Закарпаття: У грушівському музеї зберігаються римські монети, 150-річні вишиті сорочки та ще кілька тисяч унікальних експонатів

В Ужгородському прес-клубі презентували унікальні експонати з експозиції історико-краєзнавчого народного музею "Сріберна земля", що у с. Грушево Тячівського району Закарпаття.

Закарпаття: У грушівському музеї зберігаються римські монети, 150-річні вишиті сорочки та ще кілька тисяч унікальних експонатів
Про експонати розповіла директор музею Людмила Тегза: "Фундатором музею був мій чоловік Василь Тегза, він створив музей 15 років тому, намагаючись зберегти історію краю, купував старожитності та унікальні предмети історії. Після смерті чоловіка я вирішила продовжити його справу і сьогодні музей налічує понад 5 тисяч експонатів у 12 відділах", — розповідає Л. Тегза. Вона намагається привернути увагу туристів до Тячівщини та до цікавого села Грушево, в якому діє монастир і трапляються справжні дива. Наприклад, на зрубі яблуні селяни помітили нерукотворне зображення хреста. Нині ці зразки дерева зберігаються в музеї, а на місці зрубаної яблуні встановлено хрест. "Під цим деревом часто зупинялися селяни, коли кудись йшли, і воно, напевно, вбирало в себе їхні переживання. Згодом односельчанин зрубав бук і теж помітив на зрубі зображення, яке чітко нагадує церковну чашу", — каже Людмила Тегза.
 
У 2001 році музеєві присвоєно звання народний. Музей цікавий тим, що все у ньому можна спробувати, наприклад, одягнути старі речі і відчути себе справжніми гуцулами. У музеї є 65 фоліантів релігійного змісту, унікальна старовинна чаша, монети римського періоду, 200 зразків одягу, 250 різних домотканих рушників. Одній з вишитих сорочок — понад 150 років! Музей має також народне дитяче вбрання. Зокрема, в одязі музею у 2004 році юна закарпатка виступала на конкурсі "Міні Міс Нація – 2004", який проходив у Південній Америці та отримала першу премію за кращий національний костюм та посіла загальне друге місце.
 
14 травня відбудеться освячення експонатів музею сакрального змісту. 3 дні тут триватиме т.зв. день відкритих дверей, тож керівниця музею запрошує усіх охочих побачити справді унікальні колекцію. Однієї з її окрас є книга з XVI століття, що належить до перших зразків книгодрукарства у Грушівському монастирі.
 
Завдяки відданості улюбленій справі фундатора музею Василя Тегзи, ім’я якого сьогодні носить музей, тут зібрано багатющу колекцію старожитностей, зразків прикладного народного мистецтва, матеріальної та духовної культури краю. У музеї зберігаються справжні скарби Срібної Землі: історія, культура, звичаї і побут багатьох поколінь, що жили на цій землі. А також представлено виставку полотен самого Василя Тегзи, який був професійним митцем. На картинах майстра — натюрморти із зображенням старовинних речей домашнього вжитку, культові споруди (дерев’яні церкви), пейзажі рідного краю.
12 травня 2009р.

Теги: музей, експонат, "Сріберна земля", Грушево

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини