В Ужгороді святкуватимуть Міжнародний День музеїв

В Ужгородському прес-клубі організатори презентували програму святкування Міжнародного дня музеїв на базі Закарпатського краєзнавчого музею. Таке святкування на території Ужгородського замку проводиться в місті вже втретє, а через його насиченість та масштабність спеціально приїжджають навіть іноземці.

В Ужгороді святкуватимуть Міжнародний День музеїв

Як розповіла завідувач відділу науково-освітньої роботи Закарпатського краєзнавчого музею Ольга Бугір, Міжнародний день музеїв - щорічне свято, що відзначається 18 травня. Цього дня більшість музеїв світу можна відвідати безкоштовно. Однак, аби участь у святкуванні могли взяти якомога більше ужгородців та гостей міста, відзначення свята проводитиметься у неділю, 17 травня. Його заплановано як свято для всієї родини. У цей день можна буде побачити унікальні експонати, які не виставляються протягом року. На відвідувачів чекатимуть експозиції "Магія бронзового віку (скарб з с. Малі Геєвці Ужгородскьго району), "Міклош Берчені і Ужгородський замок" (нові документальні і речові надходження), "Пам’яті єпископа Андрія Бачинського", "Софія Дністрянська і Карпатська Україна", "Житло птахів", "Писанка – Всесвіт на долоні", фотовиставку Ярослава Макари "Закарпаття: чарівний край" тощо. 

День музею супроводжуватиметься масштабною розважальною програмою, яка триватиме з 10.00 до 17.00. Середньовічні розваги забезпечить львівська агенція, яка організовує ігри ти забави у середньовічному стилі з відповідною атрибутикою, лицарські турніри (одиночні та групові бої лицарів), стрільбу з луків та арбалетів, середньовічні танці. На території замку будуть представлені живі ремесла (ткацтво, різьба по дереву, лозоплетіння). Триватимуть майстер-класи для відвідувачів: можна буде навчитися основних па придворних танців, спробувати зробити глиняний глечик, скористатися ткацьким верстатом. Працюватиме стрілецький тир, в якому усі охочі матимуть змогу постріляти з арбалету (у лівому замковому рову). Лунатиме народна та середньовічна музика. У замковому дворі "працюватиме" середньовічна інквізиція, де можна буде сфотографуватися у відповідному антуражі.

Гості свята відчують себе у Середньовіччі, зможуть сфотографуватися у відповідній атмосфері та обладунках у компанії лицарів та прекрасних дам. Вхід – вільний.

Того року під час святкування Дня музеїв в Ужгородському замку за два дні побували понад 20 тисяч людей. Для порівняння, зокрема, за весь 2008 рік, відвідувачів нарахували 110 тисяч.

Цього разу, як і в два попередні роки, основним спонсором святкувань стали підприємці-учасники Регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців в Закарпатській області. "Попри складну ситуацію в економіці, у скрутний для більшості підприємств час, місцеві бізнесмени все ж знайшли можливість профінансувати свято, залучити цікавих учасників. Тому можу стверджувати, що громадянська позиція і соціальна відповідальність бізнесу притаманні закарпатцям", — зауважила Голова Правління РВ УСПП в Закарпатській області Маргарита Мощак.

Вона також розповіла, що під час свята молоді ужгородські хлопці з об’єднання "Абраксас" покажуть професійні лицарські лати, які вони самі викували, відродивши за ескізами. Хлопці захоплюються середньовічною культурою і, можливо, наступного року ужгородці самі організовуватимуть свято без допомоги львів’ян. Для дітей у День музеїв, за словами Маргарити Мощак, замок пропонуватиме пізнавальні екскурсії, різноманітні атракції, що змінюватимуть одна одну кожні півгодини. Крім того, передбачене безкоштовне морозиво від Львівського холодокомбінату.

Цього року для святкування Дня музеїв вдалося залучити кошти гранту, що значною мірою полегшило організацію і співфінансування святкового заходу. Йдеться про  Проект Єврокомісії програми добросусідства Польща-Білорусь-Україна під назвою "Створення передумов для розвитку туристичної інфраструктури на базі замкових комплексів". Як розповів експерт проекту, віце-президент Асоціації розвитку малого і середнього бізнесу "Ужгород ХХІ вік" Євген Лукша, проект спрямований на те, аби вивчити можливість залучення інвестицій до таких об’єктів, як замки, без завдання їм шкоди. У рамках проекту буде здійснено дослідження можливостей партнерства влади, громади і приватних інвесторів.

"Карпати" — такий єдиний туристичний бренд формуватиметься у найближчому майбутньому. Для цього на Закарпатті відбудеться ряд науково-практичних конференцій, — повідомив завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор. "2009 рік у Європі оголошено роком гір. Ми популяризуватимемо Карпати єдиним комплексом, так як Європа популяризує бренди "Альпи", "Балкани", "Піренеї". Протягом травня-вересня на Закарпатті відбудеться кілька масштабних наукових конференцій, на яких обговорюватимемо можливість і необхідні ресурси для розвитку Карпатського регіону", — каже Ф. Шандор.
 
Безпосередньо у сам День музеїв в Ужгороді проводитиметься міжнародна конференція, організована Проектом ЄС, кафедрою туризму УжНУ за участі Закарпатської ОДА, присвячена обговоренню перспектив та потенціалу туристичної галузі, а також місця і ролі замків та фортець у формуванні туристичного ринку регіону Карпат. У міжнародній конференції приймуть участь гості з Польщі, Чехії, Словаччини, Румунії, Угорщини, а також керівники музеїв та замкових комплексів України – Луцького замку та Хотинської фортеці.
Відвідини музею в Міжнародний День Музею - це спосіб через свою особисту участь відзначити важливість творчого різноманіття людства і підтримати світову спадщину, — наголошують організатори ужгородського свята.

Ужгородський прес-клуб реформ
12 травня 2009р.

Теги: Ужгород, Міжнародний День музеїв, замок, лицарські турніри

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини