Із щоденника Сергія Федаки. Бульбашковий світ

Криза, яка в Україні має більше внутрішні причини, аніж зовнішні, здійснює безпосередній вплив на політичне життя. Вона наклала на нього значно глибший відбиток, ніж навіть наближення президентських виборів. Щодо останньої, то громадська думка уперше наскільки деморалізована. Загальний настрій невтішний: немає з кого вибирати.

Із щоденника Сергія Федаки. Бульбашковий світ

Та як не дивно, навіть це не дозволяє В.Ющенкові зберегти свою посаду. Його шанси публіка взагалі вже не обговорює. Нинішня когорта політиків сформувалася у період 2000-2008 рр., коли національна економіка переживала піднесення. Тоді далася взнаки і вдала міжнародна кон’юнктура для наших галузей, орієнтованих на експорт, і особливо для транскордонної торгівлі, з якої живе Закарпаття. Але не менше важив і наростаючий внутрішній попит.

Україна стрімко перетворювалася на споживацьке суспільство у його найгіршому варіанті. Купівля предметів розкошу тут била усі рекорди. Особливо фантастичними в цьому плані були 2006-2007 рр., коли ми випередили цілу планету за купівлею представницьких авто, ювелірних виробів і антикваріату. Це була доба концептуальних автосалонів, супермаркетів, бутіків і банків.

Останні робили гроші буквально з повітря. Не дивно, що багато з них виявилися мильними бульбашками – блискучими, але ефемерними. Ота бульбашкова епоха породила певний людський тип – поверховий і бундючний, беззахисний перед випробуваннями. Зараз цей тип переживає страшну ломку. Популізм себе цілком дискредитував, бо є однією з причин нинішньої кризи. Іншою причиною є злиття бізнесу і влади. Розбудова влади за бізнесовими схемами (фінансово-кадрові піраміди) теж виявилася шляхом у нікуди.

Владні піраміди починають сипатися, як тільки виникають проблеми з їхнім бізнесом. Бракує ідеологічного цементу, котрого там ніколи не було. Ідеологічні партії в Україні було планомірно винищено. Тепер же В.Ющенко хоче використати в якості цементу такий собі патріархальний, рустикальний (селянський) націоналізм. Щоправда, дві третини нинішнього населення України – це городяни, байдужі до селянського міфу.

Ю.Тимошенко здійснила просто-таки приголомшуючий поворот від євроінтеграції до афроінтеграції України. З одного боку, у цьому щось є, бо саме Україна покликана злучити цивілізаційні Схід і Захід. Та з іншого боку, дружба саме з країною-ізгоєм може дати певні тактичні вигоди Україні, але остаточно протиставить нас світовому істеблішменту.

Тим часом оптимальною ідеологією для України виглядає курс на внутрішню консолідацію, відмова від орієнтації на споживацьке суспільство. Від ранніх протестантів варто запозичити їхній культ самообмеження, від японців – культ корпоративності. Та найголовніше - українці повинні формувати у себе нові потреби, спрямовані не на накопичення матеріальних благ, а на збереження і примноження інтелектуального і культурного потенціалу нації.

Слід відмовитися від реформ і експериментів в освіті, розбазарювання коштів на численні і часто надумані соціальні програми (вони ідуть, мов вода у пісок, без жодного видимого ефекту). Натомість слід належно фінансувати науку і книговидання. Зрозуміло, що здійснити такий поворот може тільки цілком нова когорта політиків, не обтяжена споживацькими інстинктами настільки, як нинішній політикум. Головна надія на В.Ющенка полягала в тому, що при ньому зросте нове покоління владних менеджерів.

Натомість маємо хіба що Ю.Луценка і А.Яценюка – в принципі, ті ж самі бульбашки. Є великий запит на політика нового типу, здатного сформувати в українців нові потреби. Саме нові потреби і породжений ними новий ринковий попит здатні оживити економіку. Традиційно ринкові суспільства виходили із криз, починаючи готуватися до війни за переділ поділеного світу.

Не виключено, що такий варіант існує і зараз. Але хотілося би іншого. Старе поволі відживає – як злущується з тіла малесенькими лусочками омертвіла шкіра. Тепер вже не може йтися про заміну одного споживацького клану іншим. Чекаємо на принципово нове. Україна може пережити певне ідеологічно-релігійне потрясіння, зміну національної ментальності.

Це, мабуть, наш єдиний шанс на вихід із кризи. Ми вийдемо із кризи зовнішньої тільки почавши змінюватися внутрішньо.

Сергій Федака, "Неділя"
01 червня 2009р.

Теги: криза, Ющенко, Тимошенко, Яценюк

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини