У закарпатському Рахові погрожують блокувати святкування Дня міста, якщо в набережній Тиси увіковічнять "фашистсько-угорську окупацію" Закарпаття

Депутат Рахівської міської ради Василь Бокотей звернувся із запитом до прокурора району В. Конара з проханням надати правову оцінку ти винести протест на рішення міськради про перейменування набережної Тиси угорською назвою.

У закарпатському Рахові погрожують блокувати святкування Дня міста, якщо в набережній Тиси увіковічнять "фашистсько-угорську окупацію" Закарпаття

Йдеться про рішення Рахівської міської ради від 27 травня 2009 року, яким правий берег р. Тиса від центрального мосту Рахова до перехрестя вул.Миру і вул. Шевченка вирішено назвати Сегедською набережною – "з нагоди 70-річчя встановлення дружніх зв’язків з містом-побратимом Сегедом Угорської республіки".

"З точки зору міських депутатів 70 років тому не було окупації і кривавих розправ, а було встановлення дружніх зв’язків. Цього року у Рахові не виконано жодного пункту указу Президента про відзначення 70-тиріччя подій Карпатської України – через брак коштів. Натомість нам нав’язують угорські назви. Дружні стосунки потрібно встановлювати та підтримувати. Але ж речі потрібно називати своїми іменами. Цинізму і блюзнірству теж є межі. Нікому не дозволено паплюжити пам’ять тисяч загиблих охоронців Карпатської України", – вважає голова рахівського осередку ВО "Свобода" Михайло Кравчук.

Депутат Василь Бокотей називає таке рішення антиукраїнським і таким, що розпалює міжнаціональну ворожнечу. У депутатському запиті він стверджує, що проект такого рішення не проходив обговорення у постійних комісіях Рахівської міської ради, а також не був внесений до порядку денного.

Василь Бокотей переконаний, що міськрада своїм рішенням ігнорує Указ президента України про відзначення 70-ї річниці Карпатської України та вжиття заходів щодо встановлення меморіальних дошок, перейменування вулиць та присвоєння навчальним закладам імен діячів Карпатської України. "Невже Президент мав на увазі увіковічнити пам’ять фашистсько-угорську окупацію нашого краю", – каже депутат.

Він просить прокуратуру винести протест на рішення і зобов’язати голову міськради скасувати його як незаконне, яке суперечить національним інтересам України. "Інакше свідомі громадяни та патріотичні сили нашого краю залишають за собою право бойкотувати проведення свята Дня міста Рахова", – резюмує Василь Бокотей.

ЗІК
29 травня 2009р.

Теги: Рахів, набережна, Тиси, Сегед, ВО «Свобода», депутат

Коментарі

Гуцулочка 2009-06-15 / 22:11:00
Відповідь "Мудрецю".

Я досить довго живу в оточенні угорців.І добре вивчила їх менталітет.Вони закрита каста,яка чужого (українця)не допустить в своє оточення!Виняток складають лише ті випадки,коли угорці ЗАЦІКАВЛЕНІ в співпраці!!!

Наші ж,рахівські,"угорці"-це українці,які живуть,на нашій території і їдять український хліб.


Тому,спір я вважаю нерозумний!!!А покращувати відносини мають ті,хто погіршив!!!

Єва 2009-06-09 / 08:52:00
Я, як рахівчанка з народження з інтернаціональним корінням та колом друзів сподіваюся, що більшість мешканців міста любить своє місто і думає про майбутнє, про розвиток та толерантність стосунків між його мешканцями. Хороші стосунки з сусідами - велика цінність і варто берегти її, як цінний скарб.

A 2009-06-06 / 19:29:00
нехай проведуть референдум у Рахові - та крапка.

Тритон "МУДРЕЦЮ" 2009-06-06 / 01:14:00
Мудрець той кого хтось таким вважає, а не той хто себе таким називає. Цей мудрець виглядає хитромудрим місцем політиканом котрий сам підміняє поняття і

нагнітає обстановку. Бо ніхто, крім самих мадярів, не називав ні в одній статті фашистами мадрів ні Рвхівських ані Сегетських. Якшо іде мова про війну то той хо був на боці Гітлера був Фашистом незалежно від національності. Запереченя цього в німеччині карається законом. А на просте питання "чи можна називати кроваву окупацію встановленням дружніх стосункі" отакі мудрагелі говорять "ви ображаєте десять процетів". Це комплекси 10 % підігріті поодинокими "мудрецями". Не перекручуйте факти, Сегет дуже добре знає що він робить і чого він так робить, і яка реакція має бути на такі дружні жести.

Знаєте аби посолити борщ не обовязково туди плювати хоч слина тоже солена,

може краще скористатися для цього сільничкою.

Мудрець 2009-06-05 / 08:59:00
Чи могла б Гуцулочка уточнити, які саме відносини між мешканцями саме Рахова та Сегеда за часів новітньої історії, дають моральне право вчителю/депутату/ або просто вихованій людині, яка справді любить своє місто і хоче сприяти його розквіту, ображати, як мінімум ~ 10% мешканців міста (громадян України!) та угорців в цілому!(добросусідські відносини з угорцями підтверджені рядом нормативно правових актів та угод на рівні держави, області, району та міста!) Рахівщина багатонаціональний край і цим завжди пишалася, цей факт є одним з туристичних брендів району. Чи варто мешканцям міста робити такі кроки та заяви, які створюють конфронтацію, розпалюють міжнаціональні та міжетнічні больові "мозолі"?

Жоден правильний або не зовсім крок влади чи самоврядування повинен оцінюватися громадськістю,але ж є межі всьому, особливо обережно потрібно дискутувати та оспорювати рішення по питанням, які стосуються етнічних питань та національних меншин!

Історія доводить, що геополітична ситуація змінюючись ставить людей перед фактом. І населення прикордонних територій стає заручником подій та кроків влади на рівні державних структур. Доброзичливість, гостинність та толерантність - це ті риси місцевого населення, які є найціннішими моральними якостями рахівчан у сучасному світі і які відрізняла нас від населення Югославії, Грузії... Не дозволяйте радикальним та фанатичним міркуванням та людям впливати на гармонійну та добросусідську політику краю та України задля збереження стабільності і в місті, і в державі, а також можливості розвиватися у дружній атмосфері враховуючи потреби та інтереси всіх громадян держави та міста (згідно статистичних даних українцями вважають себе 76% мешканців, а національні меншини складають 24%! населення району. Варта берегти спокій та взаємоповагу громадян України в цілому, і в центрі Європи зокрема!!!

Гуцулочка 2009-06-04 / 12:41:00
Знаючи історію,зокрема події останніх 70 років в відносинах між Україною та Угорщиною нерозумію як прийшла думка депутатам щодо перейменуваня набережної.Для чого?Невже в нас на Батівщині немає почесних імен і окривавлених подій,які потрібно пам"ятати не лише нам,а й нащадкам?Що з нашими депутатами?Цікаво,вони хоча б шкільний курс історії пам"ятають?

Мова йде про те,щоб відносини з угорцями не погіршувати,вони й так не надто пружні,особливо міжетнічні (на побутовому рівні).Але це не означає що ми повинні набережні перейменовувати "модьорськими" назвами.

Гуцули,рідні,схаменіться!!!Ми ж постійно були вольовими,а зараз заради якихось подачок ми готові продаватись...

Розумно вище було сказано,що модьорам тісно в себе!Тому такого роду "інвестицій" слід чекати і в майбутньому.Підуть одні - прийдуть інші.А зупиняти все це комусь доведеться.


Моя порада "мадярці" думати виважено що? і як? писати про людей (вчителів),яких добре знають рахівчани,бо засміють!

І останнє,Василь Сергійович бойкування свята щодо Дня міста Рахова непотрібне,це зіпсує той святковий настрій,який завжди панує в цьому мальовничому куточку.Вирішення потребує правового методу!

Сегедский 2009-06-03 / 08:51:00
Сегедские пишут в своих газетах: очень интересно - когда на днях города Сегед хозяева днями кормили и поили раховскую делегацию, ночевали они в люкс-номерах лучшего готеля, ездили на экскурсии - и все: бесплатно, тогда никто не говорил, что название Сегеда фашистское. Интересно, был-ли членом делегации товарищ Бокотей?

Мудрець 2009-06-03 / 03:36:00
Немає таких проблем, які не можливо усунути при бажанні Сторін. Для цього сторони не мусять любити один одного, правда мусять виявляти взаємоповагу, толерантність, терпіння і мати тверді наміри - дійти згоди, можливо навіть піти на компроміс.

Ваші винятково образливі висловлювання викликали широкий резонанс у Сегеді, але більшість поміркованих коментарів порівнюють погрози та виловлювання ініціатора скандалу п.Бокотея з угорськими націоналістами, які теж часто говорять, а думати про наслідки для іміджу держави у світі не хочуть і відмовляються признавати свій радикалізм. Видно місто Рахів теж інфіковане правда українськими націоналістами. Звідки взявся вірус ненависті у Рахові?

Наявна мас медіа інформація і відгуки свідчили про інше.

Залишається надія на справжню мудрість мешканців міста, а також більшості депутатського корпусу, керівництва міста і району.

Єва 2009-06-03 / 02:57:00
Шановний п.Толя!


Дозвольте порадити Вам читати менше детективних романів на користь Указам, Постановам, Законам. Інтеграційний курс України в Європу не я придумала, хоча його реалізація - частина моїх службових обов'язків, які координуються районним, а інколи і обласним керівництвом. Ви знаєте, я вважала, що у мене досить розвинута уява, але Ви ...!? Певно Рахівщина втрачає режисера у Вашому лиці. Ніколи не подумала б, що мої намагання професійно виконувати свою роботу "так зацікавлять" Вас. Можливо варто було публікувати рубрику транскордонні контакти Рахівщини у районній газеті, щоб уникнути подібного...??!!

Що стосується п.Бокотея і тих, хто можливо підтримують його, хочу сказати: Мені шкода Рахова - моєї малої Батьківщини, якщо серед наших депутатів є настільки "досвідчені політики і дипломати", що мотивуючи одним Указом дозволяють собі нехтувати іншими та цілими пакетами Міжнародних угод, Конвенцій розпалюючи ворожнечу в географічному центрі Європи. Мир і гармонія в Європі результат роботи не однієї тисячі дипломатів, це занадто чутлива сфера, не варто порушувати досягнутої рівноваги із власних політичних амбіцій.

А що стосується спортсмена, всю інформацію по його перебуванню у області і районі при бажанні можете дізнатися на веб сторінці www.kalandakademia.hu

Мадярка 2009-06-03 / 00:06:00
Я народилася і живу у Рахові майже 70 років. Батьки і діди і прадіди теж жили і працювали тут. Попередні покоління предків про яких маю відомості теж народилися на Закарпатті. По материнській лінії я угорка. По батькові на половину румунка на половину українка. Прожила різні часи, але почувши сьогодні про нагнітання міжнаціональної ворожнечі вирішила запитати її ініціатора як дозволив він рідному батькові і мамі викладати у "фашистській школі" та дітям нащадкам "фашистів". І запитати у батьків тих дітей чи не боятимуться вони за своїх дітей, якщо їх будуть вчити батьки такого радикального депутата міської ради? І чому навчать їх вчителі, які виховали такого "мудрого" сина?

Громадянин України 2009-06-02 / 23:48:00
Рахівчани схаменіться. Вашим брендом багато років була гостинність, толерантність, багатонаціональність міста і району. Туризм основний пріоритет розвитку на який у вільному обговорені наголошували і наголошують всі офіційні і не тільки особи у пресі. На цьому побудована і Ваша стратегія розвитку міста. І ви справді вважаєте корисними для іміджу Рахова подібні "дебати"? Серед всіх національностей є частина людей, які з тих або інших причин мають радикальний світогляд і як правило агресивний та недоброзичливий характер, але більшість мешканців Рахівщини доброзичливі, виховані, мудрі та толерантні. Невже перевірене роками, зміцнене родинними та добросусідськими стосунками співжиття людей різних національностей не знайде достатньої мудрості і не витримає таке, зшите білими нитками, підбурювання міжнаціональної ворожнечі та цькування людей один проти одного?

топ - новина 2009-06-02 / 18:20:00
Заспокойтеся. Депутати "наламали дров" і самі ж сьогодні на позачерговій сесії відмінили попереднє рішення. Здоровий глузд взяв верх над амбіціями

rachiv 2009-06-02 / 14:11:00
jak madara fasustom nazvatu to pravulno,jak hucula pidlabuznukom to zabanu

rachiv 2009-06-02 / 14:07:00
za so za pravdu-

rachiv 2009-06-02 / 11:22:00

Підбирайте слова, або забаню. Адмін

ember 2009-06-02 / 11:04:00
Tovarishi nekotorye, otpusk zakonchilsja! Viljshany za vami plachut:))

"ВОНЯЧИЙ ГУЦУЛ" Депутату і rachiv 2009-06-01 / 17:40:00
Про таких як ти "депутатів" кажут феле модьор феле товт. Зверьхи до пупцьи ти гуцул, доків вішиванка, а тота нижня часть тіла котров чиньи діти уже мадярська. Бо як вчиниш нев дитину то буде малий мадяр. Сарака тота Мадярщина як такі громадяне будут її поповняти.


Не знаю ні одного мадяра, най і самого послідного, аби уклонявси українцеви,

а вже наші "не послідні гуцули" цілюют мадярови топанки шо не день. Видко їм щось в організмі бракує. Видко ждут мадярської окупації наново, або ждут нової подачки на свій бізнес. Господи прости, а як доведеси за мадярські гроші

ще і лизати перебачницю. А таки доведеси. Я си не здивую як буде просити у мадярщини вибачиньи, що його діди спротив фашистам чинили.

Шо стосуєси вонячих гуцулів "які си проснули і смердять". Шкода шо си не проснули бо такому як ти "rachiv" так би накостиляли. Щось не замітно або котромус панови воняло коли бринзю з кулешев запусто жре на гуцульськоиу фестивалі.

Рокосовському 2009-06-01 / 09:15:00
Почитай В. ГРЕНЖУ -ДОНСЬКОГО "Під чоботом окупанта". Він не історик "по виклику", а журналіст, учасник тих подій. Почитай П. Стерча "Карпато -українська держава" - повно документів. Звідки прийшли як ти кажеш "окупанти "січовики. Хіба А.Волошин, І.Ревай,С. Клочурак, Д. Климпуш звідкись прийшли, не були в себе вдома. Не кажи, що "продались" Кому? Хто заплатив? Україна під "совєтами", галичина під поляками, буковина під румунами. На Закарпатті постав абсолютно легітимний автономний уряд у складі федеративної Ческо-словацько-української держави (відповідно до діючої тоді Конституції Чехо-словаччини) І був би працював під керівництвом центрального уряду в Празі.Але Гітлер окупував Чехію за один день беж жодного пострілу і дав "зелене" світло Гортіївцям. Що було далі на Красному Полі і всюди по Закарпраттю знаєш. А текст рішення дійсно "ПО ДЕБІЛЬНОМУ НАПІСАН" - так про це й мова. Думати треба

Рокосовський 2009-06-01 / 00:29:00
СВООДІ.Даю коротку іясну без лукавства відповідь.70 років тому Підкарпатську Русь сперва окупували січовики, а потім гортіївці.Я виріс на КРАСНОМУ ПОЛІ і історію Красного поля, знаю не по розказам істориків по визову, "вегешів" і "федаків",а своїх батьків очевидців. І якщо уже зайшла мова про вибачення, то на мою думку, ВИБАЧИТИСЬ у першу чергу повинні нащадки січовиків перед РУСИНАМИ, а потім угорці. Якщоб не прийшли січовики то і не булоб Красного Поля.А що до рішеня сесії "З НАГОДИ 70 РІЧЧЯ..." то як сказав один з відомих мерів "текст по дебільному написаний".Тут я з депутатом згідний.

СВОБОДА "депутатові" 2009-06-01 / 00:04:00
Не ставив собі за мету давати вам оцінку. Якщо образив -вибачте. Мова йде виключно про мотиви неправового рішення міськради, прийнявши яке, дпутати назвали чорне - білим а біле - чорним, чим образили пам'ять тисяч (!) жертв та їхніх родичів, що нині живуть серед нас (ви бачили їні очі в Квасах на панахиді?)

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини