Закарпаття: У санаторно-оздоровчому таборі ”Малятко” — перший заїзд дітей

Вчора, 28 травня, розпочався перший заїзд у санаторно-оздоровчий табір ”Малятко” в селі Оноківці Ужгородського району Закарпаття, де влітку відпочивають діти від 7 до 11 років. Одна зміна триває 20 днів. Діти перебувають тут безкоштовно.

Закарпаття: У санаторно-оздоровчому таборі ”Малятко” — перший заїзд дітей

Із понеділка починається сезон літнього відпочинку школярів. У Західній Україні функціонує кілька сотень дитячих таборів. Їх умовно поділяють на п’ять груп — оздоровчі, санаторно-оздоровчі, патріотично-виховні, спортивні й екуменічні (екуменізм — рух за об’єднання християнських церков).

Одним із найулюбленіших оздоровчих дитячих таборів на Тернопільщині є комплекс ”Лісовий” у селі Скоморохи Бучацького району.

Доба в дво-, три-, чотиримісному номері та двомісній кімнаті поліпшеного планування коштує відповідно 75–100 грн. У кожному блоці дві кімнати, ванна, душ і туалет. У вартість проживання входить п’ятиразове харчування.

На території табору є два міні-футбольні поля, також футбольне, волейбольне, баскетбольне, ігрові майданчики. Табір розрахований на 240 дітей. За рік приймає понад тисячу відпочивальників. У програмі закладу — 14 безкоштовних пішохідних екскурсій у Бучацькому районі, зокрема на Русилівський водоспад, до дуба сімейного щастя, до Язловецького замку, до Зарваниці, на Дністер. Є додаткові платні екскурсії автобусом — до Івано-Франківська, Яремче, Чернівців, Почаєва і Кременця. Ці подорожі коштують від 20 до 45 грн.

— Ціни в порівнянні з минулими роками практично не змінилися, — розповідає директор комплексу Іван Кіндрат, 40 років. — Підняли вартість у середньому на 5 гривень. Але не знати, як далі буде. До нас же їдуть діти не тільки з Тернопільщини, а й з Києва, Кривого Рогу, Дніпропетровська. А вартість проїзду зросла суттєво. Зараз маємо трохи менше дітей, ніж торік. Та збільшився чи зменшився наплив відпочивальників, можна буде говорити пізніше, у розпал сезону.

У санаторно-оздоровчому таборі ”Малятко” в селі Оноківці Ужгородського району Закарпаття влітку відпочивають діти від 7 до 11 років. Заїзд починається 28 травня, а завершується 25 серпня. Одна зміна триває 20 днів. Діти перебувають тут безкоштовно.

— У ”Маляткові” влітку оздоровлюємо дітей хворих на астму та інші бронхолегеневі захворювання, — розповідає завідувачка педагогічною частиною Софія Будник, 26 років.

Отримати путівку до табору можна в дільничного педіатра, у відділі соціального забезпечення або безпосередньо в санаторії.

У ”Маляткові” дітей оздоровлюють кліматотерапією — прогулянками на свіжому повітрі, дієтотерапією — окремо підібраним харчуванням, казкотерапією та музикотерапією, ігро- та арттерапіями. Пропонують додаткові процедури: електрофорез, ультразвукову терапію, електросвітлолікування, лікувальну фізкультуру, камеру штучного мікроклімату та інші.

— Казкотерапія — це коли ми формуємо групи дітей з однаковими характерами — спокійними або непосидючими. Відтак вибираємо для них казку і розігруємо. Спокійних намагаємося розрухати, а непосидів — заспокоїти, — каже Софія Будник. — Під час музикотерапії лікуємо їх музикою, арттерапії — мистецтвом.

У таборі можна здати аналізи, пройти електрокардіографію, спірографію, масаж, проконсультуватися в алерголога, полікуватися в стоматолога.

8-річний Олександр Мучичка із Мукачева відпочивав у ”Малятку” торішнього літа.

— Сину сподобалося, — каже його мати Юдіта Мучичка, 27 років. — За 20 днів набрав півтора кілограма ваги, порум’янішав, повеселів. А до того після навчального року був досить млявим. Крім того, син позбувся хронічного бронхіту. Цього літа знову віддамо його до ”Малятка”.

Двотижневі заїзди в наметових таборах скаутської організації ”Пласт” обходяться в 200 грн. Із липня на Львівщині почнуть роботу 28 юнацьких таборів для дітей від 11 до 18 років і три для наймолодших — від 6 до 11 років.

— Наші пластуни розбивають табори в Карпатах — біля селища Славське або ближче до Горган, — розказує Ярина Вдовичин, прес-секретар ”Пласту” у Львові. — Перед тим як розбити табір, ми погоджуємо це із сільськими головами, домовляємося з фельдшерсько-акушерськими пунктами, дізнаємося, чи є доступ до питної води. Для наймолодших домовляємося про будиночки.

У пластових таборах діти не лише вчаться розводити вогнище і варити їжу. Вони вчать азбуку Морзе, картографію, в’язання вузлів і правильне збирання наплічників. Їм влаштовують рольові ігри, змагання.

— День у таборі починається о 7.00, обов’язково читаємо молитву ”Отче наш”, після цього виконуємо гімн ”Пласту”. Зачитують наказ про розпорядок дня, — додає Ярина. — Упродовж дня пластуни мають практичні заняття, духовні бесіди, заняття з пластового закону. Увечері збираємося біля ватри послухати розповіді старших, історичні оповідки про визвольні змагання від часів князів і гетьманів до січових стрільців і вояків УПА. Інколи співаємо або розігруємо жартівливі сценки. Ватра закінчується близько одинадцятої вечора. Після молитви оголошується нічна тиша, під час якої вже ніхто не розмовляє.

Літній дитячий табір зі спортивним спрямуванням організовує Івано-франківська федерація бойового гопака. Відпочити в ньому можуть діти, яким виповнилося 9 років.

Перше таборове містечко в цьому році гопаківці вже розкладали — з 21 по 25 травня. Їздили на ”Осову поляну” в село Воронів Рогатинського району на Івано-Франківщині. Жили в наметах. Триденний відпочинок коштував 200 грн, в ціну входили проїзд і харчування. Наступний з’їзд відбудеться з 16 по 27 червня в селі Дубина Львівської області. Це буде Всеукраїнський табір, до його лав прийматимуть дітей з усіх західних областей, а також очікують із Харкова і Дніпропетровська. Вартість відпочинку — 700 грн.

— На дітей чекатиме вже традиційна програма: заняття бойовим гопаком, різні спортивні ігри і забави, походи в гори, — розказує президент Івано-франківської федерації бойового гопака 30-річний Віктор Павлів. — До спортивних таборів беремо не тільки наших гопаківців, до них можуть приєднатися й інші діти. Головне, щоб мали бажання.

Спортивне таборування продовжать і в липні. Із 3 по 10 діти 14–15 років сплавлятимуться по Дністру на професійних катамаранах. Вартість такого відпочинку — 500 грн. А з 14 по 25 липня завершать табірний сезон у Чорному лісі в селі Грабівка Калуського району Івано-Франківської області. Там планують зробити екстрім-табір. Десять днів діти житимуть без світла і газу, у польових умовах варитимуть їсти, спатимуть у наметах. Кожен день вивчатимуть гопак, будуть заняття з туризму й орієнтування на місцевості. Це обійдеться в 400–600 грн.

Християнські табори відпочинку для дітей і молоді на літні місяці готують зокрема в греко-католицькій церкві.

— Записатися на 7–10 днів таборування може кожна дитина, яка звернеться до священика своєї парафії, — розповів прес-секретар греко-католицької церкви Павло Дроздяк. — Табори будуть як загальноєпархіальні, так і на рівні деканатів чи парафій. Під час відпочинку діти мають нагоду спілкуватися між собою, вивчити пісні, забави й ігри, де відкривається добро і любов до ближнього.

Перебування в загальноєпархіальних таборах для дітей забезпечує церква, батьки оплачують лише проїзд. Парафіяльні табори влаштовують спільним коштом церкви із батьками.

— Спочатку думав, що протримаюся в таборі не довше дня, — розповідає львів’янин 14-річний Сергій Колінько. — Але ставало все цікавіше. Ніколи не думав, що отці та семінаристи такі ж люди, як і ми. Вони сиділи з нами біля ватри, співали, жартували. Ніхто тут не курив, не лаявся та не кричав.

"Газета.ua"
29 травня 2009р.

Теги: Закарпаття, Тернопіль, Ужгород, "Малятко", відпочинок, охдоровлення, діти, бойовий гопак

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини