Найчастіше серед нелегальних мігрантів на Закарпатті трапляються молдовани (ДОПОВНЕНО)

Як уже повідомляло "Закарпаття online", вчора в обласному центрі відбулося засідання Ужгородського прес-клубу реформ на тему «Ситуація з нелегальною міграцією в Закарпатті, підсумки 2006 року».

Найчастіше серед нелегальних мігрантів на Закарпатті трапляються молдовани (ДОПОВНЕНО)Начальник штабу Чопського прикордонного загону підполковник Сергій Гаркуша розповів, що 3 роки тому створений прикордонний загін у Чопі є єдиним в Україні, який охороняє ділянку державного кордону з 3 державами. Саме на нього, за словами начальника відділу зв’язків із громадськістю Романа Стахіва, сьогодні лягає основний тягар боротьби із нелегальною міграцією, оскільки східні кордони є більш прозорим, а інші силові структури майже самоусунулися від так само і на них покладених обов’язків боротьби із незаконною міграцією. Так, міліція не має навіть пунктів для утримання нелегалів, а територію України такі перетинають майже безперешкодно.

Цього року зафіксовано понад 5000 порушень законодавства з прикордонних питань, повідомив Сергій Гаркуша. Підрозділами загону затримано 2054 незаконних мігранти. Переважна більшість із них — громадяни Молдови (898 осіб). Прикордонники пов’язують такий факт із нестабільністю соціально-економічної ситуації у цій країні, а також більш спрощеною системою в’їзду молдаван на територію України, аніж для вихідців з країн Південно-східної Азії. Найбільше мігрантів приваблює саме Словаччина як транзитна країна до західної Європи, оскільки там найбільш лояльне ставлення до по шукачів кращої долі за межами своєї держави. Близько 1300 осіб прикордонники цьогоріч не впильнували. Їх затримала вже словацька прикордонна міліція.

Проблемним залишається і питання утримання нелегалів на території Закарпаття. Нерідко у втікачів-азіатів наявні небезпечні хвороби, саме незаконна міграція розглядається як одна з основних імовірних причин цьогорічного спалаху черевного тифу на Перечинщині. Прикордонники готують і роздають місцевим жителям листівки з інформацію про небезпечність утримання та сприяння переправі незаконних мігрантів. Проте все частіше громадяни займаються схожим злочинним бізнесом, що за прибутковістю посідає 3 місце у світі. В середньому вартість незаконної переправи з Кишинева до Словаччини коштує 3-3,5 тис. євро. На жаль, відповідальність для тих, хто надав тимчасовий притулок нелегалові, сьогодні визначається лише адмінпокаранням.

Азіати, як правило, за словами прикордонників, добираються авіатранспортом до Москви, а звідки, користаючись прозорістю українсько-російського кордону, дістаються до нашої держави. Переховуються у великих обласних центрах та в основному автомобілями добираються до Закарпаття через Ужоцький, Середньоверецький, Торунський, Яблунівський перевали. 10-15 годин нелегали мандрують лісистою місцевістю, горами до кордону. Прикордонники затримують громадян віком від 1 місяця до 75 років. Буває, одних і тих же затримують по 5 разів. Вартість повернення додому одного громадянина Грузії, наприклад, коштує Україні 1 000 гривень. Цього року повернуто на батьківщину вже понад 2000 осіб.

Євросоюз, спокій якого бережуть чопські прикордонники, наразі цільових коштів на його оснащення не виділяє. Проте загін забезпечено майже на рівні загону, який працює на кордоні з Придністровською Молдавською республікою і протистоїть перевезенню зброї і засобів терору. У Чопі прикордонний загін вже укомплектовано надсучасними засобами зв’язку тернопільського виробництва, якими користується уся Державна прикордонна служба України.
24 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини