Близько 600 тисяч закарпатців є активними користувачами мобільного зв’язку

Близько 600 тисяч закарпатців є активними користувачами мобільного зв’язку, який в Україні надають 4 оператори. Щомісяця на послуги зв’язку краяни витрачають у середньому по 30 грн. Про це під час засідання Ужгородського прес-клубу повідомив комерційний директор Ужгородського відділення ЗАТ "Українські радіосистеми" Сергій Тичина, презентуючи результати досліджень споживацьких настроїв українців у контексті використання мобільного зв’язку.

Близько 600 тисяч закарпатців є активними користувачами мобільного зв’язку

Він також навів кілька порад, як заощаджувати на зв’язку, уникати зайвих витрат, а також розповів про тенденції мобільного зв’язку України та головні принципи тарифікації послуг на сьогодні.

Закарпаття унікальне тим, що географічно відчутно поділене між певними операторами. Тому що оператори почергово охоплювали мережею станцій низинні та гірські райони. Сергій Тичина відзначив консервативність краян, які не переходять від "улюбленого" оператора до іншого, навіть на дешевші тарифи — лише тому, що довіряють іміджеві раніше обраного оператора. У Міжгірському і Тячівському районах, за словами доповідача, найкраще продаються ті тарифні плани, які передбачають дешеві дзвінки до Росії. Щодо дзвінків за кордон, закарпатці найчастіше телефонують до Росії, Іспанії, Італії, Чехії, Угорщини та Словаччини.

Результати останніх досліджень свідчать, що українці продовжують активно користуватись послугами мобільного зв`язку. Згідно з даними аналітиків ринку, зараз населення України використовує 55,8 млн. sim-карт, тобто чимало людей користуються одразу картками двох чи й трьох операторів. Таким чином, рівень проникнення послуг мобільного зв`язку на ринку України є дуже високим – 120,5%. За даними Держкомстату, нині на 100 українських домогосподарств припадає 149 мобільних телефонів. Це на 84 % більше, ніж у 2008 році.

Водночас спостерігається зміна поведінки українського споживача: він став раціональнішим, почав ретельніше планувати свої витрати на зв’язок, шукає оптимальні та зрозумілі тарифи для здійснення дзвінків на будь-які напрямки. Сергій Тичина порадив користувачам мобільного зв’язку прискіпливо вивчати пропоновані тарифи. Особливо слід звертати увагу на наявність та розміри так званих прихованих платежів, які присутні практично у всіх операторів. "Про такі платежі не йдеться у телевізійній рекламі, яка пропагує лише переваги, тому слід добре вивчити реальні умови тарифу", — каже С. Тичина. Наприклад, т.зв. плата за з’єднання — штучно створена графа витрат, оскільки технічно з’єднання не вимагає додаткової оплати. Натомість ця плата складає майже 20 % витрат українців на зв’язок.

Усього на українському ринку працюють 4 оператори (для порівняння, в Німеччині, Польщі працюють по 3 оператори). В Україні мобільний зв’язок дешевший, ніж в інших країнах Європи, — констатує С. Тичина. Іноземці, зокрема, дивуються українським тарифам, які передбачають безкоштовні розмови всередині мережі.

Як пояснив С. Тичина, аби уникнути зайвих витрат, споживачеві варто перевірити власний тариф на наявність зайвих "драйверів витрат" - плати за з`єднання, різноманітних інтервалів тарифікації, фіксованого щомісячного поповнення рахунку, плати за збереження номера та ін. Саме вони часто призводять до того, що абонент змушений витрачати на зв’язок більше, ніж він планував.

Як приклад відсутності прихованих "під зірочками" платежів Сергій Тичина навів тариф "29" від оператора Beeline. Умови тарифного плану "29" не змінилися з моменту його появи на ринку в 2007 році. Головна перевага ТП "29" – єдиний тариф на дзвінки у 0,29 грн/хв, щосекундна тарифікація, відсутня плата за з’єднання. Окрім цього, мешканці Західної України можуть заощаджувати завдяки тарифу "Західний", у якому вартість будь-яких дзвінків у мережі Beeline — 0 коп/хв, без плати за з’єднання і без обов’язкових щомісячних платежів. Цей тарифний план розробили спеціально для жителів Західної України (Львівська, Закарпатська, Чернівецька, Тернопільська, Волинська, Івано-Франківська та Рівненська області). Відтак, мешканці Західної України можуть дзвонити до Польщі, Чехії, Іспанії, Португалії, Угорщини, Греції, Німечини, Словаччини, Румунії, Швейцарії по 0,90 грн/хвилина. При дзвінках з території інших регіонів України вартість кожної хвилини дзвінка усередині мережі Beeline складає 7 копійок. Вартість дзвінків на номери інших операторів мобільного зв’язку і стаціонарні телефони в Україні і Росії — 0,70 грн./хвилина.

28 травня 2009р.

Теги: мобільний, зв'язок, дослідження, заощаджувати, тарифний, оператор

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини