Михайло Кічковський бере участь у засіданні робочої групи по реалізації Ініціативи щодо сталого просторового розвитку в басейні Тиси

Ініціатива щодо сталого просторового розвитку в басейні річки Тиса була прийнята 16 вересня 2003 року у місті Любляні на 13-ій європейській конференції міністрів, відповідальих за регіональне планування, країн Угорщини, Румунії, Сербії та Чорногорії, Словаччини та України.

Михайло Кічковський бере участь у засіданні робочої групи по реалізації Ініціативи щодо сталого просторового розвитку в басейні Тиси

Основна мета Ініціативи – сприяння збалансованому соціально-економічному розвитку регіонів басейну річки Тиса, зближення міст і сіл, зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, охорона природних ресурсів, розвиток безпечних енергоресурсів та туризму, обмеження наслідків стихійних лих. Вона передбачала також створення спільної комісії для забезпечення ефективного співробітництва в басейні річки Тиса.

У відповідності до Ініціативи була розроблена Робоча програма і програма дій для підтримки стратегії сталого просторового розвитку гідрографічного басейну ріки Тиса.

Сьогодні, 27 травня ц.р., голова облради М.Кічковський бере участь у засіданні міжвідомчої робочої групи з питань реалізації Ініціатив, яке проходить у Мінрегіонбуді в м.Києві. Проаналізовано наявні позитивні напрацювання, актуальні проблеми у цій сфері, можливі шляхи їх розв'язання.

Особлива увага приділена питанням вивчення та впровадження досвіду Європейського Союзу, сусідніх та інших держав. При цьому відзначено необхідність суттєвого підвищення ролі цього важливого інструменту стосовно забезпечення комплексного, збалансованого й цілісного розвитку нашої держави, її регіонів, ефективного використання економічних, природних та інших ресурсів з урахуванням їх територіальних особливостей, усього різноманіття сучасних та перспективних потреб суспільства задля дальшої інтеграції України до єдиного Європейського простору.

М.Кічковський, інформуючи про стан справ щодо стратегії розвитку Закарпаття, відзначив, що позитивним є те, що, нарешті, робоча група зібралася для обговорення проблем реалізації Тисянської інінціативи. Це створює умови для координації заходів та дій для підтримки стратегії сталого просторового розвитку басейну ріки Тиса, які здійснюються на загальнодержавному та регіональному і місцевому рівнях.

Можна сказати, що згадана Ініціатива стала важливим документом для налагодження міждержавної та міжрегіональної співпраці в регіоні. Вона вписується у стратегію регіональної політики України та схвалену обласною радою у 2006 році Регіональну стратегію развитку області до 2015 року.

Протягом 2006-2008 років обласною радою схвалено більше 80 цільових регіональних програм, спрямованих на збалансований розвиток території та збереження архітектурної, культурної і природної спадщини краю, захист і ощадливе управління природними ланшафтами, бережливе використання природних, насамперед, водних та інших ресурсів. Для територіальних громад області пріоритетним напрямком соціально-економічного розвитку на наступні 10-20 років є завдання перетворення карпатсько-притисянського регіону, його інфраструктури в туристичний і рекреаційний центр для оздоровлення людей. У зв’язку з цим здійснено просторове планування розбудови полонини Рівна та Боржавських полонин, де створюються нові туристично-рекреаційні комплекси європейського зразка.

У рамках положень Ініціативи розроблено „Спільний проект містобудівного розвитку транскордонного регіону Україна-Словаччина”, а також Концепцію спільного розвитку прикордонних територій України та Угорщини. На їх основі розроблено і успішно реалізується цілий ряд регіональних програм та проектів. Це, насамперед, державна та регіональна комплексні програми протипаводкових заходів у басейні ріки Тиса Закарпатської області на 2006-2015 роки. Саме завдяки здійснення цієї програми на Закарпатті удалось своєчасно спрогнозувати паводок 2008 року, не допустити людських жертв і попередити великі руйнування по обидва боки Тиси. Тепер така ж програма протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації в басейні ріки Тиси намічена до здійснення на українсько-румунській ділянці кордону. Програму протипаводкового захисту басейну ріки Тиса доповнює програма комплексноо використання водних ресурсів області як відновлюваних джерел енергії, яка передбачає спорудження протягом наступних 20 років цілого каскаду (35) малих електростанцій на Тисі та її притоках.

На жаль, у нинішньому році державна Комплексна програма протипаводкових заходів у басейні ріки Тиса на 2006-2015 роки фінансується вкрай погано. Із передбачених програмою 214 млн.грн. у бюджеті погоджено тільки 37,2 млн.грн. І то тільки по лінії Держкомводгоспу. По інших причетних до її виконання відомствах коштів не виділено зовсім. На здійснення спільного проекту в рамках програми сусідства Угорщина-Словаччина-Україна „Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса“ бюджетом України на 2009 рік також не виділено жодної гривні.

Не виділено коштів на реалізацію програми протизсувних заходів. І це в той час, коли у ряді місць склалася надзвичайно загрозлива для безпеки людей ситуація. Це, перш за все, у селищі Солотвино, де в разі продовження неконтрольованого розвитку карстових процесів є реальна загроза локального землетрусу техногенного походження.

На жаль, закарпатці залишаються практично один на один зі своєю проблемою, без реальної допомоги з боку Уряду. Досі Кабінет Міністрів України, від рішень якого саме залежить подальша доля Солотвина, продовжує зберігати мовчання, переадресовуючи наше звернення підлеглим відомствам, які не в змозі самостійно вирішити це питання.

Враховуючи те, що питання сталого просторового розвитку у басейні ріки Тиса носять транскордонний характер, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування області приділяють значну увагу транскордонному співробітництву.З цією метою відповідними виконавчими структурами здійснюється обмін інформацією про гідрологчну ситуацію, проводиться спільний огляд гідрологічних та протипаводкових, берегоукріплюючих споруд, погоджуються обсяги та час проведення необхідних відновлюваних робіт. Питанням спільних дій по захисту басейну ріки Тиси від забруднення твердими побутовим відходами був присвячений міжнародний круглий стіл у березні ц.р. за участі представників екологіних та водогосподарюючих відомств, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування прикордонних регіонів Угорщини, України, Румунії та Словаччини.

Екологічну ситуацію в Карпатському регіоні обговорено на засіданні Ради Міжрегіональної асоціації „Карпатський Єврорегіон“, яка прийняла з цього питання відповідну резолюцію. Її направлено урядам країн регіону та Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Адже слід врахувати, що проблеми Тиси починаються з Карпат. І тому українська делегація в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи, представники сусідніх країн нині активно працюють над підготовкою проектів Резолюції та Рекомендації про сталий розвиток Карпатського регіону в цілому, обговорення та прийняття яких передбачається у жовтні 2009 та березні 2010 років. Готується міжнародна конференція з цього питання. Прийняття зазначених документів сприятиме здійненню єдиної стратегії об’єднання зусиль країн Європи на державному, регіональному і місцевому рівнях навколо вирішення як екологічних, так і тісно пов’язаних з ними багатьох соціально-економічних проблем гірських територій і зокрема захисту басейнів рік Карпатського регіону від повеней, залучення для цього фінансових ресурсів Європейського Союзу та міжнародних організацій.

За результатами жвавих дискусій ухвалено відповідні рекомендації, спрямовані на підвищення ролі сталого просторового планування в басейні р.Тиса з метою досягнення довгострокових цілей розвитку, забезпечення соціальної єдності нашого суспільства.

Іван Діус, Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
27 травня 2009р.

Теги: Михайло Кічковський, Тиса, просторовий розвиток, регіон

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини