Через впровадження енергозберігаючих технологій споживання газу на Закарпатті щороку зменшується

Маючи потужний природний потенціал, Закарпаття поки що залишається енергозалежним регіоном. В області виробляють 8 відсотків спожитої електроенергії, а місцеві родовища природного газу дають лише 2 відсотки до потреби. Решта енергоносіїв, за винятком деревних ресурсів, надходить із-за меж області.

Через впровадження енергозберігаючих технологій споживання газу на Закарпатті щороку зменшується

Над розв’язанням проблеми енергозабезпечення закарпатці працюють не перший рік. За словами заступника голови обласної державної адміністрації Віктора Лукечі, споживання блакитного палива, навіть попри розширення газових мереж, рік у рік зменшується. Якщо 2005-го бюджетні установи використали 37,4 мільйона кубометрів газу, то минулоріч — 31,2 мільйона. Така само ситуація і зі споживанням газу населенням. Хоча порівняно з 2005 роком кількість газифікованих осель зросла майже на 32 тисячі, споживання газу кожною з них зменшилось майже на 320 кубометрів.

Багатий досвід із запровадження сучасних енергозберігаючих технологій і використання альтернативних джерел енергії має Мукачівський район. Нещодавно його господарі ділилися ним зі своїми колегами з інших міст та районів області, повідомили в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю обласної держадміністрації. Так, у Мукачевому останніми роками реалізували одразу декілька таких проектів. У центральній районній лікарні ще минулого року введено а експлуатацію когенераційну установку, яка, споживаючи газ, виробляє не лише тепло та гарячу воду, а й електроенергію. Її собівартість, за словами головного лікаря Василя Васюти, втричі дешевша, ніж та, яку постачають енергомережі. Ще одна перевага: медичний заклад отримує електроенергію безперебійно, а для лікарні це дуже важливо, особливо в разі проведення тривалих операцій. За неповний рік роботи ця установка дала бюджету міста майже мільйон гривень економії. Проект, в який вкладено понад 8 мільйонів гривень, окупиться приблизно за три-чотири роки.

Альтернативу газу — відходи деревини вже понад десять років використовують на одному з найбільших підприємств краю — україно-австрійському ТОВ "Фішер-Мукачево". Відмовившись свого часу від потужної газової котельні, тут побудували нову, котра працює на тирсі та стружці й забезпечує теплом цехи, а технічною парою сушильне господарство. Нині підприємство забезпечує свої потреби в паливі на 80 відсотків.

— Десь через місяць від використання газу відмовимося взагалі, — каже генеральний директор підприємства Василь Рябич. — Уже завершуємо монтаж нового котельного обладнання вартістю мільйон євро. Новий агрегат працюватиме на твердих відходах, в тому числі й на відходах деревини, яких на підприємстві достатньо. Економічна доцільність такого проекту доволі істотна, він окупиться вже через два роки за умови, що газ не дорожчатиме.

— У найближчі чотири роки маємо намір реалізувати ще декілька проектів з енергозбереження, — ділиться міський голова Золтан Ленд’єл. — Під час реконструкції котелень міського підприємства тепломереж там буде встановлено когенераційні установки. На обігрів тепловими насосами перейдуть три школи, а дитячо-юнацька спортивна використовуватиме для цього термальні води.

Новозбудована Чомонинська загальноосвітня школа в Мукачівському районі обігрівається електрикою. Тут встановлено багатотарифний лічильник, який дає змогу ощадливо використовувати струм. Приміщення прогрівають уночі, коли вартість електроенергії вчетверо нижча. Удень котельня лише підтримує належну температуру у приміщеннях. Це коштує вдвічі дешевше, ніж опалення газом. Для збереження тепла встановлено металопластикові вікна і двері. Уже за два роки котельня, яка стала в понад 100 тисяч гривень, окупить себе.

За результатами робочої поїздки відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації. Усі райони та міста області розробили програми з енергозбереження, енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії. На їх основі розробляється обласна програма, яку розглянуть на черговій сесії обласної ради.

— Ураховуючи колосальний гідропотенціал річок Закарпаття, було б гріх не скористатися цим природним даром, — коментує Віктор Лукеча. — На замовлення облдержадміністрації розроблено схему комплексного використання водних ресурсів області, яка передбачає будівництво каскаду міні-ГЕС на притоках річки Тиси.

Іван Гудзоватий, "Голос України"
14 травня 2009р.

Теги: енергозберігаючий, технологія, газ, альтернативний

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини