доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку і отримує у мінімальному розмірі допомогу 130 гривень, чоловік працює, отримує заробітну плату 800 гривень. У червні 2009 року жінка звертається за державною допомогою з урахуванням доходів сім’ї. Визначаємо середньомісячний сукупний дохід сім’ї за останні 6 місяців у розрахунку на одну особу: (800 грн. х 6 міс.) / 6 міс./4 особи = 200,0 грн. Визначаємо розмір допомоги для сім’ї: 501,75 грн./75 % прожиткового мінімуму/ – 200,0 грн. = 301,75 грн. Отже, сім’я щомісячно впродовж червня — листопада отримуватиме 301,75 гривні. Після цього необхідно буде знову підтвердити доходи за попередні шість місяців.

Додаткову інформацію можна отримати тел. 3-22-00.

05 червня 2009р.

Теги: виплата, допомога, перерахувати, Конституційний суд, позов, суд

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 2
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини