Зарубіжні інвестори шукають шляхи на Закарпаття

Останнім часом на Закарпаття залучено близько 300 мільйонів доларів прямих іноземних інвестицій. На душу населення в середньому припадає 232 долари - область за цим показником на восьмому місці серед регіонів України. Кількість підприємств з іноземними інвестиціями - 743. Капітали надходять із 47 країн світу, та найбільше - зі США, Німеччини, Японії, Угорщини, Австрії. Ці країни забезпечують майже 60 відсотків усіх прямих іноземних інвестицій, що надійшли в економіку області.

Прокоментувати цю цікавість зарубіжного бізнесу до гірського краю ми попросили начальника головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв'язків і туризму Закарпатської облдержадміністрації Ернеста НУСЕРА:

- Інвесторів приваблює передусім прикордонне розташування нашої області, - вважає Ернест Ернестович. - Закарпаття розміщене на стику кордонів України і чотирьох сусідніх держав - Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. Наші земляки давно підтримують плідні ділові стосунки з жителями прилеглих регіонів згаданих країн, отож мають досвід міжнародного співробітництва. А ще ж багаті природні ресурси краю... Все це й привертає увагу інвесторів. До речі, питома вага згаданих країн-сусідів становить п'яту частину всіх іноземних інвестиційних надходжень.

У промисловість скеровано 80 відсотків від загального обсягу інвестицій, оптову і роздрібну торгівлю - 6%, транспорт - 5%, готелі і ресторани - 3%, сільське господарство, мисливство і лісове господарство - 2%, будівництво - 1,2%. Як бачимо, найбільше цікавлять іноземних бізнесменів наші підприємства, робоча сила яких досить висококваліфікована, а оплачується значно нижче, ніж у тих же США, Німеччині чи Японії. Це також один із факторів інвестиційної привабливості Закарпаття.

Наведу кілька прикладів, як завдяки іноземним інвестиціям окремі наші підприємства стали флагманами промисловості краю. Взяти хоча б фабрику швейних виробів "Карпати-Інтерконтиненталь", що у с.Іванівці Мукачівського району. Це підприємство нині - лідер легкої промисловості Закарпаття. А починали тут з реконструкції колишнього цеху керамічних виробів. Звестися фабриці на ноги допомогла німецька фірма "Лего". Тепер на підприємстві трудяться 1,5 тисячі жителів навколишніх сіл, переважно жінки. Вони виготовляють близько 80 моделей жіночого і чоловічого одягу. Більшість виробів експортується. Середня зарплата тут - понад тисячу гривень. Колектив виконує замовлення іменитих європейських виробників, навантаження зростають, отож, крім кількох уже діючих філій, керівництво фабрики має намір відкрити і ряд додаткових виробництв.

Підприємство підтримує тісні контакти з Мукачівським технологічним інститутом, отож має власних кваліфікованих модельєрів, дизайнерів і т.д. У цехах світло, тепло, привітно від жіночих усмішок. За рахунок фабрики робітниці п'ють мінеральну воду "Моршинська", регулярно проходять медогляди всіма лікарями, отримують безплатні медикаменти. Подібне можна розповісти і про фабрику "Едельвейс-Лего", яка з "Карпатами-Інтерконтиненталем" утворює одне об'єднання. Ним опікується ініціативний керівник Петро Басараб, якому довіряє й інвестор.

Або взяти ВАТ "Мукачівський завод "Точприлад" /голова правління Петро Ремінець/, яке успішно співпрацює з такими відомими компаніями, як "Філіпс", ТДК, "Флекстронікс" та іншими. На підприємстві працюють понад 3 тисячі чоловік, середня зарплата яких - близько 1100 гривень. Станом на 1 жовтня тут реалізували продукції більш як на 30 млн гривень, а загальні відрахування до бюджету сягають 8 млн гривень. Колись це було підприємство авіапрому, серед іншої продукції воно випускало й так звані "чорні ящики". Тепер же, перепрофілювавшись, виготовляє акустичні системи, модулі на інші вироби для автомобілів престижних європейських марок і "Тойоти". Робітників доставляють з сіл своїм автотранспортом, дотують їм половину ціни обідів, відкрили курси англійської мови, адже на підприємстві часто бувають зарубіжні гості, представники інвесторів. "Точприлад"- державне підприємство, але це, вважає Петро Ремінець, не шкодить стосункам з зарубіжними партнерами. Скоріше навпаки.

Побував я недавно, згадує Е.Нусер, на ще одному мукачівському підприємстві - українсько-австрійському СП "Фішер-Мукачеве"/директор Василь Рябич/. Створене воно 1995 року на базі капіталу двох співзасновників - акціонерного товариства закритого типу "Лижна фабрика "Тиса" та австрійської фірми "Фішер ГМБХ". Власне, австрійський капітал і допоміг мукачівцям стати одним із найбільших світових виробників лиж. Нині тут виготовляють спортивно-бігові та гірські лижі 280 моделей, а також хокейні ключки. Замовниками продукції СП є відомі фірми "Росіньол", "Саломон", "Нордіка", "Атомік", а мукачівськими ключками грають команди НХЛ в Канаді і США. За спеціальним замовленням виготовляються лижі для спортсменів-професіоналів. На них тренуються і виступають, зокрема, члени збірної України з фристайлу. СП "Фішер-Мукачеве" є також спонсором хокейних команд - київського "Сокола" і московського "Динамо".

Нині підприємство виробляє понад 1,3 мільйона пар лиж на рік, а це - 50% споживання цього виду продукції на світовому ринку. Цьогоріч буде виготовлено продукції на суму близько 40 млн євро проти 33 мільйонів торік. На підприємстві працюють 1450 чоловік, їхня середня заробітна плата найвища в Мукачевім - близько 1700 гривень. У їдальні можна смачно пообідати за одну гривню: близько 800 тисяч гривень підприємство витрачає щороку на компенсацію вартості обідів. Отож працевлаштуватися сюди тепер не так просто.

Подібних виробництв, які піднялися завдяки іноземним інвестиціям, нині на Закарпатті не так вже й мало, сказав на завершення Ернест Нусер. А ставатиме їх все більше. От і до кінця року будуть втілені у життя два нові інвестиційні проекти - у Берегівському районі стануть до ладу завод "Берегкабель" та консервний завод. Останнім часом зріс інтерес інвесторів до туристичної галузі Закарпаття, зокрема, до об'єктів зимового відпочинку. Іноземці придивляються до полонини Руна та села Кострине, гори Красія та місцевості біля санаторію "Синяк". До речі, нещодавно у чотирьох містах Австрії було проведено презентацію туристичних проектів України, у т.ч. й закарпатських. Вони викликали велику цікавість. Тепер чекаємо конкретних пропозицій. Кожен цікавий проект буде вивчений і підтриманий місцевою владою.
Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, УКРІНФОРМ
23 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини